ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PARADISE LOST - Faith Divides Us - Death Unites Us

Bylo už nad slunce jasnější, že dobám, kdy Paradise Lost byli progresivně se vyvíjející kapela, nadobro odzvonilo. I když je album “In Requiem” zastihlo v dobré formě, kapela udělala resumé svého nejslavnějšího období a navrch přihodila řadu skutečně dobrých skladeb, povážlivě se mluvilo o přešlapování na místě. Doby, kdy platilo, že Paradise Lost nenatočí dvakrát podobné album, už byly pryč a milovníci jejich vývoje z devadesátých let skřípali zubama. Naproti tomu skalní fanoušci, léta volající po návratu ke zvuku “Icon” a “Draconian Times”, byli spokojeni. Přestože se jim dostalo nulového pokroku, který ani nezastíral fakt, že desky z druhé poloviny první desetiletky nového tisíciletí nemohou dosáhnout stejné kvality a efektu jako staré klasiky. Jenže pod taktovkou nové vydavatelské firmy Century Media se začala kolečka znovu roztáčet a Paradise Lost začali chytat druhý dech. Sice slabší a unavenější, než byl ten první, ale přece jen se jim dařilo (po stránce komerčního úspěchu) líp než v letech nedávno minulých.

V roce 2008 musela kapela znovu řešit personální otázku na postu bubeníka. Když před čtyřmi roky do svých řad přijala Jeffa Singera, ani se neobtěžovala s tím, aby jej oznámila jako kmenového hráče. Tehdy to Singerovi možná nevadilo. Jenže stav, kdy hrál s Paradise Lost, ale nebyl jejich právoplatným členem, trval i další roky. V srpnu 2008 proto Singer oznámil, že s kapelou končí, s tím, že se chce věnovat především svým projektům a rodině. Náhrada na sebe nenechala dlouho čekat a na bubenickou stoličku usedl protřelý Švéd Adrian Erlandsson, jenž se mohl pochlubit skutečně zajímavým portfóliem. V devadesátých letech hrával s průkopníky melodického death metalu At The Gates, následně tento post vyměnil za angažmá v Cradle Of Filth. Ovšem ani on se z počátku nedočkal jmenování členem kapely, navíc na připravované desce “Faith Divides Us – Death Unites Us” pro něho už nezbylo místo a bubenické party na album nahrál studiový hráč Peter Damin.

Pokud po “Paradise Lost” a “In Reqiuem” mohl ještě někdo doufat, že se jednalo o krátkodobý návrat ke kořenům a že se kariéra kapely rozběhne opět průkopnickým stylem, po “Faith Divides Us – Death Unites Us” bylo jasné, že doby, kdy se vzrušeně čekalo, jak bude další deska znít, jsou nenávratně v tahu. Navíc na albu, které vyšlo v září 2009, se ukázala nejen stylová, ale tentokrát už i skladatelská stagnace. Co na “In Reqiuem” fungovalo, zde naráží na trochu těžkopádnější songwritting, který se chce za každou cenu dostat do formy “Icon” (čemuž Nick Holmes přizpůsobuje i styl zpěvu), ale výsledkem je album, které za klasikou z roku 1993 značně pokulhává. “Z Paradise Lost se stávají AC/DC doom metalu,” napsal kdysi v dobové diskuzi pod recenzí na “Faith Divides Us – Death Unites Us” jeden z fanoušků kapely. Uplně nevystihl podstatu věci, ale na jeho tvrzení přece jen něco je…

Album nevznikalo v nejjednodušší atmosféře. Kapela angažovala na post producenta švédského zvukového mága Jense Bogrena, ovšem sehrávání bylo delší, než si obě strany představovaly. Bogren, známý jako zastánce nových postupů a vizionář, se nakonec naladil na stejnou vlnu s kapelou a vytvořil s ní místy až konzervativně (nudně) znějící album. Ten chtěný návrat k roku 1993 je až křečovitý a zastiňuje i některé skutečně skvělé nápady, kterými hýří především trojice skladeb – titulní “Faith Divides Us – Death Unites Us”, “I Remian” a “Last Regret”. Právě ony jsou nejsilnějšími body alba a díky nim i na této nahrávce zní Paradise Lost svěže. Jsou zde však také místa, kde už to tak slavné není a kde začíná hlodat červíček pochybnosti o tom, zda tato parta z Halifaxu nevyčerpala svou studnici nápadů.

Paradise Lost se na tomto albu začali definitivně stávat otroky vlastních klišé. Jistá kvalita byla zachována, ale opotřebovanost materiálu byla znát. Vždyť si vemte úvodní “As Horizons End” s hrubým Holmesovým vokálním nástupem, kde sám popírá svůj vlastní vývoj posledních let. Hra na “Icon”, zde prostě nefunguje. Takových míst je na desce bohužel více. “First Light” sice zdobí kdysi pionýrská hra Grega Mackinthoshe a změny nálad, podporované jednoduchými, avšak funkčními klávesami, ale Holmesův projev, dotýkající se až alba “Shades Of God”, skladbu vrhá do někdejšího undergoundu. Proč, proboha? Nejhorší položku desky Paradise Lost představili pod názvem “Universal Dream”, což je až nepochopitelná a nepovedená variace na klasickou “Once Solemn” z “Draconian Times”. Právě touto skladbou Paradise Lost ukázali, že pro rok 2009 jsou kapelou, která jede trochu na setrvačník, což nebylo zrovna příjemné zjištění.

I přes všechna negativa a nenápadnost (nehitovost) materiálu lze “Faith Divides Us – Death Unites Us” chápat jako nadprůměrné dílo, které se ale ztrácelo mezi konkurencí, nad kterou před pár lety Paradise Lost ještě čněli. To se později ukázalo jako problém dalších desek. Tato kdysi svěží a neobyčejně inovativní kapela otočila kormidlo až k debutu “Lost Paradise”. Navíc její sílu začaly rozmělňovat boční projekty Nicka Holmese (Bloodbath) a Grega Mackintoshe (Vallenfyre, Strigoi). A přestože i další alba se vyznačovala kolísavou kvalitou, to, co Paradise Lost pro metalovou a rockovou hudbu udělali zejména v devadesátých letech, z nich jednou pro vždy udělalo jednu z nedůležitější formací své doby. Jejich někdejší velikost jim nikdo neodpáře...

Jan Skala             


www.paradiselost.co.uk

YouTube ukázka - Faith Divides Us - Death Unites Us

Seznam skladeb:
1. As Horizons End
2. I Remain
3. First Light
4. Frailty
5. Faith Divides Us - Death Unites Us
6. The Rise Of Denial
7. Living With Scars
8. Last Regret
9. Universal Dream
10. In Truth

Sestava:
Nick Holmes - zpěv
Greg Mackitosh - kytara
Aaron Aedy - kytara
Stephen Edmondson - baskytara
Peter Damin - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 46:02
Label: Century Media
Země: Velká Británie
Žánr: gothic metal/doom metal

Diskografie:
1990 - Lost Paradise
1991 - Gothic
1992 - Shades Of God
1993 - Icon
1995 - Draconian Times
1997 - One Second
1999 - Host
2001 - Believe In Nothing
2003 - Symbol Of Life
2005 - Paradise Lost
2007 - In Requiem
2009 - Faith Divides Us - Death Unites Us
2012 - Tragic Idol
2015 - The Plague Within
2017 - Medusa
2020 - Obsidian

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.12.2020
Přečteno: 1876x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6,5/10Po 3 fantastických...24. 12. 2020 17:26 Demonick
Šťastné a...24. 12. 2020 10:21 Metal fan
No to ne, no....24. 12. 2020 7:22 JT
Žádná změnaDalší solidní...24. 12. 2020 5:55 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09168 sekund.