TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE ATOMIC BITCHWAX - Scorpio

Kdyby v pátek 13. února 1970 nevydali Black Sabbath svůj slavný debut, hudební svět by dnes vypadal zcela jistě jinak. Z jejich odkazu totiž léta čerpá nepřeberné množství kapel a nebýt podladěného zvuku kytary Tonyho Iommiho, kterého docílil poté, co si na pile uřízl konečky prstů a musel podladit struny, aby se mu na ně lépe hrálo, pravděpodobně by celý stonerrockový či stonermetalový žánr ani neexistoval. Z Black Sabbath čerpali heavymetaloví, doommetaloví i blackmetaloví umělci, ale pokud je nějaký styl, který je přímým pokračovatelem těch nejryzejších Sabbath, je to rozhodně stoner rock, založený na halucinogenních riffech řádně podladěné kytary, trochu zoufalém zpěvu a hromových bicích. Američtí The Atomic Bitchwax jsou jedni z jeho zástupců. Nejsou čelní představitelé žánru, spíš jedni z dělníků, bez kterých by stoner rock nebyl úplný.

Ač se to nezdá, The Atomic Bitchwax jsou služebně jedni z nejstarších matadorů stylu. Jejich vznik se datuje do roku 1992, kdy je jako totálně podzemní partu dal dohromady kytarista Ed Mundell, který téhož léta posílil i spřízněné Monster Magnet, aby s nimi prožil vyčerpávající marihuanovou jízdu devadesátými lety, korunovanou výtečnými alby „Dopes Of Infinity“ a „Powertrip“. Brzy k sobě našel parťáka v podobě zpěváka a basisty Chrise Kosnicka, tehdejšího člena rozpadlých Godspeed. Po vyčerpávajícím turné „Powertrip“, které bylo pro Monster Magnet vrcholovým obdobím, ale kapelu skoro položilo, přišel poprvé čas pro The Atomic Bitchwax. Od té doby se tato parta uhnízdila na scéně, na které vlastně nijak zvlášť nevyčnívá a na festivalech hraje pořád v odpoledních časech, ale pro řadu stylových fanoušků představuje dodnes jistotu. Možná větší, než jsou hvězdní, ovšem v poslední době kvalitativně poněkud rozkolísaní a nevyzpytatelní Monster Magnet…

Mundell už dnes u The Atomic Bitchwax nehraje. Místo něho se po několika rošádách na kytarovém postu zabydlel jeho nástupce u Monster Magnet Garrett Sweeny. Aby ta propletenost s legendou z New Jersey byla ještě větší, na bubenické stoličce sedí Bob Pantella, od roku 2004 rovněž opora Monster Magnet. A jejich vliv je samozřejmě na tvorbě současných (a vlastně i bývalých) The Atomic Bitchwax více než slyšitelný. Kosnik sice není tak charismatickým frontmanem jako Dave Wyndorf, ovšem přesvědčivost a jistá naléhavost v hlase mu nikdy nechyběla, čehož jeho kapela plně využívá.

„Scorpio“ je pro tuto trojici už osmá deska, pokud budeme počítat i jednoskladbový (čtyřicet minut dlouhý) počin „The Local Buzz“ z roku 2011. Ovšem stylově se na novince The Atomic Bitchwax nic nemění. O tom přesvědčí už masivní úvodní nástup „Hope You Die“, stojící na iommiovských riffech (slyšíte tu podobnost s „War Pigs“?) a neškoleném hlasu Kosnika. Ten ozzyovsky kňučí, tlačí na pilu, skřehotá, svíjí se, což dodává otvíráku na působivosti. Demonstruje že tahle deska bude o energii, dobře známých stavech po požití lehkých halucinogenních drog, a retru toho nejsmradlavějšího hard rocku sedmdesátých let. Ale The Atomic Bitchwax dobře vědí, že je třeba do jednolitého kusu materiálu přihodit sem tam i výraznější skladbu. A proto se tak děje nejen v úvodu, ale i v rychlejší titulní „Scorpio“ nebo v podobně laděné „Super Sonic“, která má blízko k tvorbě starých garážových kapel typu The Stooges. Tyto tři vrcholy (ke kterým lze ještě zařadit i houpavější a rock n`rollovější „Energy“) tak dají smysl i instrumentálkám „Ninja“, „Crash“ a „Instant Death“, jež působí jako vítané občerstvení a zní svěže, zejména kvůli precizní Sweenyho sólové kytarě.

Po stránce kompoziční se toho desce „Scorpio“ nedá moc vytknout, protože kapela na ní předvádí svůj lepší standard. Hvězdy světové úrovně díky ní z The Atomic Bitchwax nebudou, bořiči stylových mantinelů rovněž ne, ale je důležité, že se kapela zuby nehty drží svého stylového kopyta, protože jakýkoliv (byť titěrný) úkrok stranou by pro ni znamenal minusové body. „Scropio“ ukazuje, že tahle kapela žije a představuje po albech „The Lost Patrol“ a „Minfucker“ dnes už lepší variantu Monster Magnet.

Jan Skala             


FB THE ATOMIC BITCHWAX

YouTube ukázka - Scorpio

Seznam skladeb:
1. Hope You Die
2. Energy
3. Ninja
4. Scorpio
5. Easy Action
6. Crash
7. Super Sonic
8. You Got It
9. Betting Man
10. Instant Death

Sestava:
Chris Kosnik - zpěv, baskytara
Garrett Sweeny - kytara
Bob Pantella - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 38:53
Label: Tee Pee Records
Země: USA
Žánr: stoner rock/metal

Diskografie:
1999 - The Atomic Bitchwax
2000 - II
2005 - 3
2008 - TAB 4
2011 - The Local Buzz
2015 - Gravitron
2017 - Force Field
2020 - Scorpio

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.09.2020
Přečteno: 1244x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ScorpioPo vynikajících...15. 12. 2020 18:06 dadaft


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09367 sekund.