RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mark LANEGAN - Straight Songs Of Sorrow

Kariéra amerického zpěváka Marka Lanegana skutečně dává smysl a to bez toho, aby tento umělec někdy propadl aktuálním trendům a tvořil podle zažitých formulí. Se svou dávnou kapelou Screaming Trees naskočil na přelomu osmdesátých a devadesátých let na vlnu grunge, ale jejich jízda poslední desetiletkou minulého století byla odlišná od toho, co prezentovala například Nirvana. Velký komerční úspěch se Screaming Trees nakonec vyhnul, protože na to byli málo hitoví, mnohem více psychedeličtí a zahloubaní do vlastních emocí. Tyto aspekty Lanegan na vlastní dráze jen prohloubil. Dnes už rozhodně nehraje grunge, tento styl se v jeho tvorbě objevuje pouze sem tam, v náznacích atmosféry, v Laneganově hlasu. Ovšem co kdo může vědět, třeba by dnes podobnou hudbu tvořil i Kurt Cobain.

I novinka „Straight Songs Of Sorrow“ je prosta rockového bouřliváctví a hřmotných kytar. Když se na ní objeví kytara, je to jen v akustickém podání, protože prim na této desce hraje především Laneganův specifický vokální projev a elekronické kouzlení. To albu dodává stísněnou atmosféru, jako kdyby se zpěvák chtěl vyzpovídat z těžkého osudu, kdy vyrůstal v nefunkční rodině a prožil si drogovou závislost i pobyt za mřížemi. Není proto náhodou, že tuto album vydává shodně s vlastní biografií "Sing Backwards And Weep". Tu má deska doplnit, ovšem není vyloučeno, že si ji můžete poslechnout i bez toho, abyste četli jeho životní příběh. Langean totiž na „Straight Songs Of Sorrow“ dokáže zaujmout pouze hudbou a její prezentací. To se není co divit, byl přece vždy uznávaný a svébytný umělec.

Oproti minulé desce „Somebody`s Knocking“, kterou od „Straight Songs Of Sorrow“ dělí jen půl roku (a která vyšla pod názvem Mark Lanegan Band), na to tentokrát jde zpěvák trochu jinak. Vlivy post-punku a alternativního rocku zde nerezonují tak silně jako na předchozí nahrávce a celkově odlišná je i celková nálada. Novinka totiž drží pohromadě, což se o minulém albu nedalo až tak docela říct, a dohromady jej pojí melancholická, místy až temná atmosféra. Na desce nejsou tak výrazné momenty jako byla singlová „Night Flight To Kabul“ na „Somebody`s Knocking“, o to více však novinka funguje jako celek. Její poslech je proto trochu složitější, vyžaduje větší soustředění a ponoření do hlubin skladeb. Ty se pak odmění a zážitek z ní je větší než z minulé desky, která působila trochu jako spíchnutá horkou jehlou. A když si uvědomíme, že obě alba od sebe dělí jen zmíněných pár měsíců, je třeba skoro až smeknout.

Když Lanegan rozhraje v úvodní „I Wouldn`t Want To Say“ temnou, minimalistickou hru, podobnou tomu, co dělali Depeche Mode v dobách „Black Celebration“, cítíte naprosto zřetelně ten ranní mlžný opar nad Seattlem, kterým se marně snaží slunce prodrat na oblohu. Přestože tato skladba hraje na údernější notu, zbytek alba je už trochu tišší a niternější. Více se ke slovu dostává akustická kytara a klávesy, které dotváří skoro až snovou náladu ve věcech typu „Ketamine“, „Churchbells Ghosts“ nebo „Stockholm City Blues“, jež lze zároveň považovat za ty nejlepší dílky kolekce. Možná jsou nejvýraznější, ale ne natolik, aby zastínily další skladby, protože hodnota ostatních je skoro totožná. Z temné atmosféry, která s postupující stopáží ještě více houstne, nevybočí ani trochu veselejší (na první poslech určitě) „Apples From A Tree“ a ani tvrdší kompozice „Ballad Of A Dying Rover“ či „At Zero Below“, kde se Lanenag dotýká až tvorby Nicka Cavea či při troše fantazie nejtemnějších chvil Johnnyho Cashe. Všechno tohle patří dnes do výrazových prostředků někdejšího hrdiny grunge.

Zpěvák přiznával, že tvorba „Straight Songs Of Sorrow“ pro něj nebyla nejlehčí, když se na ní rozhodl vyprávět svůj životní osud. Jenže ujal se toho s obrovským nadhledem, bez zbytečných reminiscencí na věci předchozí, za to s pořádnou dávkou uměleckého potenciálu. Tohle album tak může být odpovědí těm, kterým se poslední jeho díla moc nezdála, protože Lanegan zde předkládá jednu z nejpřesvědčivějších kolekcí své kariéry.

Jan Skala             


www.marklanegan.com

YouTube ukázka - Ketamine

Seznam skladeb:
1. I Wouldn`t Want To Say
2. Apples From A Tree
3. This Game Of Love
4. Ketamine
5. Bleed All Over
6. Churchbells, Ghosts
7. Internal Hourglass Discussion
8. Stockholm City Blues
9. Skeleton Key
10. Daylight In The Nocturnal House
11. Ballad Of A Dying Rover
12. Hanging On (For DRC)
13. Burying Ground
14. At Zero Below
15. Eden Lost And Found

Sestava:
Mark Lanegan - zpěv, kytara, baskytara, klávesy

Rok vydání: 2020
Čas: 1:00:24
Label: Heavenly Recordings
Země: USA
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1990 – The Winding Sheet
1994 – Whiskey For The Holy Ghost
1998 – Scraps At Midnight
1999 – I`ll Take Care For You
2001 – Field Songs
2004 – Bubblegum
2012 – Blues Funeral
2013 – Imitations
2014 – Phantom Radio
2017 - Gargoyle
2019 – Somebody`s Knocking
2020 - Straight Songs Of Sorrow

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 08.07.2020
Přečteno: 964x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09472 sekund.