RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVERY MOTHER`S NIGHTMARE - Resurrect The Faihful

Návrat Every Mother`s Nightmare má své opodstatnění. Přestože se tahle parta z Memphisu zdála být na přelomu osmdesátých a devadesátých let jen jednou kapelou z mnoha, následná léta ukázala, že se nakonec nejednalo jen o jednohitový zázrak, který kdysi na MTV umístil baladický hit “Love Can Make You Blind”. Every Mother`s Nightmare ale vždycky měli smůlu. Přes slušný bezejmenný debut a ještě lepší dvojku “Wake Up Screaming” zamířili rovnou do víru grungeové revoluce a to jim zlomilo vaz. Potentáti z vydavatelství Arista je bez pardonu vyhodli a když pak kapela pustila do světa desky “Smokin` Delta Voodoo”, “Backtraxx” a “Deeepr Shade Of Grey” prostřednictvím obskurního labelu Perris, dozvěděl se o tom málokdo. I když tato alba nebyla tak vydařená jako první dvě, za poslech rozhodně stála.

Dnes je situace u této kapely přece jen veselejší. Neláme sice žádné hitparády, na MTV ji už dávno nehrají, ale ve svých podmínkách už je etablovaná. Kromě comebackové desky “Grind” z roku 2017 vydala znovu i tři zmíněné nahrávky z přelomu milénia a dnes přichází s novinkou “Resurrect The Faithful”. Přestože z úspěšných dnů zbyl v kapele už jen zpěvák Rick Ruhl, sestava je přece jen pevnější než před pár lety. Za poslední tři roky doznala jen jediné změny, když bubeníka Lonnieho Hammera nahradil Allan Bone. Ovšem ani s jeho příchodem se hudba Every Mother`s Nightmare nijak výrazně neodlišuje od toho, čím se tahle kapela prezentovala v minulosti.

Deska “Grind” v roce 2017 ukázala, že Every Mother`s Nightmare (stejně jako jejich někdejší souputníci Spread Eagle či Sven Gali) nezamrzli v osmdesátých letech a na klasických rockových kořenech dokáží vystavět i moderní skladbu. “Resurrect The Faithful” tento trend sice mírně popírá, protože zní trochu jako kdyby se kapela soudobějšího zvuku na “Grind” zalekla, ale o žádné retro se nejedná. Vlivy alteternativní hudby, které k sobě Every Mother`s Nightmare kdysi pustili, jsou už neodmyslitelné a všudypřítomné, přesto jde novinka spíše ke kořenu věci. Nemůžete jí sice stavět na roveň debutu, vřdyť mezi nimi leží třicet let, ale je na ní slyšet tehdejší rukopis kapely pravděpodobně nejsilněji v novém miléniu. Není to dané jen přítomností nové verze balady “Love Can Make You Blind”, ale spíše prací s melodiemi, která vystupují zpoza moderně hraných kytar a znovu dokáží (aspoň částečně) evokovat ono dávné hairmetalové hnutí.

Dvě nejsilnější skladby - “Getaway” a “Breathe” - tentokrát kapela umístila hned na začátek desky, čímž jasně ukáže, že neztrácí potřebnou energii a dokáže ještě napsat svižnou rockovou věc, jež má silný refrén a zapamatovatelnou melodii. Alternativnější vlivy jsou stále slyšitelné, zejména v pomalejších tempech (s těmi Every Mother`s Nightmare letos nešetřili). Je zajímavé ve skladbách jako “Sit In My Heart” či “When It Goes Away” sledovat, jak Ruhlova kapela umně balancuje mezi moderněji vedenou slokou a melodickým, hardrockovým refrénem. To je věc, která desku dělá zajímavou, pestrou a v leckterých momentech až překvapivou. Every Mother`s Nightmare totiž sázejí na atmosféru, ta je v jistých místech (nejmarkantněji je to asi cítit v titulní “Resurrect The Faithful”) skoro až stísněná, jako ovlivněná grunegovým oparem začátku devadesátých let, ale záhy kapela nabídne projasněnější tvář, natolik kontrastní, až je velmi přitažlivá. Už nemusí tolik využívat prvoplánové vypalovačky, které jsou vlastně zastoupeny jen trochu tuctovou “Drown By Luv”, neboť má jinou paletu daleko zajímavějších výrazových prostředků.

Přestože “Grind” byl slibný návrat kapely, “Resurrect The Faithful” jde ještě trochu dál. Otevírá pro Every Mother`s Nightmare nové dveře, v nichž se sice silně pokukuje po minulosti, zasazené v melodickém hard rocku a žhavém hair metalu, ale zároveň se nezapomíná ani na pohled do příštích dnů. Navíc po stránce skladatelské je kapela v současnosti dostatečně silná, aby mohla bojovat i o nové příznivce.

Jan Skala             


www.emnrocks.com

YouTube ukázka - Breathe

Seznam skladeb:
1. Getaway
2. Breathe
3. Here`s To The One`s
4. Sin In My Heart
5. When It Goes Away
6. Resurrect The Faithful
7. Fray
8. Sorry Today
9. Unstained
10. Drown By Luv
11. Love Can Make You Blind (2020)

Sestava:
Rick Ruhl - zpěv
Travis Butler - kytara
John Guttery - kytara
Troy Fleming - baskytara
Allan Bone - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 46:24
Label: HighVol Music
Země: USA
Žánr: hard rock/hair metal

Diskografie:
1990 - Every Mother`s Nighmare
1993 - Wake Up Screaming
2000 - Smokin Delta Voodoo
2002 - Deep Shade Of Grey
2017 - Grind
2020 - Resurrect The Faithful

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.11.2020
Přečteno: 733x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10606 sekund.