RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATAKLYSM - Unconquered

Občas to fanoušci s kanadskými deathmetalisty Kataklysm nemají lehké. Vždyť si vzpomeňme na konec devadesátých let, kdy po výstavních kusech smrtícího kovu „Sorcery“ a „Temple Of Knownledge“, přišli s albem „Victims Of This Fallen World“, kde koketovali s tehdy moderním hardcorem, ač šmrncnutým starou deathmetalovou hnilobou. Tehdy z toho byl slušný poprask a kapele šly akcie sakra dolů. Co na tom, že se znovu vrátila k původnímu death metalu, což korunovala výtečným albem „In The Arms Of Devastation“, když posléze udělala další úkrok stranou a na následujícím počinu „Prevail“ zabrousila spíše do melodických vod. Už se čekalo, že tento obrat (byť menší než v devadesátých letech) bude pro Kataklysm konečný. Chyba lávky…

„Připadalo nám, že jsme ze sebe na posledním albu „Meditations“ nevydali všechno. Chtěli jsme teď prozkoumat naše další možnosti a proto jsme začali zkoušet nové postupy,“ řekl před vydáním alba zpěvák Maurizio Iacono, společně s kytaristou Jean-François Dagenaisem hlavní tvůrčí mozek kapely. Kanaďané se spojili s britským producentem Colinem Richardsonem, který v minulosti tvořil milníky diskografií Slipknot, Fear Factory, Machine Head nebo Bullet For My Valentine, což mělo jednoduchý důvod – znovu zmodernizovat už trochu zavánějící sound kapely. Jako kdyby si Iacono a spol. řekli, že nové války se starými zbraněmi už nemohou vyhrát. Proto bude „Unconquered“ dalším kontroverzním albem v diskografii Kataklysm. Nebude se sice konat taková revoluce jako v případě „Victims Of This Fallen World“, po níž ze strany fanoušků lítaly plivance a štěkavé fucky, ovšem „Unconquered“ je rozhodně přelomové dílo. Je otázka, jestli v dobrém slova smyslu.

Deathmetalový aspekt byl zachován. Ten už je dán vokálem Maurizia Iacona, ač se tento na novince snaží vymanit ze sevření záhrobního murmuru a posunout se spíše ke štěkavému výrazu groove metalových či deathcorových zpěváků. Hudba samotná je pak brutálnější, než Kataklysm předváděli na minulých albech, ať už se jednalo o minulou „Meditations“ nebo dřívější kousky z předchozích deseti let. Melodie zmizely. Objevují se jen v náznacích a jejich místo nahrazuje místy až přes čáru hraná brutalita. Zvuk rovněž zhrubnul. Je tvrdší, podle pravidel současné doby vyčištěnější a hlasitější. Tím kapela ztrácí ze své originality, ale zase nabízí krmivo pro fanoušky, kteří už dlouhá léta volali po tvrdším soundu. Ten posun směrem k deathcorovému ražení je hmatatelný už v úvodním ataku „The Killshot“. Kataklysm v něm rozjíždějí skutečně bezprecedentní řežbu, ze které je ovšem cítit snaha zalíbit se mladšímu publiku.

„Cut Me Down“ nebo „Underneath The Scars“ jsou tradičnější kousky, prvně jmenovaná připomene chvilky melodického death metalu, ovšem druhá (ač hraná po starém způsobu) sound obohacuje o moderní breakdowny, což je cesta skutečně odvážná. Znovu je však třeba položit si otázku, jestli mají Kataklysm zapotřebí podobné experimenty, když jim to člověk (pokolikáté už v jejich kariéře?) těžko uvěří. Sice jen milovník starých pořádků by byl rád, kdyby kapela neustále točila variace na „Temple Of Knownledge“ nebo „In The Arms Of Devastation“, ale zde ta snaha o určitou trendovost je spíše na škodu věci. Možná nejdále v tomto směru jde „The Way Back Home“, kde přes uši doslova praští skákavé hardcorové tempo, v němž zanikají i jinak výborné melodické vyhrávky Dagenaisovy kytary. Veškeré melodie jsou tím znovu zadupávány do země a nad vším opět ční brutálně znásilněný zvuk. Ten sice dominuje i v „Icarus Falling“, ovšem v tomto případě kapela trochu ubrala nohu z plynu, ozvláštnila svůj výraz klavírem a nabídla tak pestrou skladbu, která je jednoznačným vrcholem alba. Ovšem téměř ojedinělým.

Co tedy s „Unconquered“? Bezesporu rozdělí fanoušky opět na dva tábory. Na jednu stranu Kataklysm nelze upřít snaha posunout svůj výraz dál a přizpůsobit jej moderní době. To je samo o sobě chválihodné. Ovšem forma, kterou Kataklysm předkládají, je už o trochu horší. Navíc, ať si muzikanti v promomateriálech tvrdí co chtějí, tentokrát jako kdyby skladatelská studnice kapely poněkud vysychala.

Jan Skala             


www.kataklysm.ca

YouTube ukázka - Underneath The Scars

Seznam skladeb:
1. The Killshot
2. Cut Me Down
3. Underneath The Scars
4. Focused To Destroy You
5. The Way Back Home
6. Stitches
7. Defiant
8. Icarus Falling
9. When It`s Over

Sestava:
Maurizio Iacono- zpěv
Jean-Francois Dagenais - kytara
Stephane Barbe - baskytara
James Payne - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 38:05
Label: Nuclear Blast
Země: Kanada
Žánr: deathcore/death metal

Diskografie:
1995 - Sorcery
1996 - Temple Of Knowledge
1998 - Victims Of This Fallen World
2000 - The Prophecy (Stigmata Of The Immaculate)
2001 - Epic: The Poetry Of War
2002 - Shadows And Dust
2004 - Serenity In Fire
2006 - In The Arms Of Devastation
2008 - Prevail
2010 - Heaven`s Venom
2013 - Waiting For The End To Come
2015 - Of Ghosts And Gods
2018 - Meditations
2020 - Unconquered

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.10.2020
Přečteno: 2194x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6,5/10Mě to přijde po x...27. 11. 2020 10:27 Ivos
Nebaví ma to. Sere...23. 10. 2020 13:27 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09215 sekund.