DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALICE COOPER - Breadcrumbs

Alice Cooper je poslední léta na roztrhání. Od svého comebacku v roce 1986, kdy se vrátil na scénu s plnou parádou a výborným albem "Constrictor" (navíc definitivně střízlivý) nezná žádné velké přestávky mezi alby. A i když si o jeho deskách z nového milénia můžete myslet, že jsou slabší než jeho dávné kousky, určitou kvalitu jim upřít nelze. Jistě, "The Eyes Of Alice Cooper", "Dirty Diamods" a především "Welcome 2 My Nightmare" můžeme tak trochu odzívat, ovšem s vědomím, kdo je to Alice Cooper, co dokázal a jak svěže ve svých jedenasedmdesáti působí, i nad těmito díly nakonec uznale kývnete hlavou.

Zásluhy jsou jedna věc, kvalita přednesu druhá, ale u Coopera není pochyb o tom, že se v současné době nachází na svém třetím (a pravděpodobně i posledním) vrcholu. Může za to jeho angažmá v superskupině Hollywood Vampires, kterou tvoří spolu s Joem Perrym z Aerosmith a pirátem z Karibiku Johnnym Deppem. Z původně hvězdně hospodské taškařice se stala celosvětově uznávaná formace, která dokáže na pódiu rozjet pořádnou rock n`rollovou show a strčí do kapsy i řadu hvězd, kterým hraje v předprogramu. A centru dění je opět Alice Cooper.

Jsou to právě Hollywood Vampires, kteří jsou nejvíce cítit z akutální Cooperovy nahrávky "Breadcrumbs". Ne že by tahle jeho kapela byla nějak muzikálně objevná (u nich šlo vždy o energii, která z jejich hudby jde), že by ovlivňovala další nahrávky, ale zde inspiruje spíše nápadem. Hollywood Vampires totiž svůj původní záměr postavili na coververzích (že jen dávno mrtvých muzikantů, je druhá věc) a tohle je tak trochu podstata i "Breadcrumbs". Tohle EP Alice Cooper pojal jako oslavu jeho domovské (dnes už ovšem v troskách ležící) detroitské scény, kde se v šedesátých a sedmdesátých let sdružovaly rvavé garážové party a kam vlastně ve svých začátcích patřil i Cooper sám.

Tentokrát nepřichází s žádným hororovým tématem, krev neteče a pavouci se nechávají spát. Nejvíce o albu tak hovoří jeho úvodní věc, což je remake vlastní skladby "Detroit City" z alba "The Eyes Of Alice Cooper", která je zde opatřena současnou energií (té rozhodně Cooper má více než v době, kdy vydával jmenovanou desku) a patřičným moderním zvukem, který však nepopírá patinu dávných let. Stejně je na tom i jediná nová skladba "Go Man Go", která má v sobě skoro až punkovou energii, ovšem její základ je opět postavený na garážovém rock n`rollu, který šperkuje zapamatovatelný, úderný refrén. Pak ale už nastává oslava starých časů a detroitského hudebního dědictví.

Cooper nejprve sáhne do repertoáru Boba Segera pro "East Side Story" jejíž datum vzniku se datuje až do roku 1966. Cooper si s touto dávnou skladbou poradil samozřejmě s bravurou, přestože je to právě "East Side Story", kde lze z celé nahrávky nejméně registrovat specifický charismatický projev, kdy jeho hlas jede spíše po civilnější linii. Trochu rozvernější atmosféru obsahuje "Your Mama Won`t Like Me", která původně patřila do repertoáru Suzi Quatro a kde Cooper nevypustil ani tak důležité a potřebné dechy. Zde se už jeho hlas opět plazí jako had a prokusuje se jednotlivými slovy, kterými opět plive dobře známý jed. Dávnou atmosféru zahulených deitroitských klubů a hospod má "Devil With A Blue Dress On/Chains Of Love", která zdobila kdysi repertoár Mitche Rydera a jeho The Detroit Wheels a jenž je pravděpodobně (co se týče tohoto EP) nejdůstojnější oslavou dávnou zašlých dob. "Sister Anne" od MC5 je pak už jen třešničkou na dortu, který je v podání páně Coopera tentokrát hodně chutný.

Záměr EP byl tak splněn vrchovatě. Cooper připomněl jména svých kolegů, kteří se dnes (asi až na Suzi Quatro a Waynea Kramera z MC5) k činnosti zrovna moc nemají, ale scéna, a nejen ta z jejich rodného města, by bez nich nebyla úplná. Cooper, ač ne ze všech nejmladší, je dnes ze všech tehdejších person nejčilejší a stále má světu co říct. Kdo by si na to v roce 1968 vsadil třeba jen falešnou pětku?

Jan Skala             


www.alicecooper.com

YouTube ukázka - Detroit City 2020

Seznam skladeb:
1. Detroit City 2020
2. Go Man Go
3. East Side Story
4. Your Mama Won`t Like Me
5. Devil With A Blue Dress/Chains Of Love
6. Sister Anne

Sestava:
Alice Cooper - zpěv
Wayne Kramer - kytara
Mark Farner - kytara
Mick Collins - kytara, dechové nástroje
Paul Rudolph - kytara, baskytara,
Johnny "Bee" Badanjek - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 19:24
Label: earMUSIC
Země: USA
Žánr: hard rock/garage rock

Diskografie:
1969 - Pretties For You
1970 - Easy Action
1971 - Love It To Death
1972 - Killer
1972 - School`s Out
1973 - Billion Dollar Babies
1973 - Muscle Of Love
1975 - Welcome To My Nightmare
1976 - Alice Cooper Goes To Hell
1977 - Lace And Whiskey
1978 - From The Inside
1980 - Flush The Fashion
1981 - Special Forces
1982 - Zipper Catches Skin
1983 - Dada
1986 - Constrictor
1987 - Raise Your Fist And Yell
1989 - Trash
1991 - Hey Stoopid
1994 - The Last Temptation
2000 - Brutal Planet
2001 - Dragontown
2003 - Eyes Of Alice Cooper
2005 - Dirty Diamonds
2008 - Along Came A Spider
2011 - Welcome 2 My Nightmare
2017 - Paranormal
2019 - Breadcrumbs EP

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.10.2019
Přečteno: 3535x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09127 sekund.