ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MUSTASCH - Killing It For Life

Švédští Mustasch vzešli z boomu skandinávských garážových kapel konce devadesátých let. Tedy z doby, který světu dal The Hellacopters, Hardcore Superstar, Gluecifer, Datsuns, fakticky i Backyard Babies a mnoho dalších. Tehdy neplatili za tahouny scény, i když svůj zmetalizovaný rock n`roll (kde nebyla nouze o nosné vlivy punku) hráli s velkým nasazením, trvalo jim o něco déle, než se na severské scéně prosadili. Šli na to trochu jinak než ostatní jmenované kapely a během let demonstrovali, že umí napsat řadu chytlavých hitů, ale také že v jejich srdci stále nejvíce hřeje láska ke klasickému heavy metalu osmdesátých let. Nejsou to taková párty zvířata jako Hardcore Superstar, nejsou ani tak rozevlátí a proameričtí jako Backyard Babies, ale specifické charisma jim (zejména zpěvákovi Ralfu Gyllenhammarovi) nikdo nemohl upřít už od dob debutu „Above All“.

Postupem let, zejména po albu „Latest Version Of The Truth“, se stali hvězdami, tedy především v domovském Švédsku, kde si během kariéry vydobyli status kultovní kapely. Zbytek světa jim tak přívětivou tvář neukázal a proto se Mustasch věnují hlavně domácímu publiku, s tím, že sem tam zajedou do sousedního Finska a Norska, a nakonec i do Německa, kde jim pšenka v minulém desetiletí přece jen začala také trochu kvést. V minulých letech totiž sázeli i velmi podařená alba, z nichž zejména dvojice „Mustasch“ (2009) a „Sounds Like Hell, Looks Like Heaven“ (2012) je dostala na vrchol a dnes patří mezi díla, na která jejich fanoušci nedají dopustit. Ne že by jim pak došel dech, ale přece jen už „Thank You For The Demon“ ukázalo, že Mustasch začínají svou léty zaběhlou formulku trochu opakovat.

Jsou ale stále při chuti, protože po nahrávce „Silent Killer“ z roku 2018 vhodili na trh další album „Killing It For Life“. To má za úkol demonstrovat, že v táboře Mustasch vládne pohoda a klidná atmosféra. I když se stále více nabízí otázka, jestli tahle kapela nežije už jen z podstaty a z toho, že vždy dokázala vyprodukovat výborný hit, který jejich reputaci (zejména tedy na domácí půdě) posílil. V tomto ohledu je „Killing It For Life“ v pořádku, protože hned ze začátku desky kapela vypálí „Where Angels Fear To Tread“ a „Ransacker“, což jsou opět proklatě silné věci, které mohou mít velké ambice. Sice nepřekvapí, ale fanoušky plně zasytí. Mustasch v nich koncentrují vše, co z nich udělalo dobrou kapelou, když nabídnou silné heavymetalově orientované riffy, melodie a stadionové refrény. Ovšem problém je, že „Killing It For Life“ stojí spolu se skvělou „What Is Wrong“ zejména na těchto dvou věcech.

Zbytek alba trochu pokulhává, jako kdyby kapela tentokrát neměla dostatek času na komponování a přípravu desky jako takové. Jak jinak si vysvětlit slaboučkou věc „Freddie Mercury“, která má být rádobyvtipnou oslavou legednárního frontmana Queen, ale působí spíše jako plácnutí do vody, nebo bezzubou instrumentálku „Go To Hell“, jež využívá až otravných syntetických zvuků. Ty by možná (v lepší úpravě) seděli k tvorbě krajanů Ghost, ale u přímočarých Mustasch působí nepatřičně. Nepovedla se ani závěrečná „Garlic And Shots“, kterou sráží kolovrátkový refrén. Ten má i „Blood In Blood Out“, ovšem v jejím případě nepůsobí tento nijak zvlášť rušivě a skladba se může řadit k té lepší polovině alba.

O něm by se dalo říct, že si Mustasch vybírají slabší chvilku. Fanoušci nahrávku sice opět přijmou za svou, ale ti střízlivější v úsudku si budou muset přiznat, že tentokrát to není to pravé ořechové. Ovšem s tím, jak silné věci má tahle kapela v minulosti za sebou, jim lze toto drobné vydechnutí odpustit. Hůl se nad nimi rozhodně ještě neláme…

Jan Skala             


www.mustasch.net

YouTube ukázka - Ransacker

Seznam skladeb:
1. Where Angels Fear To Tread
2. Ransacker
3. Before A Grave
4. Freddie Mercury
5. Go To Hell
6. Blood In Blood Out
7. What Is Wrong
8. Garlic And Shots

Sestava:
Ralf Gyllenhammar – zpěv, kytara
David Johannesson - kytara
Stam Johansson - baskytara
Robban Bäck - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 36:07
Label: Tritonus Records
Země: Švédsko
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
2002 – Above All
2003 – Ratsafari
2005 – Powerhouse
2007 – Latest Version Of The Truth
2009 – Mustasch
2012 – Sounds Like Hell, Looks Like Heaven
2014 – Thank You For The Demon
2015 – Testosterone
2018 – Silent Killer
1987 – Killing It For Life

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2020
Přečteno: 1253x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17365 sekund.