Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GREEN CARNATION - Leaves Of Yeasteryear

Norská kapela Green Carnation má hodně rozkouskovanou kariéru. Rozběhla se už v roce 1990, o rok později vydala demo a pak to na sedm let zabalila. Na podzim roku 2000 se vytasila s debutovou deskou „Journey To The End Of The Night“ a tu během následujících šesti let následovaly další čtyři nahrávky. Green Carnation se stali poměrně populární metalovou stálicí, kombinující prog metal s gotikou a také trochou hard rocku. Jenže pak si kapela sedmiletou pauzu zopakovala. Už v roce 2014 ohlásila reunion, ale vydání nové nahrávky jim trvalo dalších šest let. Green Carnation právě servírují novou desku „Leaves Of Yeasteryear“.

Album může na první pohled působit spíše jako EP, protože obsahuje pouze pět skladeb, navíc jedna z nich je cover „Solitude“ od Black Sabbath a další je předělávkou vlastní písně „My Dark Reflections of Life and Death“ z debutového alba. Zbývají tedy jen tři nové songy, které dají zhruba pětadvacet minut nové muziky. Fanoušek ale nemusí smutnit, protože Green Carnation si s nahrávkou dali pořádně záležet a i ony předělávky jsou nahrány skutečně skvěle.

Titulní osmiminutová skladba se vytasí něčím, co by se dalo popsat jako progresivní rock, ve kterém můžete slyšet trochu gotiky, doom metalu, ale taky sedmdesátých let. Píseň má nostalgickou atmosféru a ihned vás vtáhne dovnitř. Kjetil Nordhus (ex-Trail Of Tears, Tristania) má parádní zvukomalebný hlas. Sound je příjemný, dobře čitelný a není ani extra tvrdý nebo naopak vyměklý. Zkrátka rockové pasáže zní rockově a metalové metalově. „Sentinels“ je v rámci desky velice krátká (pětiminutová) věc a není to náhoda. Hitovka desky. Metal si tu hlasitě říká o slovo a místy se hudba rozvíří do skutečného nářezu. Především prostřední riffová pasáž musí potěšit každého metalistu. Výraz kapely se blíží starším Opeth, jen chybí growling.

„My Dark Reflections of Life and Death“ přesáhne čtvrthodinovou délku a představuje vrchol nahrávky. Progresivní metal v celé své kráse. Je dobrodružství poslouchat, jak se skladba postupně rozvíjí a kvete jako strom na jaře. Green Carnation nijak nezměnili původní náplň písně, ale ta přesto zní lépe. Nejen kvůli zvuku, ale také kvůli určitému feelingu, jako by do ni hráči dokázali vtisknout získané letité zkušenosti. Desetiminutovka s „Hounds“ docela rychle uteče i když je píseň především ve své první půlce poměrně klidná. V té druhé převládají prvky klasického prog rocku a pozornost si pro sebe ukradne dlouhé kytarové sólo. "Solitude“ je podobně tichý jako originál a nijak zvlášť se od původní verze neliší. Jen je v tom díky jinému zvuku a zpěvákovi odlišná atmosféra. Kjetil dal do písně velice působivé emoce, nicméně fanoušci Black Sabbath stejně dají vždy přednost originálu.

„Leaves Of Yeasteryear“ je velice příjemná deska, která se krásně poslouchá. Dala by se nazvat „pohodovkou“, ale to neznamená, že by nebyla metalová. Green Carnation si se styly hrají, ale nepřehánějí to. Mají cit pro dobré melodie, harmonie, a ačkoliv jsou velice instrumentálně zruční, nesnaží se posluchače umlátit nějakými ekvilibristikami. Raději servírují táhlé melodie, u kterých se posluchač může i trochu zasnít. Progresivní metal, co vám udělá dobře na duši.

Tomáš Marton             


greencarnationmusic.com

YouTube ukázka - Leaves of Yesteryear

Seznam skladeb:
1. Leaves of Yesteryear
2. Sentinels
3. My Dark Reflections of Life and Death
4. Hounds
5. Solitude

Sestava:
Kjetil Nordhus - zpěv
Tchort - kytara
Bjørn "Berserk" Harstad - kytara
Stein Roger Sordal - baskytara
Kenneth Silden - klávesy
Jonathan A. Perez - bicí

Rok vydání: 2020
Čas:44:36
Země:Norsko
Label: Season of Mist
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
2000 - Journey to the End of the Night
2001 - Light of Day, Day of Darkness
2003 - A Blessing in Disguise
2005 - The Quiet Offspring
2020 - Leaves of Yesteryear

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.08.2020
Přečteno: 1171x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tohleměli vydat jako...14. 08. 2020 16:08 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.57697 sekund.