ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WINO - Forever Gone

Říkalo se, že kdyby nebyli Black Sabbath, nehrál by americký zpěvák a kytarista Scott „Wino“ Weinrich muziku, jakou hraje. Tento umělec je nejvíce známý svým působením v kapele Saint Vitus (která toho původním Black Sabbath dlužila hodně) a také jako předák dávné kapely The Obsessed. Ta si také brala velkoui inspiraci z riffů Tonyho Iommiho a z dusné atmosféry, kterou Black Sabbath vytvářeli na začátku své kariéry. Ovšem bylo by krajně nespravedlivé dívat se na Winovu tvorbu jako na kopírku birmighamské legendy, protože Weinrich je všestranný muzikant, jenž se nikdy netajil láskou k praotcům heavy a doom metalu, ale sám je podepsaný pod pěknou řádkou vysoce kvalitních skladeb, které vytvořil během pětačtyřicetileté kariéry. A v podstatě je jedno, jestli je tvořil spolu s The Obsessed, Saint Vitus, Spirit Caravan, po boku Davea Grohla z projektu Probot nebo sám za sebe…

Co se týče kapel, kterými Wino prošel, dnes už je členem pouze The Obsessed. Ty obnovil po dlouhém spánku v roce 2016, což mělo mimo jiné také za důsledek, že poněkud zbrzdil sólovou kariéru. Tu nastartoval v roce 2009 ještě jako člen Saint Vitus, a právě ona měla sloužit jako jeho ventil a únik ze světa doom metalu a stoner rocku. Wino totiž na věc šel trochu jinak. Úplně stranou nechal kytarovou vichřici, tolik typickou pro jeho kapely, sólové skladby vyčistil a odhalil až na kost a dal jim tím úplně jinou atmosféru, než bylo u něj do té doby zvykem. Jeho vlastní debut „Punctuated Equilibrium“ se ještě nesl v duchu předchozí tvorby, ovšem už s dvojkou „Adrift“ se změnilo úplně všechno. Wino sám sebe představil jako písničkáře s akustickou kytarou v ruce a skladbami, které se vracely hluboko do minulosti, až ke kořenům klasického rocku či blues. „Adrift“ tak představovalo pohled do úplně jiné dimenze, čímž se Winovi otevřely dveře, do kterých hrdě vstoupil.

Dnes už má od hřmotných riffů a drásavého zpěvu jen The Obsessed. Ve směru, kam v roce 2010 posunul sólovou kariéru, pokračuje dodnes. Pokud nebudeme počítat v podstatě sbírku coververzí „Labour Of Love“ (zde došlo třeba na Crosby, Stills, Nash & Young nebo Joy Division), je každé další album - „Heavy Kingdom“, „Freedom Conspiracy“ i novinka „Forever Gone“ - čím dál více zahloubanější do vlastních pocitů. Ty jsou možná na „Forever Gone“ ještě silnější a niternější. Wino si znovu vystačil pouze s akustikou (tedy kromě závěrečné „Isolation“), která však je pro daný záměr nejvhodnější. Umělec se stále více noří do bluesových pasáží, jež můžou odkazovat až k mississippským kořenům stylu, návdavkem přidává špetku folku a vše balí do odéru klasického rocku, tedy roots rocku, chcete-li.

Nikam se nespěchá. Wino je věrný svým sabbathovským kořenům, přestože od nich na sólové dráze ušel už notný kus cesty, proti proudu času… Skladby se linou v pomalém tempu, kde promlouvá Winův hlas a svěřuje se s těžce nabitými životními zkušenostmi bez toho, aby se uchýlil k melancholii či dokonce k depresi. Možná i proto znovu na „Forever Gone“ netvoří hity, ale spíše představuje sevřenou kolekci skladeb, která má vrcholy v „Taken“, „Dark Ravine“, „Dead Yestreday“ a teskné „Lavender And Sage“. Ty nijak nevyčnívají nad ostatními, spíše nejvíce zaujmou celkovou atmosférou. Ta prostupuje celou deskou a láme se až v závěrečné coververzi od Joy Division „Isolation“ (byla nahrána už pro zmíněnou sbírku coververzí "Labour Of Love"), kde Wino sešlápne booster své kytary k podlaze a nasazuje vyšší tempo. Sice nepozbývá bluesové nálady, ale přece jen tato skladba vypadává z konceptu skoro až rozmarnou poetikou s feelingem klasického stařičkého rock n`rollu. Není to až tak úplně vada na kráse, ale přece jen působí trochu jako pěst na oko.

Wino je na sólové dráze zjevně spokojen. Jistě, The Obsessed působí pořád, ale po ostrém comebacku v roce 2016 a desce „Sacred“ z roku následujícího je u nich situace zase trochu nejednoznačná. „Forever Gone“ sice nemá znamenat ohlášení konce této kapely, ale je to jasný signál všem fanouškům, že Weinrich si hodlá vlastní tvorbu pohlídat i v následujících letech. Nedá se o ní říct, že zraje jako víno, jelikož novinka oproti minulým albům nikam nevybočuje, ale spíše, že si umělec zachovává svou úroveň kvality a že má stále ještě co říct.

Jan Skala             


www.scottweinrich.com

YouTube ukázka - Forever Gone

Seznam skladeb:
1. Forever Gone
2. Taken
3. The Song Is At The Bottom Of The Bottle
4. No Wrong
5. Dark Ravine
6. Dead Yesterday
7. So Fine
8. Crystal Madonna
9. Lavender And Sage
10. Was, Is, And Shall Be
11. Isolation

Sestava:
Scott "Wino" Weinrich - zpěv, kytara

Rok vydání: 2020
Čas: 46:16
Label: Ripple Music
Země: USA
Žánr: acoustic rock

Diskografie:
2009 - Punctuated Equilibrium
2010 - Adrift
2012 - Heavy Kingdom
2012 - Labour Of Love
2015 - Freedom Conspiracy
2020 - Forever Gone

Foto: archiv umělce


Vydáno: 16.10.2020
Přečteno: 1382x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
parádaJo, mě to baví,...16. 10. 2020 22:52 jirka7200


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0913 sekund.