DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FINNTROLL - Vredesvävd

Folk/blacková legenda Fintroll má letošní rok ve znamení sedmiček. Od vydání dosud posledního alba „Blodsvept“ letos uběhlo sedm let a čekání kapela utnula svojí sedmou řadovkou „Vredesvävd“. Album má temný obal, naznačující zaměření celé nahrávky, která je poněkud blackovější, než by mnozí čekali. Přesto „Vredesvävd“ v lecčems sází na vlastní kořeny Finntroll.

Kapela po dlouhých letech čekání nezkouší fanoušky překvapit, ale dává jim poměrně obyčejnou Finntroll desku. Ta má necelých čtyřicet minut, dvě skladby jsou intrem a outrem, a zbývá devět nových songů, ve kjerých se s tím Fintroll příliš nemažou. „Att döda med en sten“ na vás vybafne pořádnou silou a nabídne blast beaty, agresivní black metal i výrazné symfonické klávesy. Vreth křepčí jak o život a po folk metalu ani stopy. Song je to divoký a temný, přesto především díky klávesovým melodiím jasně víte, o koho se jedná. Skladba mění své tempo a rovněž vokálně není pouze o blackovém krákorání. „Ormfolk“ je čistý klasický Finntroll. Píseň má „veselejší“ náboj a dojde již na folk metalové motivy., skočný rytmus a bohaté klávesy. Pro fanoušky jasná tutovka. „Grennars väg“ nechá posluchače na začátku oddechnout a navodí epickou atmosféru. O pomalou skladbu se však nejedná, protože kapela opět šlápne na pedál. Hravé a lehce poťouchlé melodie kláves jsou samozřejmostí, stejně jako Vrethův brutální hlas. Nechybí ani sborové popěvky.

Jendou z nejepičtějších a nejvýpravnějších věcí na desce je „Forsen“. Patří mezi ty pomalejší a vážnější věci. „Vid Häxans Hard“ v začátku potěší akustickou kytarou, dál to opět Finntroll hrnou jak buldozer. Kapela přitvrdí a nabízí skutečně temnou atmosféru. Největší peckou alba je patrně klipová „Mask“. Je ukázkou toho, jak skvěle umí Finntroll pracovat s melodiemi. Klávesové melodie jsou zkrátka určitým know-how, kterým je kapela osobitá. Skladba je přitom velice tvrdá a nátlaková. Pětiminutová „Ylaren“ je klasickou „ukončovací“ písní Finntrolláckých desek. Pomalejší zamyšlenější opus, který upoutá silnou atmosférou.

„Vredesvävd“ je klasická deska Finntroll. Stylem hudby se může podobat prvním deskám. Dokonce lze zaslechnout hlasy bývalých zpěváků Katly a Wilsky. Deska má výborný šťavnatý zvuk. Finntroll s folkovým kořením trochu šetří, místy jsou více symfoničtí. Celkově se album jeví o něco temnější či spíše agresivnější než jeho předchůdci. Absentuje však více pamětihodných momentů. Album se skvěle poslouchá, ale zdaleka není tak hitové, jako nahrávky minulé. „Vredesvävd“ je spíš sázkou na jistotu.

Tomáš Marton             


www.trollhorde.com

YouTube ukázka - Mask

Seznam skladeb:
1. Väktaren
2. Att döda med en sten
3. Ormfolk
4. Grenars väg
5. Forsen
6. Vid häxans härd
7. Myren
8. Stjärnors mjöd
9. Mask
10. Ylaren
11. Outro

Sestava:
Vreth – zpěv
Skrymer – kytara
Trollhorn – klávesy, kytara
Routa – kytara
Virta - klávesy
MörkÖ - bicí

Rok vydání: 2020
Čas:38:22
Label: Century Media Records
Země:Finsko
Žánr: Folk/black metal

Diskografie:
1999 – Midnattens Widunder
2001 – Jaktens Tid
2004 – Nattfödd
2007 – Ur Jordens Djup
2010 – Nifelvind
2013 – Blodsvept
2020 - Vredesvävd

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.11.2020
Přečteno: 2249x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0949 sekund.