DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FISH - Weltschmerz

„Nesnášel jsem kapely jako Marillion, o kterých se tvrdilo, že je to metal, přitom to žádný metal nebyl,“ řekl kdysi dávno jeden metalový fanatik a definoval tím postoj kovaných metalistů k britské progrockové legendě, která byla pravidelně řazena na různé stylové kompilace po bok Iron Maiden, W.A.S.P., či Motörhead. Ani jejich dávný a stále ikonický frontman Derek William Dick, zkráceně vždy zvaný Fish, nebyl typickým prototypem heavymetalového zpěváka jako Bruce Dickinson nebo Rob Halford. Nikdy jí však být nechtěl. Už v dětství se totiž vzhlédl ve vzletných tónech progresivního rocku začátku sedmdesátých let a když na konci téže dekády začal s muzicírováním, bylo o jeho osudu rozhodnuto. V roce 1981 se přidal k rodícím se Marillion, kteří se brzy stali pro řadu fanoušků dobrou alternativou vůči kapelám Nové vlny britského heavy metalu. Díru do světa udělali debutovou deskou „Script For A Jester`s Tear“, která z Fishe a jeho spoluhráčů udělala hvězdy. Začala tak krátká, ale vyčerpávající jízda osmdesátými lety, kdy Fish natočil s Marillion čtyři ceněné desky. Na turné k té čtvrté („Clutching At Straws“) už ovšem mlel z posledního a nakonec mu nezbylo nic jiného, než dát Marillion vale. Každý jeho nástupce to pak měl těžké, protože Fish byl rozpoznatelný originál, který nelze jen tak nahradit.

Marillion si dál žili svým životem a většina jejich desek se setkala s dobrým ohlasem a Fish, po drobném zotavení z divokých osmdesátých let, nastartoval v roce 1990 sólovou dráhu albem „Vigil In A Wilderness Of Mirrors“. Bylo o něco niternější, kopmpozičně uhlazenější a měkčí než díla s Marillion, ale dokonale ukázalo, čeho se fanoušci od Fishe v dalších letech dočkají. Postupem let se sice zbavil popovější stránky a progrockový vodící aspekt v jeho tvorbě zůstal stále dominantní. Dnes má Fish na svém kontě už jedenáct sólovek a spokojeně si libuje ve své tvorbě, v níž jej neopouští ambice tvořit velká rocková alba. Takové předkládá i aktuálně pod názvem „Weltschmerz“, se kterým se vrací na scénu po sedmi letech, což je celkově jeho nejdelší tvůrčí pauza. Naštěstí se ale na něho nezapomnělo.

Fanouškům jako kdyby se chtěl tento jedenašedesátiletý muzikant za dlouhé čekání ospravedlnit a proto předkládá bezmála hodinu a půl dlouhý materiál, který se tváří jako jeho nejvíce ambiciózní dílo. Posluchače vrací do doby rozmáchlých prog nebo artrockových kompozic, do let, kdy svá nejlepší díla do světa vypouštěly kapely jako Genesis, Yes, Pink Floyd nebo David Bowie. Tato alba vyžadovala dlouhý a soustředěný poslech, a vyžaduje to i „Weltschmerz“. I při své délce si jej však dokáže zjednat. Z Fishe i po dlouhých letech totiž vyzařuje onen zvlášní magnetismus, který z něj kdysi udělal hvězdu. Vždy se o něm mluvilo jako o velkém umělci a vizionářovi, jenž dokáže rozzářit i zdánlivě průměrnou skladbu a ti, kteří jej tímto přívlastkem častovali, měli pravdu.

I na „Weltschmerz“ totiž Fish ukazuje svého skladatelského ducha a předkládá hloubavé, rozvážné dílo, které demonstruje, s jakou grácií umí stárnout. Mladické nadšení a energičnost ustupují ve prospěch přemýšlivějších kompozic, v nichž Fish zabíhá skoro až do autobiografických témat, o nichž hovoří se zkušeností a životním nadhledem. A hudba na „Weltschmerz“ zní jako soundtrack k těmto prožitkům. I kvůli tomu můžeme mluvit o Fishově nejvyspělejším díle, v němž se potkává úvodní mohutná rocková kompozice „Grace Of God“ s mnohem intimnějšími chvilkami, do nichž se Fish noří v následujících minutách. Jako zářný příklad jsou zde zadumanější „Garden Of Rememberance“, „Little Man What Now?“ nebo gradovaná „Rose Of Damascus“, ve které si Fish samozřejmě neodpustil orientální motivy, kouzlící přednádherné melodické ornamenty a harmonie. Zpěvák ale moc dobře ví, že je třeba tyto intimnější a jemnější skladby proložit svižnějšími kompozicemi, protože bez nich by se z „Weltschmerz“ stala neuposlouchatelná uspávací nahrávka. Proto jsou tady „Walking On Eggshells“, dotýkající se až světa novoromatismu začátku osmdesátých let, nebo rozjuchaná „This Party`s Over“, kde dominující melodickou linku přebírají motivy klasické irské hudby a duch rozverné pijácké selanky. Zmíněné hudební tváře Fish namíchal velice uvážlivě s citlivě přesným dávkováním.

I když se už spekulovalo, že tento Skot pověsil hudební kariéru na hřebík, „Weltschmerz“ dokazuje, že tomu tak není, S touto deskou Fish vystupuje znovu na vrchol své tvorby a předkládá velice důležitou a barvitou kolekci skladeb svého pozdního období. Jak naznačuje v některých rozhovorech, možná se loučí. Pokud by tomu tak skutečně bylo, díky této nahrávce odchází na vrcholu sil.

Jan Skala             


www.fishmusic.scot

YouTube ukázka - Rose Of Damascus

Seznam skladeb:
1. Grace Of God
2. Man With A Stick
3. Walking On Eggshells
4. This Party`s Over
5. Rose Of Damascus
6. Garden Of Remembrance
7. C Song (The Trondheim Waltz)
8. Little Man What Now?
9. Waverley Steps (End Of The Line)
10. Weltschmerz

Sestava:
Fish - zpěv
Steve Vantsis - kytara, baskytara, klávesy
Robin Boult - kytara
John Mitchell - kytara
Liam Homes - klávesy
Foss Paterson - klávesy
David Jackson - saxofon
Craig Blundell - bicí
Dave Stewart - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 1:24:00
Label: 7Hz Production
Země: Velká Británie
Žánr: prog rock

Diskografie:
1990 - Vigil In A Wilderness Of Mirrors
1991 - Internal Exile
1993 - Songs From The Mirror
1994 - Suits
1997 - Sunset On Empire
1999 - Raingods With Zippos
2001 - Fellini Days
2004 - Fields Of Crows
2007 - 13th Star
2013 - A Feast Of Consquences
2020 - Weltschmerz

Foto: archiv umělce


Vydáno: 27.10.2020
Přečteno: 3666x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Internal Exile......bylo parádní...27. 10. 2020 16:24 Kolík
Fishv Marillion by mu...27. 10. 2020 10:09 greg


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11628 sekund.