DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EUROPE - The Final Countdown

„Europe je rocková kapela, která vychází z vlivu Led Zepellin nbo Deep Purple, …, „The Final Countdown“ byl chybný krok, …, „podlehli jsme vlastnímu tlaku a vydali se jiným směrem, než jsme kdy plánovali“, …, „všechny ty klávesy byly pro mě utrpením…“. I takhle lze vnímat album, které se stalo nejprodávanější rockovou deskou roku 1986 v Británii i Americe. Je pravdou, že pokud jste si chtěli ústřední motiv titulní skladby třetího alba Europe zošklivit, nebyl to žádný kumšt, protože ve své době zněl prakticky odevšad, a není problém jej v éteru zaslechnout i o více než třicet let po jeho vydání. Jestliže však úvodní slova pochází od jedné z postav, která do té doby tvořila základní pilíř kapely, je zjevné, že fenomenální úspěch alba „The Final Countdown“ měl i svou odvrácenou tvář.

Vlajkovou lodí tohoto alba je pochopitelně jeho titulní skladba s nesmrtelným fanfárovým motivem a ohromně silným melodickým refrénem. Její základ nosil Tempest v hlavě již v době svých studií, textovým předobrazem měla pro Joeyho být Bowieho „Space Oddity“ a o její úspěšnosti hovoří fakt, že žebříček úspěšnosti si tato skladba podmanila v pětadvaceti zemích světa. A přitom původně kapela hledala „jen“ otvírák pro své koncerty... Jenže album „The Final Countdown“ není deskou jedné skladby. Silné ovace sklízely i další singly – kousavě šlapavá „Rock The Night“, pochopitelně hozená do celkové nadýchanosti alba a tím trošku zbavená možné syrovosti, ovšem to podmanivé spojení skandovatelně chytlavého motivu, výborného Tempestova zpěvu a parádní Norumovy kytary funguje naprosto výtečně. A není náhodou, že uvnitř kapely zahořela pře o to, která z těchto dvou písní se stane prvním zveřejněným singlem.

K tomu, aby tohle album mohlo být dokonalé, patří i nezbytná účast působivé balady. „Carrie“, jediná skladba na desce, kde Tempestovu autorskou hegemonii narušil svojí výpomocí klávesák Mic Michaeli, přesně zapadá do kategorie něžných, lehce sentimentálních a skvěle vypointovaných nasládlých písní, které fungují na první dobrou (zkuste její akustickou verzi, ze které čiší ryzí písničkářství). Čtvrtým singlem se pak stalo „Cherokee“, další hymnická věc s výrazným refrénem, krásně uduněnou basou a vzletnou melodickou pointou. Důvodem úspěšnosti tohoto alba je však skutečnost, že kdyby Europe při výběru singlů sáhli kamkoliv, měli by k dispozici potenciální hit. Razantní „Danger On The Track“ s nepřeslechnutelný klávesovým sólem (právě v tomto potenciálně nejsyrovějším kousku je možné ideálně pozorovat, jak klávesy posunuly charakter tvorby kapely), ideální finále v podobě nadýchaně šlapavé „Love Chaser“, přímočarý „Ninja“ s další parádní melodií i excelentní sólovou kytarou, neposedné „On The Loose“, rozmáchlejší a s elegancí gradující „Heart Of Stone“ i poetičtější „Time Has Come“ v sobě mají nápad, sílu, energii, prožitek a tvoří tak naprosto nezbytné dílky dokonalé skládanky.

Autor úvodních výroků, kytarista John Norum, vydržel „užívání si“ slávy už jen pouhý půl rok od vydání desky a kapelu opustil a je třeba zdůraznit fakt, že jeho odchod a při reunionu následný návrat byly posledními změnami v sestavě Europe. Bráno současnou optikou, další vývoj mu dal v podstatě za pravdu v tom, že kořeny kapely byly někde jinde a myšlenka, ke které John Norum dospěl již tehdy v osmdesátých letech, po čase ovládla novodobou tvorbu skupiny. Na podobné úvahy však tehdy bylo ještě brzy, Europe se právě ocitli v nejzářivějším bodu své kariéry.

Savapip             

Totální zlom. Jak ve zvuku kapely, tak v psaní skladeb, tak v produkci. Vydavatelská firma Epic zacítila v Europe potenciál a s kapelou do studia poslala ostříleného producenta Keitha Olsona, který z ní dokázal vydolovat maximum. zvuk se najednou zjemnil, pročistil a naprosto zbavil, i přes velkou Norumovu nelibost, původní tvrdosti a neotesanosti. Tempest naplno rozvinul svůj skladatelský talent a ukázal, že je mu hardrockový, potažmo hevymetalový rank tak úzký, že už jej dávno překročil. "The Final Countdown" totiž není je o titulním hitu, který je sice naprosto skvělý, ovšem léty už tak ohraný, že dnes může nutit nejednoho fanouška vrhnout. Tahle deska je i o ostatních deviti skladbách. Zde totiž není slabšího místa a i když třeba takové "Ninja" může být vyčítána její přílišná orientace na album "Wings Of Tomorrow" nebo "Time Has Come" její nasládlost, jsou zde věci jako "Rock The Night", "Cherokee", ultimátní balada "Carrie", či skvělé, méně známé "On The Loose" nebo "Love Chaser", které z "The Final Countdown" dělají jednu z těch desek, které psaly dějiny a bez kterých by osmdesátá léta nebyla úplná.

Pepsi Stone 10/10

www.europetheband.com

YouTube ukázka - The Final Countdown

Seznam skladeb:
1. The Final Countdown
2. Rock The Night
3. Carrie
4. Danger On The Track
5. Ninja
6. Cherokee
7. Time Has Come
8. Heart Of Stone
9. On The Loose
10. Love Chaser

Sestava:
Joey Tempest - zpěv
John Norum - kytara
John Levén - baskytara
Mic Michaeli - klávesy
Ian Haugland - bicí

Rok vydání: 1986
Čas: 40:07
Label: Epic Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1983 - Europe
1984 - Wings Of Tomorrow
1986 - The Final Countdown
1988 - Out Of This World
1991 - Prisoners In Paradise
2004 - Start From The Dark
2006 - Secret Society
2009 - Last Look At Eden
2012 - Bag Of Bones
2015 - War Of Kings
2017 - Walk The Earth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.11.2019
Přečteno: 4612x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velmi dobrá......i když nějaká...21. 11. 2019 18:23 Kolík
Final jsem si koupil v roce 20Desku Final...19. 11. 2019 11:35 lukáš
Ja som si vzdy...18. 11. 2019 14:27 johny
No jo, to je...14. 11. 2019 19:20 The Keeper XIV.
Nechci vam do toho...14. 11. 2019 18:06 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09409 sekund.