TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE KILLERS - Imploding The Mirage

Pravděpdobně není v posledních letech na poli alternativního či indie rocku větších hvězd a protežovanější kapely, než jsou američtí The Killers, pocházející ze světového epicentra zábavy a hříchu Las Vegas. Přestože uvnitř kapely je v poslední době situace trochu složitá, každé její album je spjaté s velkou mírou očekávání. S kapelou tentokrát nenastoupil do studia její kytarista Dave Keuning, který sice zůstává právoplatným členem The Killers, ovšem jeho přínos v současné době je diskutabilní, přesto to byl on, kdo se v minulých letech zásadním měrou podílel na tvorbě hitů „Mr. Brightside“, „Human“ nebo „Somebody Told Me“. Nejistá je i pozice basisty Marka Stoermera, který v minulosti kapelu opouštěl a opět se do ní vracel. Jeho nástroj pro nové album totiž ve studiu z většiny obstaral producent Jonathan Rado, ovšem Stoermer zase přebral na svá bedra část kytarové práce. Už jste zmateni?

Přitom to u The Killers dlouhá léta vypadalo na idylku. Po počátečním hledání sebe sama se tato kapela jasně vyprofilovala hned na debutovém albu „Hot Fuss“ z roku 2004, díky kterému se z ní stal nejžhavější tip sezóny a dravá štika v amerických hitparádách. Že tento úspěch nebyl náhodný, potvrdila i dvě následující alba „Sam`s Town“ a „Day & Age“, na druhém jmenovaném však kapela svůj styl otočila směrem k tanečnější hudbě, čímž se v podstatě zřekla svých tvrdších rockových kořenů. Úspěchy sice slavila stále, ale starým příznivcům začala blikat varovná kontrolka. Začala doba přehodnocování a deska „Battle Born“ vrátila kapelu k tradičnějšímu zvuku, ovšem v méně přesvědčivém podání. Byla to doba, kdy se spekulovalo nad tím, jestli jsou The Killers pořád živou kapelou nebo už jen uměle udržovaným projektem a mašinou na dolary. I když personální situace je u nich stále nejasná a pochybnosti o jejich důvěryhodnosti přetrvávají, ani staří fanoušci nemohou popřít, že minulá „Wondeful Wonderful“ byla vydařená nahrávka, která sice nedosáhla kreditu nedostižného debutu, ale přece jen posluchače nezklamala. A neděje se tak ani u novinky „Imploding The Mirage“.

Stále je hlavně výtvorem frontmana Brandona Flowerse a producenta Jonathana Rada, amerického multiinstrumentalisty a předáka spolku Foxygen. Přesto se snaží znít jako typičtí The Killers. Na rozdíl třeba od Bon Jovi, ve kterých Jon už prakticky rezignoval na slavnou minulost a točí pod hlavičkou kapely (a spolu s producentským týmem) spíše sólová alba. Na „Imploding The Mirage“ sice lze zaslechnout skladby, které jako kdyby vybočovaly z letitého kontextu a zafungují až na několik opakovaných poslechů, ovšem většina z nich je plná klasikých poznávacích znamení kapely. Flowers a jeho parta zůstávají u osvědčeného zvuku i modelu, desku vystavěli na několika hitech, které doplnili skladbami spíše nenápadnějšího ražení. Obě tváře odhalily na jaře (původně začátkem roku měla vyjít celá deska) dva pilotní singly, z nichž „Caution“, s kytarovým vkladem Lindseyho Buckinghama z Fleetwood Mac je typickou ukázkou hitové preciznosti a vycizelovanosti kapely s rozvernou slokou a velice silným refrénem, „Fire In Bone“ je pak skladba, která album vede temnějším směrem, v němž je blíž ke klubové tanečnější scéně a neútočí se na první signální. Krása skladby, která má v sobě nádech například Lennyho Kravitze nebo Queen z dob alb „Hot Space“ nebo „A Kind Of Magic“, se proto ukazuje až při několikerém poslechu.

Staří fanoušci ocení obě skladby i prezentované polohy, stejně jako sílu několika dalších písní. K těm nejvíce vydařeným můžeme zařadit úvodní „My Own Soul`s Warning“, při níž se The Killers snaží posluchače přesvědčit, že jsou pořád žhavá a hitová kapela. A jde jim to vcelku dobře. K lepší polovině alba patří i zpěvné „Blowback“ a „My God“, kde se si zahostovala představitelka amerického psychedelického folku Weyes Blood. Její příspěvek kapele dodal trochu jiný rozměr a zbavil ji prvoplánovosti. Vydařila se i „Dying Breed“, zprvu nenápadně se rozjíždějící kompozice, která v gradovaném refrénu roste do krásy. Nejsilnějším okamžikem desky se ale jeví titulní skladba, jenž album uzavírá. Ta je jakousi spojnicí všech tváří dosavadní tvorby The Killers a svým slavnostním pojetím opět evokuje ty nejhvězdnější chvilky kapely. Na druhou stranu je na labu i několik méně vydařených skladeb, ke kterým patří Flowersův duet s kanadskou countryovou zpěvačkou k.d. lang v „Lightning Fields“, nebo nenápadná „Running Towards The Place“. Ale čekal snad někdo, že se tahle deska vydaří na sto procent?

Nevydařila a ani není nejlepším dílem The Killers. Pokud bychom měli zařadit „Imploding The Mirage“ v rámci diskografie kapely, stála by někde uprostřed, spolu s minulou „Wonderful Wonderful“. Je lepší než „Battle Born“ a bezpochyby než černý Petr „Day & Age“, ale horší než „Sam`s Town“ a samozřejmě debut „Hot Fuss“. K formě ze začátku kariéry se této kapele bude přibližovat jen velice těžko.

Jan Skala             


www.thekillersmusic.com

YouTube ukázka - Caution

Seznam skladeb:
1. My Own Soul`s Warning
2. Blowback
3. Dying Breed
4. Caution
5. Lightning Fields
6. Fire In Bone
7. Running Towards A Place
8. My God
9. When The Dreams Run Dry
10. Imploding The Mirage

Sestava:
Brandon Flowers - zpěv, kytara, klávesy
Mark Stoermer - kytara, baskytara
Ronnie Vannucci Jr. - bicí, kytara
Jonathan Rado - kytara, klávesy, baskytara

Rok vydání: 2020
Čas: 41:59
Label: Island
Země: USA
Žánr: alternative/indie rock

Diskografie:
2004 - Hot Fuss
2006 - Sam`s Town
2008 - Day & Age
2012 - Battle Born
2017 - Wonderful Wonderful
2020 - Imploding The Mirage

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.10.2020
Přečteno: 1558x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pravda, ani nevím,...9. 10. 2020 8:51 Pepsi Stone
k.d.langk.d.lang je...8. 10. 2020 21:40 Dan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09187 sekund.