RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METAL CHURCH - From The Vault

Po návratu zpěváka Mikea Howea do řad Metal Church zavládla v této kapele zjevně dobrá nálada. Obě postcomebacková alba („XI“ a „Damned If You Do“) se povedla a zastínila tak slabší kousky, které kapela točila v době Howeovy nepřítomnosti. Vyhlídky Metal Church jsou dnes mnohem optimističtější než například před šesti, sedmi lety, kdy to u nich vypadalo na definitivní konec. I když se mluví o další řadové desce, není to s ní zjevně tak horké, protože kapela vrhla na trh sbírku čtyř nových skladeb „From The Vault“, které doplnila odpadem z posledního alba, coververzemi a živým záznamem. Nakonec proč ne, i když toto počínání je trochu podivné, vzhledem k tomu, že se teprve nová etapa s Howem rozbíhá a mnohem důležitější by byla nová řadová deska. Ale záměr autorů lze někdy jen stěží odhadnout.

I když kapela sama pasuje „From The Vault“ do oficiální diskografie, její zařazení je diskutabilní. Nabízí sice dříve neslyšené skladby, ale na to, aby mohla být řadovou deskou (i když samozřejmě jen v druhém sledu), působí místy nedotaženě a producentsky odflákle. Ne, že by diskografie Metal Church neměla slabých míst, o čemž svědčí zejména alba mimo zlatou éru mezi roky 1984 - 1993 a comebackem Mikea Howea, ale u „From The Vault“ je to trochu jiný případ. Kapela jako kdyby chtěla dostát nějakým smluvním závazkům a proto vymetla šuplíky, s tím, že to pravé nabídne fanouškům až v dalších letech. Je to trochu podivné počínání v době, kdy se kolečka začala konečně znovu roztáčet, ale na druhou stranu Metal Church je pořád nepopiratelná legenda, která v osmdesátých letech také pomáhala formovat výraz amerického metalu.

Nejdůležitější na „From The Vault“ je její začátek, konkrétně první čtyři nové skladby, nejlépe vypovídající o současné formě Metal Church. Ta je zjevně dobrá, hned energický otvírák „Dead On The Vine“ přesvědčí o tom, že kapela má dnes na dosah formu z osmdesátých let. Stejně je na tom natlakovaný „Conductor (Redux)“, pohybující se na pomezí klasického heavy metalu a thrashe (tedy v teritoriu, kde se Metal Church vždy dařilo nejlépe) a se svou melodickou mezihrou je dost možná nejzajímavější položkou této kolekce. Velice dobře zní i klasickým metalem načichlá „Above The Madness“, která má skoro až maidenovskou melodickou linku a nakonec i poslední z novinek „For The Reason“, jež sice po kompoziční stránce nedosahuje kvality tří zbylých skladeb, ale i tak je vysoko nad průměrem. Všem čtyřem skladbám se jakž takž vyrovná trojice zbytků z nahrávání minulého alba „Damned If You Do“, kdy „Mind Thief“ a „False Flag“, které zaujmou melodickou linkou i bytelnými riffy, přestože ony i kompozičně o něco slabší „Tell Lie Vision“ jsou zvukově o úroveň níž než čtyři nové skladby.

Ovšem pak následuje sešup. „Insta Mental“ a „432hz“ jsou instrumentálky, které postrádají výraznější nápad a je na nich slyšet, že jde pouze o nedodělané nápady, které své místo neobhájí ani na sbírce typu „From The Vault“. Obě tyto skladby startují druhou polovinu desky, která je kvalitativně mnohem horší než ta první a vypodívá mnohé o nevyrovnanosti celé kolekce. Ne, že by coververze „Please Don`t Judas Me“ od Nazareth, „Green Eyed Lady“ z repertoáru psychedelických Sugarloaf a slavná „Black Betty“ od jednohitových zázraků Ram Jam byly vyloženě špatné, ale ani jedna se kvalitou a atmosférou nevyrovná originálům. Metal Church jsou přece jen kapela z jiného těsta a skladby podobného typu jim nesluší. Zbytečné je i živé provedení dvou skladeb ze zlatého fondu kapely - „Anthem To The Estranged“ a „Agent Green“ z dvojice nejlepších desek „Blessing In Disguise“ a „The Human Factor“. Největším jejich problémem je (o kvalitě skladeb samotných se nemusíme bavit, zejména první jmenovaná je už dávno klasikou) provedení, neboť se nepodařilo na album dostat energii žvého vystoupení, včetně ztišené odezvy posluchačů, což živému záznamu vždy ubírá na jeho síle.

„From The Vault“ je tak sbírkou věnovanou skalním fanouškům kapely, ovšem kdyby vyšlo pouze EP, složené ze čtyř úvodních skladeb, byl by to krok logičtější a mnohem lepší. Takhle silnou první polovinu rozmělňuje druhá, která je mnohem méně přesvědčivá. Metal Church teď musí soustředit síly na nové album, které bude velice důležité. Rozhodně víc, než tahle trochu zmatená sbírka.

Jan Skala             


www.metalchurchofficial.com

YouTube ukázka - Dead On The Vine

Seznam skladeb:
1. Dead On The Vine
2. For No Reason
3. Conductor (Redux)
4. Above The Madness
5. Mind Thief
6. Tell Lie Vision
7. False Flag
8. Insta Mental
9. 432hz
10. Please Don`t Judas Me
11. Green Eyed Lady
12. Black Betty
13. Agent Green (live)
14. Anthem To The Estranged (live)

Sestava:
Mike Howe - zpěv
Kurdt Vanderhoof - kytara
Rick Van Zandt - kytara
Steve Unger - baskytara
Stet Howland - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 1:13:10
Label: Rat Pak Records
Země: USA
Žánr: US power metal

Diskografie:
1984 - Metal Church
1986 - The Dark
1989 - Blessing In Disguise
1991 - The Human Factor
1994 - Hanging In The Balance
1999 - Masterpiece
2004 - The Weight Of The World
2006 - A Light In The Dark
2008 - This Present Wasteland
2013 - Generation Nothing
2016 - XI
2018 - Damned If You Do
2020 - From The Vault

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.07.2020
Přečteno: 1839x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Pokud by kus Dead...25. 07. 2020 8:17 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08791 sekund.