Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Dennis DeYOUNG - 26 East: Volume 1

Už je to více než dvacet let, co ze sestavy slavných amerických rockerů Styx zmizel jejich zpěvák a klávesista Dennis DeYoung. Ten nejenže (společně s kytaristou Tommym Shawem) plnil funkci hlavního vokalisty, ale byl to právě on, kdo byl podepsán pod skladbami jako „Mr. Roboto“, „Babe“ nebo „The Best Of Times“. Bez DeYounga Styx už léta trochu živoří, od jeho odchodu v roce 1999 dokázali příjít jen se dvěma deskami, čímž dokázali, že blahobytné a zlaté časy alb „Paradise Theatre“ a „Cornerstone“ jsou nenávratně pryč. Jako kdyby Styx od DeYoungova odchodu trochu tápali a nemohli navázat na přetrženou nit, zatímco sám DeYoung žije v klidu v ústraní, užívá si tučných tantiém a sem tam do světa vypustí sólovou desku. V aktivitě ale své někdejší spoluhráče trumfovat nechce.

Sólovou kariéru rozjel po prvním konci Styx, kdy kapelu rozložily na jedné straně spory mezi ním a Shawem, a na druhé straně menší úspěch alba „Killroy Was Here“, kdy se zdálo, že plivnout si na ně je oblíbená kratochvíle nejen odborné kritiky, ale i řady rockových fanoušků. Proto také první sólová deska „Desert Moon“, přestože obsahovala hitovou titulní věc a zajímavý cover „Fire“ od Jimiho Hendrixe, nedokázala navázat na platinové úspěchy Styx, stejně jako další DeYoungovy počiny. Úplně se nevyvedl ani comeback Styx, kam se zpěvák nejprve vrátil v roce 1990 a posléze ještě v polovině devadesátých let, zároveň však stále živil sólovou kariéru. I na té se mu ale dařilo čím dál méně, zejména koketérie s popem „10 On Broadway“ a „The Hunchback Of Notre Dame“ vyšly už zcela naprázdno. O to větší překvapení bylo kvalitním AOR nasycené album „One Hundred Years From Now“, stejně jako start nové kapely, která těžila pouze z hitů Styx, v níž Tommyho Shawa na pozici kytaristy nahradil August Zadra (jinak Waiting For Monday). Už se proto zdálo, že DeYoung svou hudební kariéru uzavře vzpomínkami na tučná léta. Ohlášení novinky „26 East: Volume 1“ tak působilo jako blesk z čistého nebe. Navíc, když název dává fanouškům naději, že se dočkají pokračování.

Je nutné podotknout, že DeYoung byl vždy hitmaker a pokud jsou uši posluchačů naladěné na vyvážený AOR kvalitního střihu, nemůže být pro ně „26 East: Volume 1“ zklamáním. DeYoung totiž nic nezapomněl nic ze svého umu, jaký prezentoval v sedmdesátých a osmdesátých letech ve Styx. A přestože novinka je opět staromilská deska, je navýsost příjemná a má jednu důležitou vlastnost. Nutí posluchače, aby se k ní vracel… I když otvírák „East Of Midnight“ hovoří trochu jinou řečí. Jde až za hranici podbízivosti a po poslechu celé desky je jasné, že právě on je nejslabší její položkou. Deska postupně roste. Příliš nenadchne ještě ani „With All Due Respect“, obzvlášť s jejím podivným úvodem, takže první skutečně výborná položka je až dramatická „A Kingdom Ablaze“. I když tato skladba svou epičností do konceptu desky příliš nezapadá, ukazuje, že DeYoung měl vždy talent od pána boha. V tu chvíli totiž posluchače chytí do spárů a už nepustí. Servíruje pak jednu skvělou skladbu za druhou.

„Damn That Dreams“, „Unbroken“ a „To The Good Old Days“ jsou pak největší hity alba, u kterých máte pocit, že posloucháte jednu z nejdůležitějších letošních desek v ranku AOR. Této trojici tahounů ostatní věci typu „Room For The Roses“, „The Promise For This Land“, a nakonec i baladická „You My Love“ (ta je hodně ukotvena v sedmdesátých letech) zdatně šlapou na paty a jelikož má každá trochu odlišnou atmosféru, album to dělá nebývale barvité. Odlišuje jej totiž od konkurence. Dnes sice vychází řada podobně laděných desek, ovšem v drtivé většině bez entuziasmu, jaký je na „26 East: Volume 1“ samozřejmostí. Tohle album není laciným dílem, který se po pár posleších omrzí a nikdy se k němu už nevrátíte. Jeho opakovaný poslech má totiž úplně opačný efekt.

„26 East: Volume 1“ tak představuje další (kolikátý už?) návrat Dennise DeYounga na scénu, protože i v pokročilém věku zní jeho hlas stále mladě a přitažlivě. Pokud bychom toto dílo porovnávali s poslední deskou jeho někdejší kapely, je jasně slyšet, kdo udělal ze Styx kdysi dávno tak slavnou a úspěšnou kapelu. Někdejší rozštěpení sestavy spíše odnesli DeYoungovy někdejší spoluhráči, kteří ač se snaží sebevíc, na stará alba se jim daří navazovat jen z části. Ovšem v případě „26 East: Volume 1“ platí zase opak. Tohle je oslava ryzího AOR...

Jan Skala             


www.dennisdeyoung.com

YouTube ukázka - Unbroken

Seznam skladeb:
1. East Of Midnight
2. With All Due Respect
3. A Kingdom Ablaze
4. You My Love
5. Run For The Roses
6. Damn That Dream
7. Unbroken
8. The Promise Of This Land
9. To The Good Old Days
10. A.D. 2020

Sestava:
Dennis DeYoung - zpěv, klávesy
August Zadra - kytara
Mike Aguino - kytara
Jimmy Leahey - kytara
Jim Peterik - kytara, baskytara, klávesy
Craig Carter - baskytara
John Blasucci - klávesy
Ed Breckenfeld - bicí
Matthew DeYoung - bicí
Mike Morales - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 43:24
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: AOR

Diskografie:
1984 - Desert Moon
1986 - Back To The World
1989 - Boomchild
1994 - 10 On Broadway
1996 - The Hunchback Of Notre Dame
2007 - One Hundred Years From Now
2020 - East 26: Volume 1

Foto: archiv umělce


Vydáno: 19.07.2020
Přečteno: 1216x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08255 sekund.