DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MARCHE FUNÉBRE - Einderlicht

Velice působivý cover alba „Einderlicht“ (konečné / poslední světlo) dává najevo, že o veselou muziku nepůjde. To ale ani název belgické party, která si říká Marche Funébre. „Einderlicht“ je čtvrtým zářezem této doomové skupiny, která si na scéně vybudovala slušné jméno a je příslibem kvality. Jak se na stylově odpovídající album sluší a patří, obsahuje málo, ale za to dlouhých skladeb. Šest písní se pohybuje od sedmi do jedenácti minut a celková hodinka hudby dá dostatek času posluchači užít si melancholii nahrávky.

V pochmurné a posmutnělé náladě „trpí“ nahrávka už od začátku. Úvodní „Scarred“ však překvapí zcela nemetalovou muzikou. Klidné bicí, vybrnkávání kytary a klídek. Zpěvák Arne zní také velice jemně. Teprve v polovině písně se najednou rozevře náruč doom metalu, Arne se vytasí s growlem a kytary spustí „zhoubný“ riff. Melodie však nemizí, stejně jako Arneho čistý zpěv. To „The Eye Of The End“ se s tím nemaže už od začátku. Death/doom jak řemen. O to více vyniknou melodické vokály, které přijdou nečekaně. Takové jsou ale i blast beaty a Arneho úlety směrem k blackovému křepčení. Marche Funébre se zde skutečně rozjeli. Vrcholem desky je nejdelší (přes jedenáct minut) skladba. „When All Is Said“ je doom metalový monument, jemuž dominuje skvělý a chytlavý refrén. S ním kontrastuje temnota zbytku písně. Prvky blacku, deathu a doomu se slévají v jedno, skladba nabízí tvrdost, atmosféru, ale i melodie, Marche Funébre stíhají všechno.

„The Maelstrom Mute“ je nejklasičtější doom metalovou skladbou na albu. Typické pomalé riffy, melancholie a Arneho čistý zpěv, který má v sobě cosi trýznivého. „Deformed“ vše vrátí zpět k death/doomu a přitopí pod kotlem, nicméně opakuje postup některých předchozích písní a spíše kolem vás jen tak profrčí, než že by vyloženě strhla. Závěrečná titulní desetiminutová skladba zaujme tím, že je zpívaná v holandštině a má zas o něco jinou atmosféru než zbytek nahrávky. Arneho pěvecký výkon je zde nejlepší a předvede pestrou paletu growlu, křepčení, řevu i čistého zpěvu. Skladba je velice emotivní a neustále se v ní něco děje, i přes svou extrémnost je i výrazně melodická.

Hodina hudby uteče jako voda. „Einderlicht“ je pestré album. K základnímu žánru někdy přidává i přídomky jako death, black, ale také rock. Marche Funébre se nijak „neplazí“, smysluplně mění tempa a patří mezi „živější“ doom metalové kapely. V jejich hudbě můžete nalézt spoustu příbuzných věcí s bandami typu My Dying Bride, Saturnus či Swallow The Sun, ale současně mají Belgičané svou vlastní tvář. „Einderlicht“ je zkrátka výborné album, které by fanoušek melancholického žánru neměl minout.

Tomáš Marton             


marchefunebre.be

YouTube ukázka - The Maelstrom Mute

Seznam skladeb:
1. Scarred
2. The Eye of the End
3. When All is Said
4. The Maelstrom Mute
5. Deformed
6. Einderlicht

Sestava:
Arne Vandenhoeck - zpěv
Kurt Blommé - kytara
Peter Egberghs - kytara, vokály
Boris Iolis - baskytara, vokály
Dennis Lefebvre - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 56:25
Label: BadMoodMan Music
Země: Belgie
Žánr: Death/doom metal

Diskografie:
2011 – To Drown
2013 – Roots of Grief
2017 – Into the Arms of Darkness
2020 – Einderlicht

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.11.2020
Přečteno: 973x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09557 sekund.