TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MARK LANEGAN BAND - Somebody`s Knocking

Jestliže mluvíme o velkých grungeových pěvcích, většinou bývají zmiňováni Kurt Cobain, Layne Staley, Eddie Vedder, Chris Cornell nebo Scott Weiland a na Marka Lanegana se jaksi zapomíná. Přitom stačilo málo a jeho někdejší kapela Screaming Trees mohla stát vedle Nirvany nebo Pearl Jam na vrcholku hnutí začátku devadesátých let a Lanegan se mohl škebit z titulních stránek hudebních časopisů. Měl totiž už v dobách největšího boomu grunge vyspělý hlas a skvělý projev, a samotná kapela byla velmi zajímavým zjevem na seattleské scéně, které dala výborná alba jako „Uncle Anaesthesia“ (1991), „Sweet Oblivion“ (1992) a „Dust“ (1996). Nebyla však komerčně založena jako tehdejší hegemoni scény a její grunge nebyl tak prvoplánovitý, když do něj začleňovala vlivy garážových kapel šedesátých let, bluesu a nervního folk rocku. S rokem 2000 ale bylo po všem…

To už Lanegan byl na scéně etablovaným sólovým umělcem, který kromě projektů (z nichž můžeme jmenovat například spolupráci s The Walkabouts, Mikem Wattem, grungeovou superskupinou Mad Season či dlouholeté hostování u Queens Of The Stone Age) pracuje od roku 1990 systematicky na své sólové dráze. Ta má se Screaming Trees kromě jeho charismatického hlasu společnou i jistou nekomerčnost a odvahu ke stylovým přesahům. Alba z devadesátých let, tedy z doby, kdy ještě byl členem Screaming Trees, nesla jakous takous grungeovou stopu a seattleský duch začátku devadesátých let, ovšem jak Lanegan stárne, od tohoto trendu se vzdaluje. Prvotní sólovky byly ještě nepokrytě kytarové, ovšem od „Field Songs“ z roku 2001 (tedy pouhý rok po rozpadu Screaming Trees) uhnul spíše k folk rocku, aby na příznačně pojmenovaném „Blues Funeral“ předložil kolekci hutného blues rocku. Tím však jeho experimenty neskončily.

Co naznačil počin „Phantom Radio“, dotáhl následující „Gargoyle“ do konce a odhalil Laneganovu současnou zálibu v temné elektronice. Mark nepřestal být rockovým umělcem, ten základ bude v jeho tvorbě pořád, jen jej obalil novým výrazem. A jestliže „Gargoyle“ tento trend ukázalo velice zřetelně, novinka „Somebody`s Knocking“ ho prohlubuje, i když jej zase vede trochu jiným směrem. O minulé desce se mluvilo jako o té, kde se Lanegan vzhlédl v tvorbě Nicka Cavea, čemuž však dodal vlastní skladatelský rukopis. Ten je cítit i z novinky, přičemž Caveův vliv už není tak silný jako v roce 2017. Na „Somebody`s Knocking“ se míří tak trochu do osmdesátých let, do dob post-punku, kdy tento styl měl v sobě gotický nádech a představoval vhodnou alternativu k heavy metalu.

Tento směr nezní v Laneganově podání nepatřičně ani v současnosti. Tento zpěvák je skutečně zajímavým umělcem, který špatnou desku natočit nedokáže, protože kromě skladatelského potenciálu disponuje podmanivým, přitažlivě zádumčivým hlasem, jímž dokáže i z obyčejné kompozice udělat dílo, které stojí za poslech. Proto ani „Somebody`s Knocking“ není průměrnou nebo dokonce špatnou deskou. Není Laneganovou nejlepší, nezařadí se po bok trojice „The Winding Sheet“, „Whiskey For The Holy Ghots“ a „Scraps At Midnight“ z devadesátých let, ani k „Blues Funeral“, ovšem i tak dokáže příznivce tohoto zpěvák dostatečně uspokojit. Zejména svou první polovinou, kam Lanegan umístil silné kompozice, jako je úvodní „Disbelief Suspension“, „Dark Disco Jag“ a především „Night Flight To Kabul“, kde opět ukazuje vytříbený skladatelský talent ve vhodném řazení postupů a práce s melodiemi.

Album pak nechá vyvrcholit v mrazivě melancholické „Playing Nero“, kde evokuje vrcholná dílů Iggyho Popa z poloviny osmdesátých let. Skladba tepe na temnou romantickou strunu, Lanegan opouští drsnější polohu a svůj hlas nechá plynout až do netušených poloh. Od té chvíle se ale deska trochu láme, protože s příchodem „Penthouse High“ přichází hlušší místo, a ani následující skladby „Paper Hat“, „Name And Number“ a „War House“ nedosahují předchozí úrovně. Ovšem konec nahrávky zase zpěváka vrací k formě z jejího počátku. Ledacos naznačí už „Radio Silence“, aby pak „She Loved You“ znovu rezonovala hitovým potenciálem, kde Lanegan připomene znovu nejen Iggyho Popa, ale i Iana Curtise z Joy Division z doby jejich památné zničující desky „Closer“. Lanegan zde není tak depresivní a nepáchne z něj všudypřítomná sebedestrukce, spíše si ze zmíněných vlivů bere ty hitovější momenty. Závěrečná „Two Bells Ringing At Once“ je pak třešničkou na dortu, která se opírá zejména o naléhavý hlas hlavního protagonisty.

Proto je „Somebody`s Knocking“ opět dobrou deskou v jeho diskografii. Mohlo být lépe, pokud by ze skoro hodinové stopáže zpěvák slevil a pár skladeb vynechal. Méně by v tomto případě znamenalo více. Snad u připravované novinky „Straight Songs Of Sorrow“ dojde k větší producentské péči…

Jan Skala             


www.marklanegan.com

YouTube ukázka – Night Flight To Kabul

Seznam skladeb:
1. Disbelief Suspension
2. Letter Never Sent
3. Night Flight To Kabul
4. Dark Disco Jag
5. Gazing From The Shore
6. Stitch It Up
7. Playing Nero
8. Penthouse High
9. Paper Hat
10. Name And Number
11. War Horse
12. Radio Silence
13. She Loved You
14. Two Bells Ringing At Once
Sestava:
Mark Lanegan – zpěv
Alain Johannes – kytara, baskytara, programování
Greg Dulli - kytara
Rob Marshall – baskytara, programování
Sietse von Gorkom – baskytara, programování, klávesy
Martin LeNoble – baskytara
Freek Cerutti – baskytara
Tom Nieuwenhuijs - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 56:54
Label: Heavenly
Země: USA
Žánr: alternative rock/post punk

Diskografie:
1990 – The Winding Sheet
1994 – Whiskey For The Holy Ghost
1998 – Scraps At Midnight
1999 – I`ll Take Care For You
2001 – Field Songs
2004 – Bubblegum
2012 – Blues Funeral
2013 – Imitations
2014 – Phantom Radio
2017 - Gargoyle
2019 – Somebody`s Knocking

Foto: archiv umělce


Vydáno: 17.02.2020
Přečteno: 1205x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08681 sekund.