CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Chytrá past

Občas se stane, že se kapela rozhodne zaexperimentovat se svou tvorbou, ovšem většinou je to v pozdějším období, a ne na třetí desce, jako v případě thrasherů Debustrol. Po vydání druhé desky „Svět co zatočí s tebou“ kapela 16. října 1992 vyjela na celorepublikové turné pod názvem „Freddie Krueger on Tour“. Během turné navštívila pětadvacítku měst v celé republice – tedy i na Slovensku. Krátce na to se dostavila první nespokojenost s firmou Monitor, která vydala jak „Neuropatologa“, tak „Svět co zatočí s tebou“. V té době přišla firma Popron Music s nabídkou lepší smlouvy, kterou Debustrol podepsali. Nové album bylo dokončeno už ke konci roku 1993. Sestava, která studiovku nahrála, byla (až na bubeníka Alana Reisicha) totožná se sestavou, která nahrála předcházející album.

„Chytrá past“ se většinou natáčela ve studiu Propast Petra Jandy. Jen bicí se nahrávali u Dodo v Citronu. Její původní stopáž měla přes hodinu a konečný výsledek je téměř poloviční. Jenže délka alba nebyla jediným problémem. Velkou komplikací byl také fakt, že jednotlivé songy víceméně neměly texty, které proto vznikaly až přímo ve studiu. Dalším průšvihem byly také aranže, které se k písním buď vůbec nehodily, nebo byly skoro nenahratelné. Kvůli tomu všemu padl návrh na přerušení nahrávání, přesto kapela mohla desku dodělat.

Třetí studiovka Debustrolu vyšla 23. března 1994, ihned po jejím vydání kapelu opustil bubeník Alan Reisich a na jeho místo přišelHerr Miler z kapely Syndrom, který v kapele působí i v současnosti. Debustrol v té době zažíval těžké časy, jelikož novinka „Chytrá past“ je zkrátka průšvih. Většina fanoušků kapelu kvůli desce odepsalo a ta zažila skoro krach, jelikož prodejnost alba byla opravdu špatná. Dokonce ani sám Herr Miler nevěřil, že „Chytrá past“ je dílem Debustrolu a požadavek na naučení skladeb považoval za vtip.

Na „Chytré pasti“ totiž došlo k totálnímu zpomalení. Podle délky alba by se dalo usoudit, že se jedná o další thrashový nářez, ale opak je pravdou. Písně jsou krátké a nijak zvlášť hudebně zajímavé, přesto se na desce najdou slušné kousky, jako například „Dej si říct“, kde celou píseň provází vcelku chytlavý riff a překvapivě i text dobře sedí. Na desce se často objevují “výplňové“ skladby, které se sice poslouchat v pohodě dají, ale hitovky to rozhodně nejsou. K nim patří třeba „Dům bláznů“, „Něco mi schází“, se zajímavou gradací a následným okamžitým zpomalením, která, byť nejde o o klasickou Debustrolovku, je výborně hudebně zvládnutá, či „Má smrt“ se zajímavým textem a přitažlivým kytarovým sólem ve střední části. První nářez přichází až s „To není žádnej ráj“, kde všechno podstatné vychází z tempa a řezání kytar, podobně funguje zaručená hitovka „Vstávej“, která splňuje přesně to, co si fanoušci od Debustrol přejí. Klávesové aranže a upravený hlas dělají ze sranda songu „Abba“ něco unikátního. I když se znovu nejedná o typický song Debustrol, odlehčení je občas třeba. Nejlepší na „Abbě“ je vtipně pojatá hádka, tvořící text. Na rychlejším „Nelžu“ lze ocenit chytlavý text a samozřejmě výborné Cizákovo sólo.

Album uzavírá kapelní debata s podkresem z úvodní „Chytré pasti“ v takovémto duchu: „…Ty vole zaplať pánbůh, že už to máme za sebou. – Počkej, to už je to nahraný, jo? – No. – Tak to musí bejt geniální jak prase. – No to je geniální, taky se z toho všichni tvářej nadšeně. – Cože? Myslíš že jo?...“ . Souhlasit lze s výrokem „…jsme vopravdu geniální kapela.“ protože Debustrol jsou geniální kapelou, pokud ovšem nenahrají takovou desku, jako je „Chytrá past“. Souhlasit tak lze s Kolinssem, který s odstupem času konstatoval, že vnímá „Chytrou past“ jako omyl. Možná by hodnocení nevyznělo tak příkře, kdyby deska nevyšla pod hlavičkou Debustrolu, z jehož tvorby se zcela vymyká. Rozhodně to ale byla pro kapelu velká a cenná zkušenost.

Jaroslav Hubka             


debustrol.cz

YouTube ukázka - Nelžu

Seznam skladeb:
1. Chytrá past
2. Dej si říct
3. Dům bláznů
4. Něco mi schází
5. To není žádnej ráj
6. Indiánská
7. Bílá hůl
8. Má smrt
9. Abba
10. Vstávej
11. Čas
12. Nelžu
13. Konec II.

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Trifid – kytara
Cizák – baskytara
Alan Reisich – bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 34:34
Země: Česká republika
Žánr: Heavy metal

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2020
Přečteno: 5477x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejvíc Vyznání !To Dictyophor : Jo...18. 01. 2020 22:06 lukáš
Noc husí kůže lukáš:...18. 01. 2020 16:57 Dictyophor
Křik na Vyhlazení .To Dictyophor...18. 01. 2020 16:05 lukáš
Apokalismuslukáš: Na recenzi...18. 01. 2020 14:37 Dictyophor
Jako Elixír života.To Dictyophor : Je...18. 01. 2020 11:45 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12499 sekund.