RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE BLACK DAHLIA MURDER - Verminous

Hvězda The Black Dahlia Murder dosud stále stoupala a tahle parta z amerického Michiganu se postupem posledních let stala jakýmsi mluvčím novodobé deathmetalové generace. Ta si na rozdíl od starých smrtonošů (jako Obituary či Morbid Angel) zakládá na větší melodice bez toho, aby se vzdálila příliš daleko od kořenů z konce osmdesátých let. Podobné kapely však přidávají i trochu metalcorové zuřivosti a groovemetalových postupů. Tedy vlastně nic nového pod sluncem, ale The Black Dahlia Murder se nikdy nemohl upřít fakt, že v kapele působí skutečně znamenití muzikanti, kteří chybějící invenci dohánějí brilantními instrumentálními výkony, a to zejména v kytarové sekci.

The Black Dahlia Murder se definovali vlastně už v dobách debutu „Unhallowed“ z roku 2003. Ač řazeni do ranku melodického death metalu, už tehdy ukázali, že jsou trochu jiní než jejich evropští kolegové typu Soilwork, Entombed či In Flames. Pokud by se o něčem takovém v rámci death metalu dalo mluvit, tak The Black Dahlia Murder jsou méně hitoví než jejich zmínění souputníci a směle pokukují pro progresivním metalu. Do hitparád (zejména amerických) jim dopomohla druhá deska „Miasma“ a žánrové hvězdy z nich pak udělala jejich nejlepší nahrávka „Nocturnal“. A dá se očekávat, že ani novinka „Verminous“ za ostatními díly této kapely pokulhávat nebude. Pokud jste tedy s partou Trevora Strnada naladěni na stejnou vlnu, budete spokojeni i tentokrát.

O The Black Dahlia Murder se mluví jako o kapele, která na svých novějších albech jen žije z toho, co dokázala předložit na prvních třech deskách. A je to v podstatě pravda, protože to samé posluchače čeká i u „Verminous“. Je tu dobře známý vzorec, v němž se sází na divoce znějící deathmetalové skladby, které stojí zejména na souhře obou kytaristů Briana Eschbacha a Brandona Ellise. Ti znovu sází stylové riffy, ale dokáží (zejména sólující Ellis) strhnout posluchačovu pozornost ve vyhrávkách, zdobících skladby „Removal Of The Oaken Stake“, „The Wereworm`s Feast“ nebo nápadně křehké instrumentálce „A Womb In Dark Chrysalis“. Ve druhé jmenované se The Black Dahlia Murder dokonce blíží k göterborgskému pojetí death metalu, což je kabát, který kapele nakonec sluší úplně nejvíc.

Mnohem méně pak zaujmou zbytečně ukvapená tempa v „Dawn Of Rats“ nebo „Child Of Night“, kdy obě skladby pošilhávají na jednu stranu po black metalu (vzhledem k posazení Strnadova hlasu) a na stranu druhou po deathcoru, což je věc, která je vlastně této kapele vyčítána už delší dobu. Nedostatkem je také zmíněný Strnadův projev, který postrádá variabilitu a sám vokalista se nepouští do melodičtějších pasáží, přestože hudba, kterou mu kapela servíruje, by k tomu vybízela. I proto je „Verminous“ znovu deskou, která nemá žádné slyšitelné vrcholy a začne po několika posleších splývat. Ovšem to není věc, která by u této kapely byla nějak nová. Se stejným problémem se potýkala i alba „Abysmal“ nebo „Nightbringers“.

The Black Dahlia Murder znovu nedosahují svých nejlepších met „Nocturnal“ a „Ritual“, kdy sice nebyli nejobjevnější a nejlepší kapela na světě, ale zajisté se nacházeli na svém tvůrčím vrcholu. „Verminous“ představuje desku do řady pozdější diskografie těchto Američanů. Není to veledílo, ani stylotvorná deska, ovšem v rámci svého žánru bude patřit k těm vyhledávanějším, přestože The Black Dahlia Murder opět plně nepřesvědčili o tom, proč by měli být řazeni k top kapelám současného metalu.

Jan Skala             


www.tbdmofficial.com

YouTube ukázka - Verminous

Seznam skladeb:
1. Verminous
2. Godlessly
3. Removal Of The Oaken Stake
4. Child Of Night
5. Sunless Empire
6. The Leather Apron`s Scorn
7. How Very Dead
8. The Wereworm`s Feast
9. A Womb In Dark Chrysalis (Interlude)
10. Dawn Of Rats

Sestava:
Trevor Strnad - zpěv
Brandon Ellis - kytara
Brian Eschbach - kytara
Max Lavelle - baskytara
Allan Cassidy - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 35:53
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
2003 - Unhallowed
2005 - Miasma
2007 - Nocturnal
2009 - Deflorate
2011 - Ritual
2013 - Everblack
2015 - Abysmal
2017 - Nighbringers
2020 - Verminous

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.06.2020
Přečteno: 1393x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Áno, táto kapela...16. 06. 2020 21:05 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09808 sekund.