RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE MAGPIE SALUTE - High Water II

Přestože se The Black Crowes aktuálně vrátili po několika letech zpět, aby oslavili třicet let od vydání skvělého debutu "Shake Your Money Maker", a válečná sekera mezi bratry Robinsonovými je zakopána, rozhodně to neznamená, že by musela nutně skončit formace The Magpie Salute, kterou si v roce 2016 postavil jako trucpodnik kytarista Rich Robinson. Spolu s ním fungují v The Magpie Salute i další někdejší členové The Black Crowes, kytaristé Marc Ford a Sven Pipien, čímž se dostáváme k menšímu problému, který se u této kapely v současnosti vyskytl. Ani Ford ani Pipien totiž nebyli přizvání ke comebacku The Black Crowes a počínání bratří Robinsonových označili přinejmenším za podivné. Náladě v The Magpie Salute to tak rozhodně nepomůže, přestože Rich Robinson tvrdí, že kapela funguje dál a není důvod se nijak znepokojovat.

Byla by docela škoda tuhle partu s comebackem The Black Crowes pohřbít. Samozřejmě nikdy nemůže mít dopad jako zmíněná legenda jižanského rocku, ale jak prokázala za pár let existence, má rozhodně co nabídnout. Přestože The Magpie Salute mají k Černým vránám stylově hodně blízko, jsou živelnější, než byli The Black Crowes na svých posledních deskách z minulé desetiletky. To se jasně projevilo na minulé nahrávce "High Water I", jež vyvolávala ducha dávné kapely Robinsona, Forda a Pipiena velice věrně a přestože neobsahovala tak silné hity, jaké byli The Black Crowes zvyklí tvořit ve svých začátcích, nabídlo porci velice slušné hudby, která stála na muzikantském potenciálu všech členů, ale i schopnosti napsat dobrou skladbu.

Novinka "High Water II", jak už se dá soudit podle názvu, navazuje na desku z roku 2018, ovšem rozhodně se nedá mluvit o dvojčeti, dokonce ani o tom dvouvaječném. Oproti debutu je dvojka svižnější a není tak orientovaná na country, ale jinak se jede v těch samých kolejích. Navíc Robinson a spol. byli při tvorbě aktuálního díla skladatelsky při chuti a proto můžeme mluvit o tom, že zde je i několik lepších skladeb, které bychom na debutu nenašli. Přestože to podle nástupu úvodní "Sooner Or Later", který jasně definuje rhythm n`blues, nevypadá, The Magpie Salute se obracejí k debutu The Black Crowes "Shake Your Money Maker", tedy do dob, kdy byli ještě bezprostřední kapela, která sice miluje jižanský rock, ale její základ leží v klasickém hard rocku a blues.

"High Water II" je živelná deska, jež za sebou nechává soulové prvky a psychedelické prvky, které tvorbu těchto muzikantů poznamenaly v devadesátých letech na počinech "The Southern Harmony And Musical Companion", "Amorica" a "Three Snakes And One Charm", a spíše připomíná, co kdysi znamenali The Rolling Stones, kdežto první díl "High Water" využíval více akustických motivů, které odkazovaly až někam ke třetímu albu Led Zeppelin. Zde jsou rozpumpované rock n`rollové věci typu "Leave It All Behind", "Gimme Something" nebo "Life Is A Landslide", které hýří energií, ale oproti nim tu můžeme najít i pomalejší věci, které se dotýkají teritoria blues. Mezi ty nejlepší patří rozhodně "Mother Storm", kde jsou akustické kytary pánů Robinsona a Forda hrány naprosto účelně, stejně jako zpěv, který může svádět až k domněnkám o gospelu.

Pro The Magpie Salute je "High Water II" rozhodně krok správným směrem. Ovšem tahle kapela stojí pravděpodobně před těžkým obdobím. Aktuálně přišla se svým nejlepším materiálem (zapomínat totiž nemůžeme ani na bezejmenný položivák z roku 2017), ale její hlavní osobnost Rich Robinson brázdí světová pódia s podivnou verzí The Black Crowes.Co tahle situace udělá s The Magpie Salute se lze zatím jen dohadovat. Pokud by ovšem měl comeback The Black Crowes znamenat konec téhle party, byla by to ohromná škoda.

Jan Skala             


www.themagpiesalute.com

YouTube ukázka - Gimme Something

Seznam skladeb:
1. Sooner Or Later
2. Gimme Something
3. Leave It All Behind
4. In Here
5. You And I
6. Mother Storm
7. A Mirror
8. Lost Boy
9. Turn It Around
10. Life Is A Landslide
11. Doesn`t Really Matter
12. Where Is This Place

Sestava:
John Hogg – zpěv
Rich Robinson – kytara
Marc Ford - kytara
Sven Pipien - baskytara
Matt Slocum - klávesy
Joe Magistro – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 47:16
Label: Mascot Label Group
Země: USA
Žánr: hard rock/southern/blues rock

Diskografie:
2017 - The Magpie Salute
2018 - High Water
2019 - High Water II

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.02.2020
Přečteno: 1713x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.108 sekund.