24.01.2020
ROSS THE BOSS
Bývalý kytarista Manowar a punkových The Dictators Ross ..více

24.01.2020
SODOM
Legendární němečtí thrasheři oficiálně oznámili, ..více

24.01.2020
SILENT TIGER
"Ready For Attack" je název nového alba této AOR kapely, ..více

24.01.2020
STEELCITY
Americká hardrocková parta, kde působí i současný ..více

24.01.2020
PUBLIC RELATIONS
2.2.2020 vychází páté album ostravské elektro-rockové ..více

24.01.2020
BRATRSTVO LUNY
Jedinečný mix výpovědí osobností mnoha tvůrčích ..více






LIMETALL - Znamení
Já naopak s recenzí vcelku souhlasím. Na rozdí ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Zatím vyjde ep - novinky, plus nikdy nevydané p ..

Dokáže australská elektrárna vydolovat poslední zbytky energie?
Můžeš být jakákoliv profík, věk a zdravotn ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Rozhovor s Trezorem být klidně může, ale v tom ..

Dokáže australská elektrárna vydolovat poslední zbytky energie?
Fiaska se v případě ACDC nebojím, jsou to dost ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Kapela Trezor udělala Reunion ! To Pepsi stone ..

LIMETALL - Znamení
Podpořil jsem kapelu koupi jejího cd. Nejsem ani ..

LIMETALL - Znamení
...ovšem recenze i bodové hodnocení k tomuhle o ..

LIMETALL - Znamení
Pro mě jsou Limetall velkým zklamáním. Hodně ..

Dokáže australská elektrárna vydolovat poslední zbytky energie?
Když ejsýci vydají novou desku tak to bude por ..




Za poslední měsíc:
Kolinss (DEBUSTROL) - Osobní setkání s idoly z dětství je zážitek, který se ti z paměti nikdy nevymaže
3399x

DEBUSTROL - Neuropatolog
1876x

DEBUSTROL - Chytrá past
1269x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pepsi Stone
1115x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pagan
1104x

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
1040x



24.01.2020
THE FIALKY, NEŽFALEŠ, TRAGEDIS, ŽÁDNEJ STRES...
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 200/250

03.04.2020
MOTÖRHEAD Czech Republic revival JUDAS PRIEST revival Praha IRON MAIDEN reviv..
kc semilasso, začátek od:18:00, vstupné: 290

12.06.2020
GOSPEL OF THE FUTURE, DROM, OR, atd......
Dub nad Moravou, začátek od:13:00, vstupné:



článků celkem: 7401
recenzí: 6065
reportů: 570
rozhovorů: 388













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DEBUSTROL - Chytrá past

Občas se stane, že se kapela rozhodne zaexperimentovat se svou tvorbou, ovšem většinou je to v pozdějším období, a ne na třetí desce, jako v případě thrasherů Debustrol. Po vydání druhé desky „Svět co zatočí s tebou“ kapela 16. října 1992 vyjela na celorepublikové turné pod názvem „Freddie Krueger on Tour“. Během turné navštívila pětadvacítku měst v celé republice – tedy i na Slovensku. Krátce na to se dostavila první nespokojenost s firmou Monitor, která vydala jak „Neuropatologa“, tak „Svět co zatočí s tebou“. V té době přišla firma Popron Music s nabídkou lepší smlouvy, kterou Debustrol podepsali. Nové album bylo dokončeno už ke konci roku 1993. Sestava, která studiovku nahrála, byla (až na bubeníka Alana Reisicha) totožná se sestavou, která nahrála předcházející album.

„Chytrá past“ se většinou natáčela ve studiu Propast Petra Jandy. Jen bicí se nahrávali u Dodo v Citronu. Její původní stopáž měla přes hodinu a konečný výsledek je téměř poloviční. Jenže délka alba nebyla jediným problémem. Velkou komplikací byl také fakt, že jednotlivé songy víceméně neměly texty, které proto vznikaly až přímo ve studiu. Dalším průšvihem byly také aranže, které se k písním buď vůbec nehodily, nebo byly skoro nenahratelné. Kvůli tomu všemu padl návrh na přerušení nahrávání, přesto kapela mohla desku dodělat.

Třetí studiovka Debustrolu vyšla 23. března 1994, ihned po jejím vydání kapelu opustil bubeník Alan Reisich a na jeho místo přišelHerr Miler z kapely Syndrom, který v kapele působí i v současnosti. Debustrol v té době zažíval těžké časy, jelikož novinka „Chytrá past“ je zkrátka průšvih. Většina fanoušků kapelu kvůli desce odepsalo a ta zažila skoro krach, jelikož prodejnost alba byla opravdu špatná. Dokonce ani sám Herr Miler nevěřil, že „Chytrá past“ je dílem Debustrolu a požadavek na naučení skladeb považoval za vtip.

Na „Chytré pasti“ totiž došlo k totálnímu zpomalení. Podle délky alba by se dalo usoudit, že se jedná o další thrashový nářez, ale opak je pravdou. Písně jsou krátké a nijak zvlášť hudebně zajímavé, přesto se na desce najdou slušné kousky, jako například „Dej si říct“, kde celou píseň provází vcelku chytlavý riff a překvapivě i text dobře sedí. Na desce se často objevují “výplňové“ skladby, které se sice poslouchat v pohodě dají, ale hitovky to rozhodně nejsou. K nim patří třeba „Dům bláznů“, „Něco mi schází“, se zajímavou gradací a následným okamžitým zpomalením, která, byť nejde o o klasickou Debustrolovku, je výborně hudebně zvládnutá, či „Má smrt“ se zajímavým textem a přitažlivým kytarovým sólem ve střední části. První nářez přichází až s „To není žádnej ráj“, kde všechno podstatné vychází z tempa a řezání kytar, podobně funguje zaručená hitovka „Vstávej“, která splňuje přesně to, co si fanoušci od Debustrol přejí. Klávesové aranže a upravený hlas dělají ze sranda songu „Abba“ něco unikátního. I když se znovu nejedná o typický song Debustrol, odlehčení je občas třeba. Nejlepší na „Abbě“ je vtipně pojatá hádka, tvořící text. Na rychlejším „Nelžu“ lze ocenit chytlavý text a samozřejmě výborné Cizákovo sólo.

Album uzavírá kapelní debata s podkresem z úvodní „Chytré pasti“ v takovémto duchu: „…Ty vole zaplať pánbůh, že už to máme za sebou. – Počkej, to už je to nahraný, jo? – No. – Tak to musí bejt geniální jak prase. – No to je geniální, taky se z toho všichni tvářej nadšeně. – Cože? Myslíš že jo?...“ . Souhlasit lze s výrokem „…jsme vopravdu geniální kapela.“ protože Debustrol jsou geniální kapelou, pokud ovšem nenahrají takovou desku, jako je „Chytrá past“. Souhlasit tak lze s Kolinssem, který s odstupem času konstatoval, že vnímá „Chytrou past“ jako omyl. Možná by hodnocení nevyznělo tak příkře, kdyby deska nevyšla pod hlavičkou Debustrolu, z jehož tvorby se zcela vymyká. Rozhodně to ale byla pro kapelu velká a cenná zkušenost.

Dictyophor             


debustrol.cz

YouTube ukázka - Nelžu

Seznam skladeb:
1. Chytrá past
2. Dej si říct
3. Dům bláznů
4. Něco mi schází
5. To není žádnej ráj
6. Indiánská
7. Bílá hůl
8. Má smrt
9. Abba
10. Vstávej
11. Čas
12. Nelžu
13. Konec II.

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Trifid – kytara
Cizák – baskytara
Alan Reisich – bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 34:34
Země: Česká republika
Žánr: Heavy metal

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2020
Přečteno: 1268x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejvíc Vyznání !To Dictyophor : Jo...18. 01. 2020 22:06 lukáš
Noc husí kůže lukáš:...18. 01. 2020 16:57 Dictyophor
Křik na Vyhlazení .To Dictyophor...18. 01. 2020 16:05 lukáš
Apokalismuslukáš: Na recenzi...18. 01. 2020 14:37 Dictyophor
Jako Elixír života.To Dictyophor : Je...18. 01. 2020 11:45 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17087 sekund.