Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VIRTUAL SYMMETRY - Exoverse

Švýcarskou prog metalovou kapelu Virtual Symmetry založil Valerio Æsir Villa v roce jako sólový projekt. O tři roky později přibral další spoluhráče, mezi kterými jsou v současnosti dva členové heavy metalistů Temperance. Virtual Symmetry měli doposud na kontě jedno album a jedno EP. Nyní svou diskografii rozšířili o druhou dlouhohrající nahrávku, jež dostala název „Exoverse“ a je velice ambiciózní, ať už se jedná o masivní stopáž přesahující hodinu a půl nebo o přítomnost zvučných hostů. Ve dvou skladbách si zahostoval klávesák Jordan Ruddes z Dream Theater (již s kapelou spolupracoval na první desce), v jedné pak uslyšíte zpěváka Toma S. Englunda z Evergrey.

„Exoverse“ trochu klame tělem a jak to u progresivního metalu bývá, potřebuje trochu více poslechů. Na ten první totiž hrozí, že Virtual Symmetry zaškatulkujete jako běžnou progovou kapelu, těžící z Dream Theater, Symphony X a dalších. To je sice pravda, jenže Virtual Symmetry mají co říci a pří více posleších si všimnete dalších prvků a především patrně zjistíte, že „Exoverse“ má zajímavou atmosféru.

Trochu zvláštně vyzní úvodní šestiminutová „Entropia“. Jako intro je to moc dlouhé a jako skladba nevýrazné. Dream Theater je zde cítit víc než je zdrávo a tenhle úvodní song je možná i důvod, proč začne být k desce člověk trochu skeptický. Druhá skladba „XI“ již naplno ukazuje schopnosti kapely. Inspirace progovými velikány je i dál zřejmá, ale Virtual Symmetry zkrátka přesvědčí svým umem. Dobré riffy, dobrý rytmus, atmosféra a zpěv Marca Pastorina, který svým občasným „ječením“ může připomenout například Tim „Rippera“ Owense, jindy třeba Fabia Lioneho.

Na slušné baladě „Odyssey“ není zrovna moc co zapamatovatelného, daleko zajímavější je skladba „Vortex“, která má silný metalový říz a symfoničnost. V „Exodus“ zazní hlas Toma S. Englunda, který s Marcem vytváří silný pěvecký tandem. Překvapí závěrečné tři minuty, kdy se ze skladby stane orchestrální píseň nebo chcete-li vážná hudba. Z povedené balady „Remember“ jdou cítit emoce a její melodie se krásně nese, zazní i ženský soprán. V „Safe“ si Marco opět hraje na „Rippera“ a skladba použije podobný „fígl“ jako v „Exodus“ a úvodní metalovou polovinu vystřídá vážná hudba, tentokrát v podání klavíru. Závěrečná „Exoverse Suite“ zaměstná vaše uši na celých třiadvacet minut! Kapela se do posluchače pustí tvrdými kytarami a postupným budováním skladby. Nic překvapivého nebo nezvyklého v rámci žánru, ale Virtual Symmetry jsou velice schopní skladatelé a tak se nedá hovořit o nějaké nudě. Píseň je dostatečně variabilní a nabídne jemnější, ale i nejtvrdší polohy na desce.

Zajímavá atmosféru drží desku nad čarou průměrnosti. Virtual Symmetry jsou skvělí muzikanti a mají i dobrého zpěváka. Dolů je však strhává přílišná podobnost s lídry prog metalové scény a někdy zbytečně dlouhé skladby. Povedená je produkce, riffy, překvapivé vlivy vážné hudby nebo i několik skutečně povedených melodií. „Exoverse“ je dobré prog metalové album, které si určitě fanoušky najde. Zůstává po něm však neodbytný pocit, že kapela má na víc...

Tomáš Marton             


www.virtualsymmetry.com

YouTube ukázka - Exodus

Seznam skladeb:
1. Entropia
2. XI
3. Odyssey
4. Vortex
5. Exodus
6. Remember
7. Safe
8. Exoverse suite

Sestava:
Marco Pastorino - zpěv
Valerio Æsir Villa - kytara
Alessandro Poppale - baskytara
Marco ‘Mark’ Bravi - klávesy
Alfonso Mocerino - bicí

Rok vydání: 2020
Čas:1:15:22
Země: Švýcarsko/Itálie
Žánr: Prog metal

Diskografie:
2016 - Message from Eternity
2020 - Exoverse

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.08.2020
Přečteno: 1004x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08798 sekund.