ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUTUMN`S CHILD - Autumn`s Child

I když je název Autumn`s Child na scéně pojmem zbrusu novým, jeho členové už toho mají odslouženo více než dost. Stěžejním je švédský zpěvák Mikael Erlandsson, který na scéně působí už od konce sedmdesátých let a přestože se mu nikdy nepovedlo vstoupit do první ligy, jeho hlavní projekt Last Autumn`s Dream je už dvacet let zárukou vyrovnané kvality. A není to rozhodně dané jen tím, že v něm působili i členové Europe Mic Michaeli, John Levén a Ian Haugland, či výtečný německý kytarista, někdejší člen Fair Warning Andy Malecek. Současná situace je u Last Autumn`s Dream trochu zamotaná (dokonce se mluví o rozpadu z důvodu zaneprázdněnosti členů kapely) a tak se na svět dostala právě nová formace Autumn`s Child. Ta má s výše zmíněnou kapelou společného nejen zpěváka Erlandssona, neboť výrazové prostředky, které využívá, jsou srovnatelné s těmi z minulosti.

Erlandsson si Autumn`s Child postavil v roce 2018, tedy čtyřicet let poté, co začal své první hudební krůčky, když usedl na bicí stoličku v punkové partě Infektion. Jako hlavního parťáka si vybral klávesistu Jona Tee od krajanů H.E.A.T., kterému začali sekundovat kytaristé Claes Andreasson a Pontus Åkesson (Moon Safari) a nakonec i výrazný bubeník skandinávské scény Robban Bäck, známý z působení v kapelách Mustasch, Eclipse nebo W.E.T. Docela slušná společnost, která může zaručovat určitou kvalitu předkládaného materiálu, ovšem na druhou stranu, jen těžko se od Autumn`s Child dočkáme přelomového materiálu, který by tuto novou kapelu pasoval na lídry současné hardrockové scény, byť jen ve Skandinávii.

Debut Autumn`s Child je slušná, velice dobře poslouchatelná záležitost. Nevyhne se drobným přehmatům a troše topornosti, ale obsahuje i řadu dobrých chvilek, takže hned na první poslech poznáte že máte k dispozici několik hitů. Jeden z těch nejvýraznějších, „Rubicon Sign“, nasadila kapela hned na začátek alba, čímž definovala vyznění celé desky. Skladba samotná stojí na hardrockovém základu, kytarové riffy ale hrají stejnou roli jako hladivé klávesy, čímž se Autumn`s Child posouvají více k teritoriu AOR. Sice nic nového pod sluncem, ale skladba má výrazný refrén, který ukazuje, že Erlandsson je stále dobrý zpěvák a kapele nechybí výrazné melodické nápady.

To se více ukáže u některých dalších, mezi kterými dominuje „You`re Breakin` My Heart Again“, „Northern Lights“ s příjemně zpěvným úvodem a především „Face The Music“. Ta má rozvernou atmosféru glam rocku sedmdesátých let, zejména refrén může evokovat hitové chvilky britských legend The Sweet. Povedla se i balada „Sayonare Eyes“, kde dominuje opět výrazný refrén a příjemně hřejivá atmosféra, kterou sice trochu pokazí vlezlé klávesy, ale nakonec je výsledek pozitivní. Hůře jsou na tom další dvě pomalé věci „Victory“ a závěrečná „Heaven Knows Your Name“, které nejvíce trpí unylou náladou, místy (zejména v případě první jmenované) až zábavového charakteru. Nepovedla se ani „Glory“, jež sází na rychlejší a ostřejší notu, ovšem překotně hrané tempo, dotýkající se až urputnosti lze považovat ještě za dětskou nemoc kapely. Tato negativa vyvažují vcelku slušné „I`m Done“, „Cryin` For Love“ a „Everytime“, které mají potenciál být dobrými koncertními skladbami.

Autumn`s Child na debutu ukázali, že žádné průseru se od nich není třeba obávat. Pravda, mohlo být trochu lépe, těch stylových klišé zde lze zaslechnout docela dost, ale kapela ukazuje, že stojí trochu výše, než řada rádoby hvězdných projektů splácaných firmou Frontiers Music (s ní Autumn`s Child smlouvu nakonec nepodepsali). Tenhle debut není revolucí v AOR a hard rocku, ale docela příjemnou nahrávkou, které je dobré dát šanci.

Jan Skala             


FB Mikael ERLANDSSON

YouTube ukázka - Rubicon Sign

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Rubicon Sign
3. Glory
4. Cryin` For Love
5. Victory
6. I`m Done
7. Sayonare Eyes
8. Face The Music
9. You`re Breakin` My Heart Again
10. Everytime
11. Northern Light
12. Heaven Knows Your Name

Sestava:
Mikael Erlandsson - zpěv, kytara, klávesy
Claes Andreasson - kytara
Pontus Åkesson - kytara
Jona Tee - klávesy
Robban Bäck - bicí
Hired Guns - baskytara (jako host)

Rok vydání: 2020
Čas: 48:24
Label: AOR/Metal Heaven
Země: Švédsko
Žánr: AOR/hard rock

Diskografie:
2020 - Autumn`s Child

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.03.2020
Přečteno: 1772x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Setsakramentskyživá a povedená...24. 03. 2020 20:08 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10291 sekund.