RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CONCEPTION - State Of Deception

Norští Conception nikdy nebyli metalové hvězdy první velikosti, ale rozhodně patří mezi pionýry evropského power metalu, a to zejména jeho progresivnějšího střihu. Mezi znalci žánru mají poměrně kultovní status, vydali čtyři velmi dobře hodnocená alba, ale pak se v roce 1998 odmlčeli na dlouhých dvacet let. Důvod? Jejich zpěvák Roy Khan odešel k americkým Kamelot, se kterými udělal velice pěknou kariéru. Kamelot se šplhali čím dál výše, když v roce 2011 Roy oznámil, že končí se zpíváním a cítí se být vyhořelý. Pomoc našel až v kostele. Nicméně láska k metalové muzice ho neopustila a v roce 2018 oznámil, že se vrací na metalovou scénu. V témže roce vyšlo návratové EP Conception „My Dark Symphony“, které mělo povětšinou pozitivní recenze. Letos kapela stvrzuje svůj comeback pátou řadovou deskou „State Of Deception“ .
.
Začátek patří vcelku obyčejnému intru „In:Deception“ a skladbě „Of Raven And Pigs“. V ní se Conception prezentují jako progové těleso. Písni dominuje nezvyklé a především lehce monotónní tempo. To platí i pro ústřední riff. Opakování jednoho motivu však vytváří tlak a atmosféru napětí, která ze skladby přímo tryská. Nechybí kytarové sólo, ale také postupné zahušťování atmosféry, které je docílené i zvuky davu v pozadí. Ve výsledku se jedná o poměrně znepokojující kousek. „Wayward Broken“ přináší první vzletné melodie a ještě větší výpravnost. Zajímavý je efekt, kdy kytary nejsou většinu času nijak zvlášť metalové nebo důrazné, ale v určitých momentech nesmírně zhrubnou a Conception působí skutečně masivně. Zde si také fanoušci Kamelot poprvé řeknou: „to je náš Roy“, zásluhou přesně toho stylu zpěvu, na jaký jsme od něj zvyklí. Paralel s Kamelot pak přinese deska ještě několik.

„No Rewind“ nabídne skutečně intenzivní symfo-metalové pasáže, které jsou nejen velkolepé, ale i pořádně tvrdé. Parádní metal! Následná nepřeslazená duetovka „The Mansion“ je zpočátku velice citlivou baladou, nabízející prostor, ve kterém se Roy může pořádně pěvecky vyřádit. Trochu nečekaně „pozdě“ se ozve hlas Elize Ryd a nutno říci, že zde zní (stejně jako celá skladba) skutečně elegantně. „By The Blues“ je skutečně načichlá bluesem. Tenhle kousek se může stát hitem, ovšem ze subjektivního hlediska je to spíš jedna z nejméně povedených písní alba. U další balady „Anybody Out There“ se v refrénu malinko vkrádá myšlenka, že melodii už bylo možné zaslechnout u Kamelot. Je to Royem nebo je to jen náhoda? Vrchol desky „She Dragon“ je prostě správný metalový nářez, ačkoliv to ze začátku tak nevypadá. Když se však mašina Conception rozjede, stojí to za to. Symfo/power/prog metalové srdíčko bije na plný pecky. Perfektní refrén, energie a Roy. Nechybí ani povedené sbory či zábavné bicí. Závěrečnou položkou je ramasterovaná verze skladby „Feather Moves“. Píseň poprvé vyšla na singlu „Re: Conception“ v roce 2018. Jedná se o poměrně klidný rockový kousek, ve kterém se Roy mazlí se svým hlasem. Důležitá je velice pěkná a líbivá melodie. S posledními tóny na vás může sednout trocha nostalgie, přesto celkově necelých čtyřicet minut uteče velice rychle.

„State Of Deception“ je výborná prog/powermetalová deska. Conception zde naplno využívají svůj potenciál. Jsou momenty, kdy připomenou Kamelot, ale koneckonců jsou to styloví souputníci a také konkurenti. Právě slavnější Američané by tuhle nahrávku mohli chápat jako hozenou rukavici. Pokud máte rádi hlas Roy Khana a tento žánr, pak jsou Conception správnou volbou. V rámci stylu se může jednat i o jedno z nejlepších alb roku.

Tomáš Marton             


conceptionmusic.com

YouTube ukázka - Waywardly Broken

Seznam skladeb:
1. In Deception
2. Of Raven and Pigs
3. Waywardly Broken
4. No Rewind
5. The Mansion
6. By the Blues
7. Anybody Out There
8. She Dragoon
9. Feather Moves

Sestava:
Roy Khan - zpěv
Tore Østby - kytara
Ingar Amlien - baskytara
Arve Heimdal - bicí

Host:
Elize Ryd - zpěv
Lars Andre Kvistum - klávesy

Rok vydání: 2020
Čas:39:19
Země:Norsko
Žánr: Prog/power metal

Diskografie:
1991 - The Last Sunset
1993 - Parallel Minds
1995 - In Your Multitude
1997 - Flow
2020 - State of Deception

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.05.2020
Přečteno: 2358x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NovinkaMusím se přiznat,...30. 05. 2020 3:57 minstrell
Codeska, to parádní...23. 05. 2020 11:48 b.wolf
Parádníalbum. Klidně bych...23. 05. 2020 11:40 Ivan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09382 sekund.