TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POSTCARDS FROM ARKHAM - Øakvyl

Postcards From Arkham mi připomínají vesmírnou raketu. Po silném třaskavém startu míří stále výš a výš. Cílevědomost a pracovitost jdou ruku v ruce s nápaditostí. Kapela už má zkušenosti a několik výborných nahrávek za sebou. Nyní vydávají čtvrtou řadovou desku a ta nese poměrně cizorodý název „Øakvyl“. Zajímavostí je, že Marek „Frodys“ Pytlík zhruba před deseti lety měl projekt nazvaný Oakvyl. Kapela si připravila jedno překvapivé eso a to v podobě Jense Bogrena (Katatonia, Opěth, Swallow The Sun, Amorphis atd.), který se postaral o mastering nahrávky a už tak poměrně osobitý zvuk skupiny posunul zas o level výše.

„Øakvyl“ je dosud nejtvrdší počin Postcards From Arkham. O to víc překvapí, že začíná velice tajemně a nemetalově. „Prologue“ vychází ze spolupráce se Snaga One Tribe, což je umělecký projekt, vycházející z vlastního fantasy světa. „Prologue“ zní mysticky, středověce a je jako nahraný starým kmenem. Navodí atmosféru, na kterou přímo navazuje „Yidhra“, Zde už ale nastupuje i metal a také growl, kterým zde přispěl Ctibor z výše uvedeného uměleckého projektu. Klávesy jsou oproti tomu zcela typické pro Postcards a slyšeli jste je již na dřívějších albech a ne naposledy. Metalová hutnost, post-rocková zamyšlenost a progová experimentálnost. To jsou elementy, která charakterizují skladbu „Yiidra“. „Mutual Distortion“ se pohybuje už ve zcela post-metalových vodách a představuje čistou esenci Postcards. Klasické melodie, kytary i klávesy jsou však přerušovány black metalovými výpady a blast beaty. Nářezová věc, která se bude vyjímat na koncertech.

V podobném duchu pokračuje „Spiritual Transcendence“ i „Against Binding Gravity“. Jedná se o instrumentální kousky a kapela zde ukazuje své hráčské schopnosti, ale také povedené harmonie a melodie. Hudba je povětšinou ve středním tempu, ale stále se mění. Metalovou auru nahrávky přeruší lehká a klidná „Lost Home“. Frodys zde sáhne po svém klasickém šepotu. Ten jsem kritizoval například na akustickém „Spirit“, nyní ho však využívá podstatně méně a celkově se snaží o co největší pestrost svého vokálního projevu.

Po klídku je na řadě nejtvrdší píseň alba. Název napoví, že se jedná o jednu z dalších skladeb, inspirovaných Lovecraftem. „Erich Zann Syndrome“ je epický, především jeho ústřední riff a symfonická melodie je doslova dechberoucí. Metalová bouře se střídá s post-rockovým zklidněním, ale to jen pro větší dynamiku písně a atmosféru. Tady vládne metal. Zvolte přídomek post, ale můžete i klidně melodický death. Po krátké mezihře „Violet Suicide“ přichází závěr nepříliš dlouhé, ale o to intenzivnější desky. „Ten Steps Forward And Eleven Reasons To Go Back“ i „Happily Never After“ se vezou na vlně post-rocku či progu a zejména druhá jmenovaná skladba navzdory temnému textu zní vlastně velice pohodově, až její samotný závěr přinese ještě poslední metalové zaburácení.

„„Øakvyl“ je naprosto výtečná nahrávka, která patří k tomu nejlepšímu, co letos vzniklo.“ Není třeba k tomu dodávat, zda na naše nebo jiné poměry. Kapela potvrdila svou stoupající tendenci, její nahrávky jsou nápaditější a „líp“ udělané. Post-rock, metal, prog, black metal. Je to pestrá nahrávka, přitom oproti minulé desce „Manta“ více sevřená. „Øakvyl“ je po všech stránkách parádní deska.

Tomáš Marton             


FB POSTCARDS FROM ARKHAM

YouTube ukázka - Erich Zann Syndrome

Seznam skladeb:
1. Prologue
2. Yidhra
3. Mutual Distortion
4. Spiritual Transcendence
5. Against Binding Gravity
6. Lost Home
7. Erich Zann Syndrome
8. Violet Suicide
9. Ten Steps Forward And Eleven Reasons To Go Back
10. Happily Never After

Sestava:
Marek “Frodys” Pytlík - kytara, klávesy, vokály
Jaroslav Mahr - kytara
Jakub Moj - baskytara
Jan “Lobotom” Gajdoš - bicí

Rok vydání: 2019
Čas:38:24
Label: MetalGate Records
Země:Česká republika
Žánr: Prog/post-rock/metal

Diskografie:
2012 - Oceanize
2015 - ÆØN5
2017 - Manta
2019 - Øakvyl

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.01.2020
Přečteno: 1663x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Moc děkujeme za...1. 01. 2020 18:19 POSTCARDS FROM ARKHAM


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0906 sekund.