Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JOHN DOLMAYAN AND THESE GREY MEN - These Grey Men

Je to už patnáct let, co hvězdní System Of A Down vydali poslední album a čekání na další desku se začíná podobat utopii i grotesce zároveň. Zpěvák Serj Tankian a kytarista Daron Malakian jako kdyby nedokázali najít společnou řeč a jejich aktivity v rámci kapely se soustřeďují na trochu zbytečná (ovšem řádně výdělečná) turné, která snad nikdy neskončí. Proto se bubeník John Dolmayan postavil na vlastní nohy. Po prvním rozpadu System Of A Down hrál hru na obě strany, účinkoval jak na Tankianově sólovém debutu „Elect The Dead“, tak na prvním albu Malakianovy kapely Scars On Broadway. To je ovšem už minulost a jak je vidět, Dolmayanovi už došla s oběma kohouty na smetišti trpělivost a čekání na novinku System Of A Down si krátí v novém vlastním projektu These Grey Men. Ten poprvé nese velice silný Dolmayanův autorský otisk, protože jeho skladatelské schopnosti vždy upozaďovaly vzájemné bitvy Tankiana a Malakiana.

Přitom Dolmayan nestál v jejich stínu. Ještě v dobách největší slávy System Of A Down byl zvolen za jednoho z nejlepších rockových a metalových bubeníků všech dob, neboť do své specifické hry dokázal přenést vlivy takových střelců, jako byli Neil Peart (Rush), John Bonham (Led Zeppelin) nebo Keith Moon (The Who) a napasoval je na vlivy svého domovského blízkého východu (narodil se v Libanonu, ale původem je Arménec). Jeho hra byla vždy briskně progresivní a byla by chyba se domnívat, že se tohoto specifika vzdá, když odhodil berličky domovské kapely. Jistě, účastnil se projektu Axe Of Justice a Scum Of The Earth, ale až s These Grey Men tu stojí sám za sebe. Zde je totiž tou nejdůležitější personou.

Ovšem i tak tahle deska vypovídá o jeho skladatelském vkladu pramálo. Osmiskladbová kolekce je totiž sbírkou coververzí různých umělců, kteří toho mají se světem metalu společného pramálo. Jsou tu věci od Davida Bowieho, Talking Heads, Radiohead, ale i Madonny nebo Eminema. Dolmayan je ovšem skvělý a svérázný muzikant, takže se od něho nedá čekat, že by zmíněné skladby jen tupě přehrával a neupravil je k obrazu svému. Díky jeho hře, ale i záasluhou účasti hostujícího Serje Tankiana se některé ze skladeb dotýkají světa System Of A Down, některé si jdou jinou cestou, ovšem k duchu originálu se blíží málokdy. Pro Dolmayanovu minulost je pochopitelně nejtypičtější začátek desky, kam umístil skladby „Road To Nowhere“ (od Talking Heads) a „Starman“ (coververze Davida Bowieho). Právě v nich ostře profituje hlas Serje Tankiana, který dotváří svojskou a trochu trhlou atmosféru System Of A Down.

Od „What I Know“ z dílny severoirských indierockerů 2 Door Cinema Club s hostujícím Jonathem Dorrem se jde už trochu jiným směrem. Ke slovu se dostává barová atmosféra, kapela hraje na bluesovou notu a jen Dolmayanovými rytmickými výstřelky upozorňuje na to, jaký bubeník zde vlastně působí. Vše je ale přizpůsobeno skladbě jako takové, i sám hlavní protagonista, který se chce místy utrhnout ze řetězu, nakonec svůj entuziasmus udrží na uzdě a hraje pro dobro celku. To trochu neplatí o letité „Runaway“ (s hostujícím Frankym Perezem z Apocalypticy) od zesnulého Dela Shannona, kterou sice Dolmayan a jeho parta rozjedou jako poklidné funky, ale brzy ji dovedou do třeskutého jamu. Klidnější pak je „Street Spirit“ od Radiohead, kam se skvěle hodí úsporná hra Toma Morella z Rage Against The Machine i hlas M. Shadowse z Avenged Sevenfold.

Možná největší chvilka přijde s „Hung Up“ od Madonny. Tu uvedou bicí, které toho hodně dluží nástupu „Territory“ od Sepultury, ale nejvýraznější prvek do věci vložila arménská zpěvačka Sirusho, jež svým strhujícím výkonem zastínila i samotnou Madonnu. „Beautiful Thieves“, které hlas propůjčil Jonah Perry Nimoy od kalifornských aletrnativců AFI, naopak nepostrádá metalový tah, ovšem mezi ostatními skladbami působí trochu nevýrazně. A závěrečná exhibice „Rock Bottom“, původně od Eminema, slouží jako prostor pro Dolmayanovu hru, který podle svých slov dal do skladby trochu Johna Bonhama a trochu Neila Pearta. Kdyby nic jiného, tak rozhodně pro řadu bubeníků může být tahle položka inspirující.

„These Grey Men“ je vzhledem k výše vyřčenému albem, které si slavný bubeník natočil pro vlastní radost a slouží jako ventil v situaci, kdy není jisté, co se System Of A Down do budoucna bude. Každopádně tahle deska je zajímavým dílem pro posluchače, kteří netrpí předsudky. Dolmayan se ukázal jako zručný performer, který dokáže dávno napsaným skladbám dát zajímavý výraz.

Jan Skala             


www.torpedocomics.com

YouTube ukázka - Starman

Seznam skladeb:
1. Road To Nowhere
2. Starman
3. What I Know
4. Runaway
5. Street Spirit
6. Hung Up
7. Beautiful Thieves
8. Rock Bottom

Sestava:
John Dolmayan - bicí
+ hosté

Rok vydání: 2020
Čas: 34:17
Label: John Dolmayan
Země: USA
Žánr: alternative metal

Diskografie:
2020 - These Grey Men

Foto: archiv umělce


Vydáno: 23.05.2020
Přečteno: 1083x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09926 sekund.