DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EUROPE - Europe

Řekne-li se Europe, první, co většinu populace patrně napadne, je hitovka „The Final Ccountdown“. Byť pochopitelně tahle skladba je vlajkovou lodí kapely, která se do dějin světové rockové hudby zapsala velmi významným písmem a zcela změnila život pětici (respektive šestici) švédských hudebníků, byla by chyba spojovat éru Europe jen s touto skladbou, potažmo s celou stejnojmennou deskou. Ačkoliv Europe jsou dokonalým příkladem toho, že podobný majstrštyk, kdy si ve správnou dobu a na správném místě všechno naprosto dokonale sedne, se může přihodit maximálně jednou za život, lze prakticky s každou albovou položkou jejich dlouhé kariéry konstatovat, že si tahle švédská parta vždy zachovala vysokou úroveň, smysl pro silné melodie a výraznou osobitost. A je fascinující sledovat poměrně raketovou cestu ke slávě, urputný boj o její udržení i sebevědomý přerod do rockové vyzrálosti. Ani v jedné fázi svého života totiž Europe neztratili glanc.

Ty pramínky, ze kterých se následně rozvinula široká řeka, se začaly slévat na konci sedmdesátých let. Mezi příznivce hudebního uskupení WC, jehož páteř tvořili kytarista John Norum a bubeník Tony Reno, patřil i jistý Joakim Larsson, který se později proslavil pod pseudonymem Joey Tempest. Spojení této trojice přineslo změnu názvu na Force i natočení dema, které doputovalo do soutěže rockových talentů Rock-SM, kam jej údajně bez vědomí členů kapely odeslala Joeyho přítelkyně. Ve velmi bohaté konkurenci a již pod značkou Europe kluci zásluhou skladeb „In The Future The Come“ a „King Will Return“ zvítězili, Joey a John navíc sesbírali i individuální ocenění za nejlepšího zpěváka a kytaristu. A jelikož hlavní cenou bylo nahrávání desky, začalo se rodit debutové album „Europe“. V té době již byla rytmická sekce trvale posílena o baskytaristu Johna Levéna, který ze slavného (a velmi stabilního) složení kapely strávil po boku Joeyho Tempesta nejdelší čas.

Nahrávání alba „Europe“ trvalo celý týden. Z pohledu následných úspěchů a společně s faktem, že Europe v té době byli mladí a nezkušení, se dá říct, že půjdeme-li jen po povrchu, výsledek tomu celkem odpovídá. Deska je poměrně neučesaná, milým způsobem neohrabaná a zvukově docela nevýrazná a rozkolísaná. O to je ovšem upřímnější a z toho občas lehce neohebného hard rocku vylézají potenciální hity, kterým jasně vévodí „Seven Doors Hotel“ s piánovým úvodem (ač se to v souvislosti s nejslavnější érou Europe může zdát podivné, černobílé klapky v tomto období nebyly u kapely kdovíjak v oblibě), parádním melodickým motivem, působivou chorálovostí i parádní gradací. To, jaký potenciál byl už v debutovém albu, skvěle ukazuje pozdější vybroušení této skladby na B-straně singlu "Rock The Night". Ale i obě soutěžní skladby, přímočará „In The Future The Come“ a tajemně tklivá „King Will Return“ s naléhavou atmosférou mají svoje kouzlo a demonstrují Tempestův skladatelský um, čich na hitovost i potenciál jeho charismatického vokálu. Tyto položky pak ještě explodují v barevné polobaladě „The Words Of Wisdom“, jejíž sekaný riff nenechá skladbu sklouznout do plačtivosti, nástup do skákavého refrénu je velmi životaschopný a vyhrocené kytarové sólo je pak perfektní ukázkou hráčské šikovnosti Johna Noruma, jehož lehkonohá instrumentálka „Boyazont“ také patří k nejchytlavějším momentům alba.

Byť je debut „Europe“ velmi sympatickým dílem a ve Švédsku se vyšplhal na osmou příčku albového žebříčku, asi by se nenašel fantasta, který by na jeho základě byl v roce 1983 ochoten uvěřit tomu, že už za tři roky tahle parta totálně poblázní hudební svět.

Savapip             

Tohle byl debut, který sice ve Švédsku v té době mohl působit docela jako bomba na tamní scéně, kde se toho moc nedělo, ale jinak se nejedná o žádnou převratnou desku. Ano, je tu výborná "Seven Doors Hotel" a úvodní "in The Future To Come", ale jinak album oslní máločím. Tempestův charakteristický hlas je už slyšet a má svou sílu, stejně jako Norumova kytara, prezentovaná ve slušné instrumentálce "Boyazont", ale album trpí nevyváženou produkcí, zvukem i nápady, přičemž některé z nich mohou působit trochu dětinsky. Sem lze řadit zejména skladby "The King Will Return" a "Words Of Wisdom", které rozhodně nenasvědčují nic o tom, že by se z Europe měla v budoucnu stát tak slavná kapela a jeden z tahounů evropské rockové scény. Zde byl zatím jej položen základ, ovšem na další stavbu se čekalo.

Pepsi Stone 6/10

www.europetheband.com

YouTube ukázka - Seven Doors Hotel

Seznam skladeb:
1. In the Future to Come
2. Farewell
3. Seven Doors Hotel
4. The King Will Return
5. Boyazont
6. Children of This Time
7. Words of Wisdom
8. Paradize Bay
9. Memories

Sestava:
Joey Tempest - zpěv
John Norum - kytara
John Levén - baskytara
Tony Reno - bicí

Rok vydání: 1983
Čas: 40:04
Label: Epic Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1983 - Europe
1984 - Wings Of Tomorrow
1986 - The Final Countdown
1988 - Out Of This World
1991 - Prisoners In Paradise
2004 - Start From The Dark
2006 - Secret Society
2009 - Last Look At Eden
2012 - Bag Of Bones
2015 - War Of Kings
2017 - Walk The Earth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.10.2019
Přečteno: 3901x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Najlepsie skladby...31. 10. 2019 17:11 xyz
Podla mna najlepsi...31. 10. 2019 17:05 xyz
EuropeNa debut vážně...31. 10. 2019 13:51 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09415 sekund.