ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ORPHANED LAND - Sahara

Metal se hraje po celém světě. Pokud se však dozvíte, že posloucháte metalovou skupinu z Izraele, bude vám to připadat exotické a neobvyklé. A teď si představte, jaké to muselo být před téměř třiceti lety, když fanoušek z Evropy narazil na takovou bandu. V roce 1991 vznikla kapela, která si říkala Ressurection, ale název příliš dlouho nevydržel a skupina se přejmenovala na Orphaned Land (Osiřelá země). V roce 1993 vydala na kazetě šestiskladbové demo „The Beloved´s Cry“. Polovina ze skladeb se dostala o rok později na debutovou desku „Sahara“, která vyšla u francouzského labelu Holy records.

Deska je rozdělená na dvě části. První čtyři skladby jsou spolu provázané do celku, který se jmenuje stejně jako celé album. Začíná songem „The Sahara´s Storm“, jehož začátek nenechá posluchače na pochybách, že se jedná o exotickou kapelu. Orientální a arabské motivy jsou zpočátku dominantní, ale muzika se rozjede do zajímavého mixu etnické hudby a melodického death/doom metalu. Zaujme především už v té době parádní growling Kobiho. Čistý zpěv zatím příliš slyšet není, místo toho se jedná spíš o jakési vyprávění. Skladba se stále mění a představuje Orphaned Land jako velmi sebevědomé těleso. Posluchač dostane komplikovanou, i když dosti melodickou hudbu, která je místy velice extrémní, i death metalista si tu rozhodně přijde na své.

„Blessed Be Thy Hate“ se svou délkou blíží k desetiminutové hranici. Z Orphaned Land jde cítit velká chuť hrát a předložit tunu nápadů. Song má v sobě hodně z My Dying Bride, ale své nálady často mění. „Ornaments Of Gold“ se drží old school death/doomového základu, ačkoliv přidává špetku gotiky. Orientální motivy jsou samozřejmostí, stejně jako prozatím Kobiho „nezpěv“. Growl stále prokládá spíše jen s mluvením. Závěr části „Sahara“ patří čistě folklórní (myšleno v rámci Izraele) „Aldiar Al Mukadisa“ (The Holy Land Of Israel).

Druhá část desky nese název „The Beloved´s Cry“ a jedná se o čtyři skladby ze stejnojmenného dema z roku 1993. „Seasons Unite“ zvukem na album zcela zapadá, snad jen zpěv je někdy až moc utopený. Zde kapela použila patrně nevhodný zvukový efekt. Skladba zní správně „chorobně“, jak se na pořádný death/doom metal sluší a patří. Samotná „The Beloved´s Cry“ je krátkou a téměř akustickou písničkou, kde se Kobi pokouší o čistý zpěv. Zazní tu i hlas zpěvačky Hadas Sasi, pro kterou to nebyla poslední spolupráce s touto kapelou.„My Requiem“ se vrací do death/doomového hájemství, stejně jako poslední věc „Orphaned Land, The Storm Still Rages Inside“. Opět se tu vznáší duch starých My Dying Bride, místy dokonce muzika připomene Crematory. To je ovšem tím, že se Orphaned Land drželi toho, co v té době hrála většina žánrově spřízněných kapel a v zásadě pouze přidávali onen orientální punc.

„Sahara“ je na první album nesmírně vyzrálé dílo. Orphaned Land servírují opravdu kvalitní death/doom metal, ke kterému přidávají exoticky znějící (v té době rozhodně) pasáže a prvky orientální muziky. Orphaned Land se tak dostali na metalovou mapu a pootevřeli si dveře do světa. Hodně povedený debut.

Tomáš Marton             


orphaned-land.com

YouTube ukázka - The Sahara´s Storm

Seznam skladeb:
1. Sahara: The Sahara´s Storm
2. Sahara: Blessed Be Thy Hate
3. Sahara: Ornaments Of Gold
4. Sahara: Aldiar Al Mukadisa – The Holy Land Of Israel
5. Seasons Unite
6. The Beloved´s Cry
7. My Requiem
8. Orphaned Land – The Storm Still Rages Inside

Sestava:
Kobi Farhi - zpěv
Yossi Sassi - kytara
Matti Svatizky - kytara
Uri Zelcha - baskytara
Sami Bachar - bicí
Itzik Levi - klávesy

Rok vydání: 1994
Čas: 58:06
Label: Holy Records
Země: Izrael
Žánr: orientální death/doom metal

Diskografie:
1994 - Sahara
1996 - El Norra Alila
2004 - Mabool - The Story of the Three Sons of Seven
2010 - The Never Ending Way of ORwarriOR
2013 - All Is One
2018 - Unsung Prophets & Dead Messiahs

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.10.2020
Přečteno: 2798x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10236 sekund.