TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ORPHANED LAND - El Norra Alila

Název druhé desky Orphaned Land „El Norra Alila“ má zajímavý překlad. „Bůh světla – zlo noci“. V arabštině znamená „El“ – bůh, „Nor“ je světlo a „Alila“ znamená noc. Avšak v hebrejštině je „Norra“ – hrozný a „Alila“ – příběh. Orphaned Land se vždy snažili oba světy spojovat. Právě na tomto albu je téma světla a temnoty provázáno se třemi náboženstvími – islámem, judaismem a křesťanstvím, což se stalo i jakýmsi trademarkem kapely - snažila se spojovat lidi bez rozdílu vyznání. A metal se stal ideálním stylem pro toto spojování.

Na „El Norra Alila“, které vyšlo v létě 1996, je ještě o něco větší podíl blízko-východní hudby než na debutu. Orphaned věděli, že v tomhle je jejich síla a zajímavost. Přesto stále byl hlavním death/doom metal. Mnohdy ještě agresivnější než na debutové nahrávce. V úodní pecce „Find Yourself, Discover God“ ihned upoutá skutečnost, že Kobi Fahri se o mnoho zlepšil v čistém zpěvu a také ho mnohem více používá. Celkově skladba navazuje na předešlé album, ale kapela zní více sebevědoměji. „Like Fire To Water“ přidává ještě více orientálních prvků a rytmů. Ty jsou však přebity deathovou agresivitou. Kobi growluje jak o život, kytary riffují tvrději než kdy předtím.

Exotické klávesy a duchovní atmosféra provází „The Truth Within“. Song pokračuje v nastolené cestě a jako bonus se vytasí s povedeným kytarovým sólem. Skladba překvapí divokou změnou tempa a představí téměř thrash metalové riffy. „The Path Ahead“ ukončí tvrdý úvod desky. Následují dvě krátké mezihry, které vás svou atmosférou doslova zatáhnou na blízký východ. Orphaned Land se zde zcela pouští do ethno/world music.

Prostředek desky patří více než šestiminutové „Flawless Belief“, která je ukázkovou směsí orientální hudby a tvrdého metalu. Překvapí plnohodnotná „Shir Hama´alot“ zahraná pouze na tradiční blízkovýchodní nástroje (Oud) a housle. Zazpívá si zde David Sassi, který předvede opět místní tradiční zpěv. Následující „El Meod Na´ala“ sice už obsahuje metalové kytary, ale jinak se opět jedná o folklórní píseň. V závěru přidá kapela ještě jednu death/doomovku, ale poslední písní je převážně akustická (a téměř instrumentální) balada „The Evil Urge“. V "utajené" bonusovce „Shir Hashirim“ se vám po deseti minutách ticha dostane ještě duchovní písně.

„El Norra Alila“ má silnou atmosféru, která zcela koresponduje s národností muzikantů. Nabídne ještě vyspělejší hudbu, jejíž každý aspekt je lepší než na debutu. Metalové pasáže jsou ještě tvrdší, orientální ještě lépe propracované. Zejména první třetina alba je doslova „zabijácká“ a nabídne death/doom metal nejvyšší jakosti. Pro někoho však na albu už bude až příliš orientální muziky a zejména k závěru nahrávky se dostavuje určitá únava. Album působí příliš dlouze, o dvě - tři skladby méně by učinilo „El Norra Alila“ údernější deskou. V každém případě se znovu ukázalo, že Orphaned Land mají ohromný potenciál. Přesto následovala obrovská osmiletá pauza, neboť Orphaned Land se v roce 1997 rozpadli. Paradoxně v témže roce podepsali smlouvu s labelem Century media. Jenže vyhrocená situace v Izraeli znamenala problémy i v samotné kapele a jen se potvrdilo, jak jsou věci na Blízkém východě složité.

Naštěstí se bouře přehnala a kapela v roce 2001 začala znovu fungovat. Už však bez bubeníka Erana Asiase a klávesisty Itzika Levyho. Orphaned Land začali sporadicky koncertovat. Hráli například v Turecku či doma v Izraeli. Na jejich koncerty opět chodili fanoušci z různých prostředí a kapele se potvrdilo, že jejich hudba skutečně může spojovat lidi rozličných přesvědčení. Konečně Orphaned Land také mohli zužitkovat smlouvu s Century media a natočit třetí řadové album. Po osmi letech pauzy to bylo těžké, ale oni přišli s veledílem, které je možná tou nejlepší orientální metalovou deskou vůbec.

Tomáš Marton             


orphaned-land.com

YouTube ukázka - Like Fire to Water

Seznam skladeb:
1. Find Your Self, Discover God
2. Like Fire to Water
3. The Truth Within
4. The Path Ahead
5. A Neverending Way
6. Takasim
7. Thee by the Father I Pray
8. Flawless Belief
9. Joy
10. Whisper My Name When You Dream
11. Shir Hama´alot
12. El Meod Na´ala
13. Of Temptation Born
14. The Evil Urge
15. Shir Hashirim

Sestava:
Kobi Farhi - zpěv
Yossi Sassi - kytara
Matti Svatizky - kytara
Uri Zelcha - baskytara
Itzik Levi - klávesy
Sami Bachar - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 58:37
Label: Holy Records
Země: Izrael
Žánr: orientální death/doom metal

Diskografie:
1994 - Sahara
1996 - El Norra Alila
2004 - Mabool - The Story of the Three Sons of Seven
2010 - The Never Ending Way of ORwarriOR
2013 - All Is One
2018 - Unsung Prophets & Dead Messiahs

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.11.2020
Přečteno: 1447x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12551 sekund.