PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIMORTIS - Dvacet černých růží

Česká power-speedmetalová úderka Rimortis letos slaví dvacet let existence. A stejně jako v případě alba „Deset kroků zpět“, jež se vztahovalo k prvnímu významnému výročí, i tentokrát hudebníci přichystali speciální edici, která krom nové desky obsahuje bonusový disk s nově nahranými výběrovými skladbami. Posluchači tak dostávají ideální příležitost k porovnání dřívější i aktuální formy kapely, která v nedávné minulosti prošla celkem zásadními změnami.

Deska „Dvacet černých růží“ je již druhým albem bez Milana Hloucala. Nový zpěvák Ladislav Spilka se do jisté míry stal solidním nástupcem, přesto si k jeho výkonu neodpustím zásadnější poznámku. Láďa občas zbytečně tlačí na vokální pilu, což je navíc poloha, která mu svědčí méně, nežli klidnější až zjemnělý projev, škoda, že se právě do něj příliš nepouští. Další výrazná změna směřuje k autorství, kdy dříve výhradní autor Vašek Mrzena opět přenechal velký prostor svým kolegům (povedené texty zůstávají v jeho režii). Od Vaška uslyšíme pouhé dvě písně (což je ale pořád o dvě víc, než minule), zbytek si rozdělili klávesák Jiří Vrba a nově kytarista Martin Čermák. Aktuální tvář Rimortis se tím ale zásadně nemění, základem stále zůstávají sněhobílé melodie a důraz na co možná nejchytlavější profil každé písně.

To se sice zčásti daří, musím však v tomto ohledu popsat zkušenost s jednotlivými etapami poslechů. První seznámení s albem bylo vyloženě nesmělé a neodhalilo mnoho lákadel. Při dalších pokusech už autorská poupata začaly rozkvétat a k některým byla vyložená radost přičichnout. Nejprve si mě takto podmanil refrén „Starého domu“, později hloubavě plynoucí „Hledání“, „Vlak života“ se dvěma nej (nejméně chytlavý bridge, zato nejlepší refrén) nebo „Havran a vlk“, jehož tvůrčí základ je natolik svůdný, že v něm vůbec nemusela figurovat epická symfonika, jež hřmí při sólovém nájezdu. Skladba by v pohodě obstála bez tohoto spektáklu, což vlastně platí pro všechny obdobně laděné úseky (snad krom vstupního intra „Starého domu"). Autoři mají dostatek formy a nepotřebují na svůj rukopis věšet orchestrální pentle, už proto, že to dnes dělá skoro každý druhý.

Speedmetalové položky na albu najdeme tři, nejlépe dopadla Mrzenova titulka, která krom prohloubení starých známých svazků se Stratovarius přináší nejpovedenější chorusový nápěv desky. Finské ozvěny slyšíme také v příjemně okázalé „Bráně noci“, poslední rychlík „Kletba rodu“ se už veze v kvalitativním závěsu. Na všechny skladby se nicméně vztahuje symptom třetí a stále aktuální etapy mého poslechu. Kvítky písní jakoby až příliš rychle vydaly svoji krásu a ztratily část atraktivity, což platí nejenom pro některé vychvalované příspěvky (zejména „Starý dům“), ale ještě více pro ty zatím neuvedené („Za horizontem“ a „Pramen řeky"). Samostatnou kapitolu tvoří tradiční coversong, kterým se tentokrát stalo Vangelisovo „Dobytí ráje“, u nás profláklé prostřednictvím verze se zpěvem Daniela Hůlky. Mě osobně tenhle kousek nikdy nebral, a neoceňuji ani variantu Rimortis, která se od té původní příliš neliší, dojem podobnosti navíc nepochopitelně prohlubuje host, kterým není nikdo jiný, nežli, ehm, Daniel Hůlka.

Pokud se bonusového disku týká, je nutné ocenit pečlivou rekonstrukci původních písní, včetně pozměněných aranží a lepšího zvuku (ten je obecně na vynikající úrovni), nelze si však nevšimnout některých vokálních pasáží, které Spilkovy úplně nesedly, přičemž to opět zhusta souvisí se snahou o hrdelní hrubost. Tím pro mě hodnota staronových skladeb mírně klesá, což ale neplatí pro závěrečný vál „Stín křídel“, jehož obsah tvoří výběr ze stejnojmenné desky z roku 2004. Pěvecké party si zde rozdělilo několik borců (např. Mirek Spilka nebo Petr Dolének), skladba jede od začátku do osm minut vzdáleného konce na dravém spídovém tempu a znamená výtečný a úžasně vygradovaný retrozážitek ("vzlétni výš, potom zříš, světlo duhy na křídlech orlů"), za nějž pánové zaslouží oba palce nahoru. Celkové dojmy nicméně zůstávají lehce rozervané. O solidním autorství není pochyb, což ale nic nemění na skutečnosti, že na albu figurují skladby, ke kterým nemám potřebu vracet se častěji, pakliže vůbec.

Petr Štěpnička             

Vypadá to, že personální obsazení poděbradské pětice se zase na nějakou dobu ustálilo, protože teprve po druhé za dvacet let fungování kapely se Rimortis podařilo nahrát dvě desky po sobě beze změny v sestavě, což vzhledem k častým personálním kolotočům, které partu Vaška Mrzeny ještě nedávno provázely, je téměř zázrak. Další výbornou skutečností je fakt, že po jednoalbové odmlce se zmíněný kapelník vrátil ke skládání a jeho dva autorské příspěvky („Dvacet černých růží“ a „Pramen řeky“) patří k tomu nejlepšímu, co se na nahrávce nachází. Jestliže předešlá placka „Ozvěny minulosti“ lehce zabrnkala na progresivnější a modernější strunu, novinka se opět vrací k chytlavému a přímočařejšímu power metalu. Krom dvou již zmíněných skladeb potěší i „Vlak života“ a „Kletba rodu“, obě z pera kytaristy Martina Čermáka. V podstatě na desce nenajdeme jediný nepovedený song. Nejslabším článkem se (jako již tradičně) stává závěrečná předělávka. Sice obdivuji, že se pánům podařilo uhnat hvězdu formátu Daniela Hůlky, ale ani tak mě závěrečná „Ráj“ neoslovila. Rimortis nad ostatními podobně hrajícími spolky vždy vyčnívali díky svým nádherným českým textům a ty se i tentokrát povedly na výbornou. Jak je vidět ani v této oblasti tvůrčí duch Vaška Mrzenu neopustil.

Druhý disk přináší deset znovu nahraných starších skladeb. Dalo by se říci, že se kapela uchýlila ke stejnému kroku jako před dekádou s albem „Deset kroků zpět“. Vcelku logicky si vybrala jiné skladby než na své první výběrovce a proto zde chybí některé zásadní hity, takže označení „best of“ bych se raději vyhnul. Zpěvák Ladislav Spilka si výborně poradil s party svého předchůdce a prakticky ve všech skladbách se věrně drží jeho předlohy. Písně doznaly jen kosmetických změn a od původních verzí se příliš nevzdalují. Samostatnou kapitolou je závěrečný osmiminutový medley, sestavený z písní z alba „Stín křídel“, kde se dočkáme hned čtyř pěveckých hostů. Tato netradiční pocta nejlepší desce Rimortis se hodně povedla. A to vlastně platí o celé této dvojdiskové kolekci. Nezbývá než kapele popřát k jejím kulatinám vše nejlepší a ať jí ta energie vydrží minimálně dalších dvacet roků!

Moloch 9/10

www.rimortis.cz

YouTube ukázka - ukázky za alba

Seznam skladeb:
Disc 1:
1. Starý dům
2. Za horizontem
3. Dvacet černých růží
4. Hledání
5. Havran a vlk
6. Kletba rodu
7. Pramen řeky
8. Vlak života
9. Brána noci
10. Ráj

Disc 2:
1. Zvony fantazie
2. Buď vůle tvá
3. Vesmírem plout
4. Nepřítel s úsměvem
5. Deset kroků zpět
6. Opera v plamenech
7. Peklo, co říká si svět
8. Ve smečkách
9. Pod gilotinou
10. Stín křídel - medley

Sestava:
Ladislav Spilka - zpěv
Martin Čermák - kytara
Vašek Mrzena - baskytara
Jirka Vrba - klávesy
Vojta Zapadlo - bicí

Hosté:
Daniel Hůlka - zpěv
Vojta Šimoník - zpěv
Mirek Spilka - zpěv
Radek Řezníček - zpěv
Petr Dolének - zpěv

Rok vydání: 2019
Čas: 45:47/52:50
Zvuk, střih a mix: Martin Hollandr a Rimortis
Produkce: Rimortis
Země: Česká republika
Žánr: power-speed metal

Diskografie:
2000 - Proud času
2002 - Oheň a led
2004 - Stín křídel
2006 - Vesmírem plout
2009 - Deset kroků zpět
2012 - Peklo, co říká si svět
2017 - Ozvěny minulosti
2019 - Dvacet černých růží

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.10.2019
Přečteno: 3753x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dodatečně bych...30. 10. 2019 12:05 htaedas
V prvé řadě...21. 10. 2019 14:49 htaedas
Souhlas s Paganem...19. 10. 2019 13:07 Jaroslav


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09155 sekund.