DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BURZUM - Thulêan Mysteries

Šest let staré album „The Ways Of Yore“ z roku 2014 mělo být poslední položkou v diskografii Burzum. Jediný člen tohoto megakultovního projektu Varg Vikernes jej dotvořil v době, kdy nad ním zase visela pohrůžka vězení, neboť ve Francii měl údajně plánovat teroristický útok, a i když album vyšlo až o rok později, Vikernes prý neměl na hudbu ani pomyšlení. Ohlášení konce Burzum v roce 2018 se tak dalo chápat jako logické vyústění jeho mimohudebních aktivit, které vždy stály tak trochu na hraně zákona. Jenže věřte někomu, jako je Varg, dnes používajícímu nové oficiální jméno Louis Cachet po své francouzské manželce Marii Cachet, se kterou vychovává už sedm dětí… Burzum samozřejmě neskončili, přestože na blackmetalové začátky, opředené mystikou dávných časů, v jejich případě můžete rovnou zapomenout.

Vargovu hudbu nelze pejorativně rozdělit na tu před vraždou Euronyma, na dobu z vězeňských časů a na tu po propuštění. Blackmetalová alba totiž točil nejen v začátcích, ale i po výkonu trestu. S ambientem neexperimentoval jen v době pobytu za mřížemi, ale i předtím a v minulé desetiletce se k němu po drsných metalových albech zase vrátil. Takže když Vikernes ohlásí nové album Burzum, nikdy předem nevíte, jak bude znít. „Myslel jsem, že je s Burzum konec, ale nashromáždilo se tolik materiálu, že jsem se rozhodl jej vydat,“ prohlásil Vikernes před vydáním novinky „Thulêan Mysteries“. Na ní údajně pracoval už od roku 2015 a proto se ani nelze divit, že tahle kolekce dosahuje hodiny a půl, což může být i pro nejednoho z jeho příznivců docela velké sousto. Navíc když má ještě v živé paměti minulou „The Ways Of Yore“, která byla rozhodně nejhorší položkou ve Vikernesově diskografii.

Tentokrát se však Varg s materiálem popral o poznání lépe. Jistě, jsou zde slyšet ozvěny „The Ways Of Yore“, zejména na začátku alba, který postrádá tolik potřebnou temnou atmosféru a kde (zejména v „Gathering Of Herbs“) zaznívá skoro až romanticky laděný klavír, evokující středověkou hudbu. Výrazněji Vikernes zaujme poprvé ve „Heill auk Sæll“, který zní jako rituál před nástupem do válečné vřavy, aby pak sáhl k atmosféře svého magnum opus „Filozofem“. Ta nejprve nakoukne na chvilku v „Jöttunheimr“, černá křídla však naplno roztáhne v „The Lords Of The Dwarves“ a „The Forgotten Realm“. Varg opět nebere do ruky kytaru, ale pomocí syntezátorů se mu podařilo docílit pocitů, které člověk zažíval právě při poslechu „Filozofem“ a částečně i obou kriminálních alb. Tatam je neškodnost z minulého počinu a hlavní slovo si bere typická temnota. Ta je přímo hmatatelná i v „The Road To Hel“ (skutečně s jedním l), kde znovu rezonují reminiscence na dobu, kdy Varg (i když jako člen Mayhem, se kterými točil jejich „De Mysteriis Dom Sathanas“) naprosto propadl kouzlu dark ambientu.

„Thulêan Mysteries“ je rozdělena do dvou částí, přičemž druhý disk graduje do větších obrátek. Nepřidává se sice na tempu a pokud se přece jen ozve Vikernesův hlas, nejedná se o žádný blackmetalový krákor, ale spíše o jakési vyprávění či zaříkávání, ale přece jen vás dílo dokáže stále více připoutávat. Trochu se při tom ztrácí odraz „Filozofem“, skladby nepůsobí tak tvrdě jako „The Lords Of The Dwarves“, „The Forgotten Realm“ či „The Road To Hel“, ale album graduje v temně ambientní „The Password“, kterou Varg dokázal rozprostřít na patnáct minut bez toho, aby kompozice začala nudit. Posluchače vede temnými zákoutími ztichlých norských lesů a teskná atmosféra začne do ucha zapadat skoro až hmatatelně. Přesně v těchto chvílích je Varg nejsilnější a je si toho dobře vědom. Tam, kde třeba jeho norský kolega Mortiis, věnující se znovu podobné hudbě, spoléhá spíše na produkční činnost, Vikerness si více pohrává s pocity, čímž je v tu chvíli mnohem silnější a emotivnější.

Můžete si o něm myslet, co chcete a na jeho činy se dívat s tvrdou kritikou, ale nikdy se nedá popřít jeho umělecký talent. S novinkou nezažívá sice svou nejplodnější chvilku a ani nepotěší příznivce své blackmetalové éry, ale rozhodně se po „The Ways Of Yore“ vrací ke standardu, na který byli posluchači zvyklí. Vlastně ani ta délka není nakonec na škodu, protože „Thulêan Mysteries“ funguje jako celek a je určena na soustředěný poslech. Chce si na to jen najít čas, protože efekt se dostaví.

Jan Skala             


www.burzum.rog

YouTube ukázka - The Lords Of The Dwarves

Seznam skladeb:
Disc 1:
1. The Sacred Well
2. The Loss Of A Hero
3. ForeBears
4. A Thulêan Perspective
5. Gathering Of Herbs
6. Heill auk Sæll
7. Jötunnheimr
8. Spell-Lake Forest
9. The Ettin Stone Heart
10. The Great Sleep
11. The Land Of Thulê
12. The Lord Of The Dwarves
13. A Forgotten Realm
14. Heill Óðinn, Sire
15. The Ruins Of Dwarfmount
16. The Road To Hel
17. Thulêan Sorcery

Disc 2:
1. Descent Into Niflheimr
2. Skin Traveller
3. The Dream Land
4. Thulêan Mysteries
5. The Password
6. The Loss of Thulê

Sestava:
Varg Vikernes - zpěv, všechny nástroje

Rok vydání: 2020
Čas: 1:29:46
Label: Byelobog Production
Země: Norsko
Žánr: dark ambient

Diskografie:
1992 - Burzum
1993 - Det Som Engang Var
1994 - Hvis Lyset Tar Oss
1996 - Filosofem
1997 - Dauði Baldrs
1999 - Hliðskjálf
2010 - Belus
2011 - Fallen
2012 - Umskiptar
2013 - Sôl austan, Mâni vestan
2014 - The Ways Of Yore
2020 - Thulêan Mysteries

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.05.2020
Přečteno: 3299x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ALbum jsem slyšel...8. 05. 2020 12:24 racik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10981 sekund.