DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE WORD ALIVE - Monomania

Že je metalcore docela vyčpělý žánr se ví už dávno. Své opodstatnění (tedy aspoň v Americe) měl někdy před deseti lety, kdy se celou předcházející dekádu vyvíjel na zásadních deskách Linkin Park a pak na trh vrhl nové hrdiny jako Asking Alexandria, Black Veil Brides, a koneckonců i The Word Alive. Ti všichni samozřejmě koukali na Linkin Park ze spodních příček americké hitparády a brzy zjistili, že pokud to chtějí někam dotáhnout, budou muset čistě metalcorovou škatulku hodně rychle opustit. Ztratili nejednoho ze starých příznivců, ale přibývali jim noví, přestože ani jedna z těch kapel netvořila bůhvíjak převratnou a originální hudbu. Nejlépe se s tímto přerodem vypořádali svého času Asking Alexandria, ale v záloze jim vždy číhali The Word Alive z Arizony, kteří do původního metalcoru míchali vlivy post-hardcoru a alternativního rocku či metalu.

Jak ale kariéra The Word Alive postupuje, původní ostré hrany se tupí a místo nich nastupuje soudobá popová hitovost. Ta byla v jejich tvorbě slyšitelná od počátku, ovšem časem se tento trend ještě více prohlubuje. S každou další deskou ubírají The Word Alive nohu z plynu a někdejší nezbytný scream nahrazuje čistý zpěv a příjemné melodie. Tahle parta v tom není objevná, protože tento trend lze vystopovat i u dalších podobně znějících spolků. Těm však beze zbytku do jednoho chybí větší porce osobitosti, což je aspekt, který žánr, jenž prezentují, vyčerpává ještě více než zvuková sterilita jejich nahrávek. Proto je problém v tom, že tyhle kapely bývají v současnosti považovány za jedny z tahounů scény.

Na novince „Monomania“ The Word Alive ztrácí opět trochu původní tvrdosti, kterou nahrazují ještě větším používáním elektoniky. Ta už hraje stejně důležitou roli jako tvrdost kytar, které jsou sice ještě slyšet, ale už tolik neřežou do uší a mají plošší zvuk než dříve. „Monomania“ je albem, které má asi nejvíce hitových momentů ze všech dosavadních nahrávek téhle formace. To už ukázaly oba pilotní singly „Burning Your World Down“ a titulní „Monomania“, kde se řvaný zpěv prezentuje tak, „aby se neřeklo“, a ke slovu se derou spíše výrazné melodie, které do skladeb zapasují výrazné refrény. Ty jsou sice dobře poslouchatelné, ovšem nastolují otázku, kde už něco podobného bylo ke slyšení. A to jsou společně s „Numb Love (Misery II) a „Searching For Glory“ tyto skladby asi nejsilnějšími položkami. A není náhodou, že prezentují tu tvrdší tvář alba.

Problémem je různé opakování používaných postupů, skladby začnou splývat a neobjevuje se v nich už tolik zásadních momentů. The Word Alive se sice snaží o rozmanitost, ale ta je prezentovaná spíše využíváním jemnějších poloh v „Greatest Almost“, dalším singlu „No Way Out“ nebo v závěrečné (už nepokrytě popové) „Death Is Only The End If You Assume The Story Is About You“, kde situaci nezachrání ani křečovitý scream v druhé polovině skladby. To je cesta, kterou se kapela v budoucnu pravděpodobně chce ubírat, ale rozhodně na ní ztrácí ještě více ze své osobitosti, přestože konzumních fanoušků pravděpodobně přibude. Je sympatické, že kapela prodělává nějaký vývoj, ovšem ten je veden trochu nešťastným směrem.

„Monomania“ není úplně popová deska, na to je pořád ještě tvrdá (na současné poměry matadorů metalcoru), ale ten příklon k mainstreamu je znát čím dál více. Výhodou na tomto stavu je fakt, že zpěvák Tyler Smith může dokázat, že je skutečně výborným pěvcem, jehož hlas dostává v komerčnějších polohách ještě větší sílu než v minulosti. „Monomania“ by tak mohla být úspěšným albem, ovšem otázka je, jestli honba za úspěchem kapele jednou nezlomí vaz.

Jan Skala             


www.wearethewordalive.com

YouTube ukázka - Monomania

Seznam skladeb:
1. Monomania
2. No Way Out
3. Searching For Glory
4. Another Year In The Shadows
5. Greatest Almost
6. Thank You
7. Numb Love (Misery II)
8. K.F.
9. Burning Your World Down
10. Comfort & Chaos
11. I`m Sorry You`re Sorry Now
12. Death Is Only The End If You Assume The Story Is About You

Sestava:
Tyler Smith - zpěv
Tony Pizzuti - kytara, klávesy, baskytara, programování
Zack Hansen - kytara, klávesy, baskytara, programování
Matt Horn - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 44:25
Label: Fearless Records
Země: USA
Žánr: metalcore/alternative rock

Diskografie:
2010 - Deceiver
2012 - Life Cycles
2014 - Real
2016 - Dark Matter
2018 - Violent Noise
2020 - Monomania

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.04.2020
Přečteno: 1088x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bude recka na Hard Reset??...22. 09. 2023 11:33 Roman K.
Za mě dobrý!Za mě jejich...7. 05. 2023 0:20 DdD


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19527 sekund.