ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PRÖWESS - Blacktop Therapy

Historie téhle party ze Severní Karolíny sahá na začátek minulé desetiletky. To na tamní klubové scéně začala působit formace, která si říkala 21st Century Goliath a kromě toho, že ve svém středu měla výborného kytaristu Scotta Robyho a zpěváka Tonyho Leona, reflektovala na práskavou hudbu konce osmdesátých let, kterou tehdy na losangeleských pódiích předváděli například L.A. Guns, Faster Pussycat, Vain nebo Love/Hate. 21St Century Goliath se povedlo vydat dvě vcelku slušná alba „Radio Destroyer“ (2012) a „Back With A Vengeance“ (2014), aby se pak na konci roku 2015 do krve rozhádali se svým frontmanem Tonym Leonem a rázem bylo po všem. Nepatřili mezi lídry americké rock n`rollové scény, tak toho, že si zbylí členové našli nového zpěváka Daltona Bowese a změnili jméno na Pröwess, si všiml jen zasvěcený jedinec. Se změnou názvu a příchodem Bowese však klid v řadách kapely nenastal.

V dalších letech, i přes vydání dvou EP „Headfirst“ (2017) a Roll`n With The Punches“ (2018), se strhlo opět menší personální zemětřesení, kdy v sestavě zbyl opět jen Bowes a Roby, a ti s novými muži na palubě začali během loňského roku připravovat plnohodnotný debut „Blacktop Therapy“. Měli co dokazovat, protože fanoušci jim neustále předhazovali, že Roby a jeho někdejší parťáci pohřbili 21st Century Goliath a dnes jsou vcelku nečinní. Ze strany příznivců, kteří se už nerekrutují jen z řad rockových fans ze Severní Karolíny, byla totiž očekávání docela velká, protože obě EP ukázala, že Pröwess mají potenciál stát se opravdu slušnou sleazerockovou partou, jež bude oživovat ducha osmdesátých let, ovšem přidá i část soudobé energie.

Debut Pröwess tak navazuje na Robyho práci s 21st Century Goliath a posluchači předkládá klasický hair metal druhé poloviny osmdesátých let, který je zbaven pozlátka a místo toho nabízí tvrdší hudbu, nasáklou cigaretovým odérem a páchnoucí vysokooktanovou kořalkou a lacinými děvkami. Nejdůležitější pak na „Blacktop Therapy“ není to, že tahle hudba je ve své podstatě nepůvodní, ale to, že to téhle kapele lze věřit. Proto neurazí ani riff titulní skladby „Blacktop Therapy“, který až nepokrytě čerpá z AC/DC, protože Pröwess po něm přijdou s velkým přívalem energie a skladbu obohatí patřičně útočným refrénem. Ty jsou pro tuhle kapelu nejdůležitější a proto ani nevadí nedostatek osobitosti v Bowesově projevu, který připomíná mix Taimeho Downea (Faster Pussycat) a Jizzyho Pearla (Quiet Riot, ex-Love/Hate, Ratt). Na druhou stranu disponuje hlasem, který je pro příslušný styl hudby takřka nutný.

Pröwess se na svém debutu vyvarovali balad, což je pozitivum. Do konceptu se jako zpestření více hodí věci jako „Tombstone Blue“, která v sobě nezapře inspiraci v tvrdém blues nebo „Heart`s Desire“, jež zase jede po linii boogie a rhythm n`blues, což ji dovádí až k dávným časům Aerosmith. To je ale jen takové koření, pravá podstata „Blacktop Therapy“ leží u rozjetých, svižných věcí, z nichž nejvíce vyčnívá zmíněná titulní skladba nebo zpěvná „Lookin` For A Bullet“, v níž kapela dokáže kontrastovat mezi zpěvnější slokou a silovým refrénem. Za poslech rozhodně stojí i „Every Right“, která toho sice opět dost dluží AC/DC, ale tuto výtku dokáže vyvážit silnou melodií v refrénu, a nakonec i rozjetá „All Downhill“, kde se Roby vyznává ze své lásky v Eddiemu Van Halenovi. „Blacktop Therapy“ nemá vyloženě slabé místo, ale prostě některé skladby („Eyes Of The Hunter“, „Welcome Home“) fungují trochu méně než ostatní.

Tahle deska tak představuje slušný debut kapely, která ví, co hraje a o čem zpívá. Teď má jasný základ, ze kterého se může vyvíjet. Vlastně je pořád na startovní čáře, protože problémy s obsazením ji stále tak trochu paralyzují. Pokud si je Pröwess vyřeší, mohou v budoucnu být partou, která bude udávat směr na americké rock n`rollové (byť oproti zlatým časům notně zúžené) scéně.

Jan Skala             


FB PRÖWESS

YouTube ukázka - Lookin` For A Bullet

Seznam skladeb:
01. Blacktop Therapy
02. Lookin` For A Bullet
03. Every Right
04. Eyes Of The Hunter
05. Tombstone Blue
06. Heart`s Desire
07. Bring Your Love
08. Welcome Home
09. All Downhill

Sestava:
Dalton Bowes - zpěv
Scott Roby - kytara
Curly Staples - kytara
Kenny Mange - baskytara
Brandon Chinn - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 32:45
Label: Pröwess Music
Země: USA
Žánr: hair metal/street rock

Diskografie:
2020 - Blacktop Therapy

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.03.2020
Přečteno: 858x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08892 sekund.