ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Kirk WINDSTEIN - Dream In Motion

I když by se situace u hvězd amerického sludge metalu Crowbar mohla jevit jako klidná a pokojná, opak se zdá být pravdou. Jistě, v roce 2016 vyšlo album „The Serpent Only Lies“, ale u toho nebyl původní člen, basista Todd Strange, který se po svém návratu v tentýž rok stáhl do ústraní a dnes s kapelou už nekoncertuje, přestože se o něm mluví jako o plnohodnotném členovi. Není ani součástí comebacku superskupiny Down, kde působí někdejší frontman Pantery Phil Anselmo, předák Corrosion Of Conformity Pepper Keenana a znovu i hlavní postava Crowbar Kirk Windstein. Zdá se tedy, že Crowbar jsou v současnosti na druhé koleji, protože kromě účasti v Down vydává Windstein aktuální sólový debut „Dream In Motion“. Že by umělecký přetlak nebo ventil ze současné situace?

Sám Windstein se na scéně etabloval už na konci osmdesátých let, kdy se přidal k neworleanské hardcorové partě ShellShock. Ovšem působení v této formaci bylo pouze epizodní, v roce 1988 tato po sebevraždě kytaristy Mikea Hatche ukončila činnost. Brzy na to se Windstein seznámil s Toddem Strangem a v roce 1990 dali dohromady Crowbar. Těžkotonážní kapelu, která si vždy libovala v riffech a náladách raných Black Sabbath, což demonstrovala na památném debutu „Obedience Thru Suffering“ z roku 1991. Následovala excelentní jízda devadesátými lety, kdy hvězda Crowbar stoupala na troskách dohasínající grungemánie, které však kapela nikdy nepodlehla, přestože se upozorňovalo na podobnost zatěžkaného zvuku s Alice In Chains v jejich depresivnějších letech. Crowbar však stáli vždycky mimo tyto trendy a už na debutu nastavili styl, jakým vlastně jedou dodnes.

Proto by bylo skoro až bláhové čekat, že by Windstein na sólovém debutu uhnul někam ostře jinam. Je jedním z těch, kteří mají za těch více než třicet let typický rukopis, jenž nemůže jen tak změnit. Přesto se v případě „Dream In Motion“ nejedná až tak úplně o desku Crowbar, i když si Windstein coby hlavní mozek a tahoun domovské kapely všechno kromě bicích nahrál sám. Tahle sólovka je více intimnější, působí přítulnějším (pokud lze v souvislosti s Winsteinovou tvorbou o něčem takém mluvit) dojmem a je přívětivější než zatuchající bažiny sludge metalu, jaký tvoří Crowbar. Pořád se pohybujeme ve stejných stylových vodách, ale zde dává Windstein skladbám trochu písničkového rázu. Svébytým způsobem sice, ale přece…

A skladby má v zásobě velice slušné. I když to, co se bude dít v následující třičtvrtě hodině, je jasné už u úvodní „Dream In Motion“, kde nejprve vyjedou kytarové vyhrávky po vzoru Iron Maiden, aby sloka připomněla Windsteinovým způsobem zpěvu Metallicu. Vše je dostatečně osobité na to, aby se jednalo o nějakou kopírku. Proto nevadí ani dost zřejmé ozvěny na sabbathovskou „Planet Caravan“ v následující „Hollow Dying Man“, protože Windstein pak s patřičným přitvrzením skladbu nechává žít vlastním životem. „Once Again“ jako první ubírá nohu z plynu, Windstein upouští od hrubého hlasu a spíše tesklivě promlouvá prostřednictvím čistého projevu, což je směr, kterým vede v podstatě zbytek celé desky.

K tvrdšímu podkladu se sice vrací „Toxic“, ale už následující instrumentálka „The Healing“ znovu hojně využívá akustických kytar, které jsou po těch podladěných táhlých riffech velice osvěžující. Windstein si pohrává s atmosférou a náladou, aby pak skladbu přelil do baladické „Necropolis“. Společně s „The Ugly Truth“ udělal právě z těchto tří věcí uzavřený celek, který zde stojí jako vrchol celé kolekce. Její ozdoba se nachází pod poslední položkou, což je svébytná coververze „Aqualung“ ze slavného stejnojmenného alba Jethro Tull z roku 1971. Windstein nejenže původně šestiminutovou stopáž natáhl ještě o minutu, ale skladbě přidal mnoho vlastních prvků tak, že nijak nevyčnívá z konceptu jeho debutu.

Fanoušci Crowbar se nemusí bát toho, že by byli z „Dream In Motion“ zklamáni. Windstein připravil velice dobrou kolekci, která nabídne hlubší sondu do jeho muzikantské duše, aniž by popírala to, co tento umělec dosud dokázal. Zvolil správné výrazové prostředky, a zpomalení a vyčistění jeho klasicky špinavého soundu zde rozhodně není na škodu.

Jan Skala             


FB Kirk WINDSTEIN

YouTube ukázka - Dream In Motion

Seznam skladeb:
1. Dream In Motion
2. Hollow Dying Man
3. Once Again
4. Enemy In Disguise
5. The World You Know
6. Toxic
7. The Healing
8. Necropolis
9. The Ugly Truth
10. Aqualung

Sestava:
Kirk Windstein - zpěv, kytara, baskytara
Duane Simoneaux - klávesy, bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 43:51
Label: eONE Music
Země: USA
Žánr: sludge metal/alternative rock

Diskografie:
2020 - Dream In Motion

Foto: archiv umělce


Vydáno: 10.03.2020
Přečteno: 1093x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08576 sekund.