ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SHADECROWN - Riven

Je pochopitelné, že člověk registruje v první řadě kapely, které se mohou opřít o silnou propagaci a ideálně i o podporu velkého labelu. Jenže skvělé kapely jsou i v metalovém undergroundu. Moc lidí je nezná, protože se zkrátka k nim jejich hudba nedostane. Mezi ně patří i Shadecrown z Finska, kteří na svou debutovou „Agonia“ z roku 2016 navazují velmi povedenou novinkou „Riven“. Shadecrown hrají melodický death/doom metal a zhlédli se v kapelách jako Insomnium či Swallow The Sun. Ti také pocházejí ze země tisíců jezer a není náhodou, že severská melancholie a melodika je i Shadecrown vlastní.

Deska má ostrý start v podobě svižné „Not Until The End“, která by se mohla líbit fanouškům zmíněných Insomnium. Melodický death s pořádnou porcí ostrých riffů, ale také zajímavými klávesami. Jari Hokka vás bude masírovat hlubokým growlem, ale překvapí i přítomnost čistého zpěvu v podání basáka Janneho. Zabarvení jeho hlasu je velice osobité a je silnou zbraní kapely. „Lifelong Dying“ je o něco dynamičtější skladba, která střídá atmosférické pasáže s těmi údernými. Žánry jako doom a death metal se tu slévají v jedno a Shadecrown opět prokazují cit pro emotivní silné melodie.

Riffy, riffy, všude samé riffy. Shadecrown jsou skutečně ostří a budou vás jednoduše stále nutit potřepávat hlavou. Zejména v první polovině alba. Prvním čtyřem skladbám totiž dominuje death metal a hudba je povětšinou svižná a řízná. Druhá polovina nabídne o něco více doom metalu, klipová „Incomplete“ je toho se svým pomalým tempem, důrazem na atmosféru a emocemi důkazem. Zde si kapela bere velký příklad ze Swallow The Sun, zejména v kytarách. Detaily, to je oč tu běží. Skupina si dává záležet na harmoniích a takřka každé chvilce skladby. V závěru píseň zrychlí, Shadecrown zkrátka nevydrží smutnit příliš dlouho. A tak se střídají pomalejší a rychlejší pasáže až do konce desky. Trochu chybí moment překvapení. Po pěti skladbách zkrátka už víte, jak se věci u Shadecrown mají.

„Riven“ má silnou atmosféru, chytlavé melodie a hromadu parádních riffů. Death a doom metal jsou tu vedle sebe jak sourozenci. Zvuk nahrávky je o něco méně čistý, než je zvykem u nahrávek pod hlavičkou větších labelů, ale není to vůbec na škodu. Naopak zamrzí pocit, že Shadecrown sice hrají s plným nasazením a chutí, ale tak trochu na jistotu. Inspirace Insomnium či Swallow The Sun je zjevná, ale ne přehnaná. Shadecrown se tak ukazují jako kapela s velkým potenciálem a schopností psát kvalitní písně. „Riven“ je skvělá deska pro milovníky severské melodiky a melancholie.

Tomáš Marton             


FB SHADECROWN

YouTube ukázka - Incomplete

Seznam skladeb:
1. Not Until the End
2. Lifelong Dying
3. Rain´s Edge
4. The Ghost I Mourn
5. Incomplete
6. Hate Reflected
7. Divided
8. Traces

Sestava:
Jari Hokka - zpěv
Joonas Vesamäki - kytara
Tomi Tikka - kytara
Janne Salmelin - baskytara, zpěv
Saku Tammelin - klávesy
Kalle Varonen- bicí

Rok vydání: 2019
Čas:44:55
Label: Inverse Record
Země:Finsko
Žánr: Melodický death/doom metal

Diskografie:
2016 - Agonia
2019 - Riven

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.10.2019
Přečteno: 1348x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09762 sekund.