TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAN HALEN - Fair Warning

Psát příběh alba "Fair Warning" znamená psát o úpadku Van Halen. Přestože navenek působilo vše dokonale, všechno bylo zalité sluncem, alba se prodávala v milionových nákladech, turné byla beznadějně vyprodána a dolárky se sypaly, uvnitř to tak růžové nebylo. Rothovy velkohubé řeči v tisku pohodě uvnitř kapely škodily, tento blonďatý kavalír si proti sobě jeden čas popudil všechny tři zbylé členy. Ovšem co bylo ještě horší. neustálý tlak vydavatelské firmy, jenž trval vlastně od prvního alba, nepolevil ani ve chvíli, kdy bylo jasné, že prodeje alb přece jen trochu klesají. A přestože minulá "Women And Children First" dosáhla trojnásobné platiny, očekávaní byla stále větší. Bossové od Warnerů si to vyložili po svém a jedenáct měsíců po vydání "Women And Children First" nahnali kapelu do studia.

Jestliže se rychlé pracovní tempo projevilo na "Van Halen II" a "Women And Children First" jen slabě a kapela dokázala přijít se silným materiálem, který sice nepůsobil (vzhledem k debutu) objevně, na "Fair Warning" je to trochu horší. Dostavuje se pocit únavy a vyčerpání, z toho, že kapela byla už několik let bez dovolené a v jednom kole, což se logicky (poprvé a ne naposled) projevuje na výsledku předkládaného materiálu. Ten je na první poslech (co se týče stylu psaní skladeb a jejich formy) velmi podobný předchozím albům, ovšem při podrobnějším a opakovaném poslechu nelze přeslechnout fakt, že vše je unavenější, bez nosnějších nápadů a bez momentu překvapení. Když si uvědomíme, jak moc šokoval čtyři roky starý debut, zní "Fair Warning" až moc sterilně.

Ano, je zde singlovka "Unchained", ale zkuste jí porovnat s "Ain` t Talkin` `bout Love", "Dance The Night Away" nebo "And The Cradle Will Rock...", které měly stejnou funkci u předchozích desek. V přímé konfrontaci "Unchained" bledne a podobně je na tom i druhá singlovka "So This Is Love?", která se zpočátku tváří jako komerčnější věc, ale kterou rozloží nefunkční refrén, kde kapela jako kdyby se nevěděla rozhodnout, zda vytvoří skladbu pro širší publikum nebo opět už několikrát slyšený párty song. Těch je na albu nakonec více, i když "Sinner`s Swing!" a "Dirty Movies" v porovnání s podobně laděnými věcmi z minulosti nemají zdaleka takovou sílu.

Nejlepší skladbou kolekce proto zůstává úvodní "Mean Street", kterou by mohla doplňovat ještě uvolněnější "Push Comes To Shove", ovšem ani jedna z nich nemůže plnit funkci hitu, jež by album táhl kupředu. To, že kapela byla trochu bezradná, demonstruje samotný závěr alba v podobě Eddieho nenápadité instrumentálky "Sunday Afternoon In The Park", která je absolutně bez šťávy a bez nosného nápadu a dvouminutovka "One Foot Out The Door", která má sice svižné tempo, ale dobrého nápadu v ní nenajdete ani co by se za nehet vešlo. Právě ona charakterizuje naprosto přesně situaci, v níž se Van Halen nacházeli a ta nebyla rozhodně moc dobrá.

Pokud by "Fair Warning" vydala jiná kapela, která by neměla takovou reputaci jako Van Halen, znamenalo by to možná její komerční konec. Tady se to ovšem tolerovalo. I když prodejnost šla zase oproti "Women And Children First" trochu dolů, nikdo ještě nebil na poplach, nikoho ta stále mírně (ale konstantně) klesající čísla ještě až tak netrápila, protože Van Halen byli stále slepicí, snášející zlatá vejce. Jejich koncerty vykazovaly stále velké množství energie, i když z Los Angeles začala přicházet jejich veliká konkurence, kterou si vlastně oni sami vychovali. Teď šlo o to, jestli se jí pasadenská parta v budoucnu ubrání nebo ne, protože jí síly ubývaly.

Jan Skala             


www.van-halen.com

YouTube ukázka - Unchained

Seznam skladeb:
1. Mean Street
2. Dirty Movies
3. Sinner`s Swing!
4. Hear About It Later
5. Unchained
6. Push Comes To Shove
7. So This Is Love?
8. Sunday Afternoon In The Park
9. One Foot Out The Door

Sestava:
David Lee Roth - zpěv
Eddie Van Halen - kytara
Michael Anthony - baskytara
Alex Van Halen - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 31:11
Label: Warner Bros
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1978 - Van Halen
1979 - Van Halen II
1980 - Women And Children First
1981 - Fair Warning
1982 - Diver Down
1984 - 1984
1986 - 5150
1988 - OU812
1991 - F.U.C.K.
1995 - Balance
1998 - Van Halen III
2012 - A Different Kind Of Truth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.03.2020
Přečteno: 2791x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to to je posledný...19. 03. 2020 13:41 Spit
Vydat čtyry desky...19. 03. 2020 0:47 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09121 sekund.