TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAN HALEN - Women And Children First

Přestože album "Van Halen II" nikdy nedosáhlo takového vlivu a nemělo tak silný dopad jako debut, kapela se s ním dostala do obrovského kolotoče, neboť vyměnila kluby a malé sály za velké arény a stadiony. Van Halen si pomalu zvykali na pozici hlavních hvězd, což dělalo dobře především Rothovu egu, které rostlo takovou rychlostí, jakou se zvětšoval zástup roztoužených dívek za dveřmi jeho šatny. Svou sexuální posedlost vyřešil Roth po svém, když oznámil, že se nechal pojistit proti případnému otcovství. V kapele samotné zatím panoval klid. Zbylá trojice byla smířena s tím, že v popředí bude vždy její komediantský zpěvák, který byl s Eddieho kytarou nejvýraznějším poznávacím znamením kapely.

Úspěch posledních dvou let byl závratný a samozřejmě si toho všimla i vydavatelská firma, která na kapelu začala tlačit, aby co nejrychleji po návratu z turné nastoupila do studia, přestože od hudebníků zaznívaly hlasy, že nemají po kupě dostatek prezentovatelného materiálu. Šéfové od Warnerů ale trvali na svém a tak ještě na konci roku 1979 musí Van Halen nastoupit do los angeleských studií Sunset Sounds, aby v březnu následujícího roku mohlo vyjít třetí album "Women And Children First". Tentokrát se ještě únava a nedostatek kvalitního materiálu nijak neprojevily, i když kapela přiznávala, že pracovala s vypětím sil, aby si mohla udržet vlastní standard.

"Women And Children First" tak představuje album, které navždy bude stát ve stínu debutu, ale je stejně kvalitní jako "dvojka". Van Halen si tentokrát nevypomohli žádnou coververzí. Album odstartovali ve velkém stylu další klasickou skladbou "And The Cradle Will Rock...", kde Eddie svým nástrojem pálí další riff, který se stal postupem let nesmrtelným. Věc samotná těží především z výrazného refrénu, jenž se stal oblíbeným pěveckým prvkem návštěvníků velkých akcí, kde se kapela objevila. Přestože dobová kritika tvrdila, že "Women And Children First" stojí pouze na této skladbě a zbytek je jen výplň, byl by velký omyl toto tvrzení opakovat.

Na albu se totiž najde řada dalších výborných věcí, především první polovina nahrávky je velice silná, skoro by se dalo říct, že je srovnatelná s debutovou deskou. "Everybody Wannts Some!!", kde Eddie svým nástrojem simuluje prolétávající letadlo, je typická stadionová hymna, kde Roth předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů z prvních let Van Halen. Následující "Fools", i přes podivný začátek, kde si Roth možná hraje na Roberta Planta, ovšem bez kýženého efektu, je další energickou skladbou a s "Romeo Delight", což je pravděpodobně nejsilnější věc celé této kolekce, ukazuje, jak velkou sílu v té době Van Halen měli.

Druhá polovina je na tom trochu slaběji. "Tora! Tora!" dopadla nejhůř z dosavadních instrumentálek a když jí srovnáte s "Eruption", bledne po prvních pár vteřinách. "Loss Of Control" nezaujme svým kvapíkovým tempem, které sice dává Rothovi prostor pro jeho exhibice, ale celkově nemá tak silný nápad, aby dokázala přežít dlouhá léta. Podobně jsou na tom i pijácké "Take Your Whiskey Home" a "Could This Be Magic", které mohou sloužit jako důkaz přicházející krize, naštěstí závěrečná (pokud pomineme úplný závěr v podobě dvacetivteřinové "Growth") "In A Simple Rhyme" je opět kvalitní věc, která má svižné tempo a zapamatovatelný refrén. Ukazuje už ale i trochu jinou tvář Van Halen, kapela se v ní pouští do dramatičtějších pasáží, které zdobí akustická kytara a trochu vážnější Rothův projev.

"Women And Children First" tak představuje třetí velice silnou a výraznou desku v diskografii těchto muzikantů, ovšem pomalu se začínala projevovat nastupující tvůrčí krize, takové tempo v takové kvalitě kapela vydržet nemohla. "Byl to šílený kolotoč, deska-turné, deska-turné a my jsme začali pomalu odcházet," vzpomínal po letech basista Michael Anthony, "navíc se začaly ukazovat problémy s Davem, který si myslel, že jsme jeho doprovodná kapela. On byl sice zpěvák, ale Van Halen nebyli přece jen o něm." Ať už to bylo jak chtělo, jasné je, že do nové desetiletky nastupovali Van Halen v pozici americké hardrockové jedničky.

Jan Skala             


www.van-halen.com

YouTube ukázka - And The Cradle Will Rock...

Seznam skladeb:
1. And The Cradle Will Rock...
2. Everybody Wants Some!!
3. Fools
4. Romeo Delight
5. Tora! Tora!
6. Loss Of Control
7. Take Your Whiskey Home
8. Could This Be Magic?
9. In A Simple Rhyme
10. Growth

Sestava:
David Lee Roth - zpěv
Eddie Van Halen - kytara
Michael Anthony - baskytara
Alex Van Halen - bicí

Rok vydání: 1980
Čas: 33:35
Label: Warner Bros
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1978 - Van Halen
1979 - Van Halen II
1980 - Women And Children First
1981 - Fair Warning
1982 - Diver Down
1984 - 1984
1986 - 5150
1988 - OU812
1991 - F.U.C.K.
1995 - Balance
1998 - Van Halen III
2012 - A Different Kind Of Truth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.03.2020
Přečteno: 2142x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Za mě je to též...13. 03. 2020 0:17 Guns
V klidu, tahle...12. 03. 2020 9:27 Pepsi Stone
Deska jako celek......je stejně...12. 03. 2020 9:10 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08792 sekund.