23.01.2021
FEAR FACTORY
Po kytaristovi a současném neomezeném vládci této ..více

23.01.2021
SUZI QUATRO
Legendární americká rockerka dva roky po šestnácté ..více

23.01.2021
LABYRINTH
Fanoušci italské powermetalové formace se dočkali ..více

23.01.2021
CRYSTALLION
Německá kapela po delší době přichystala novou ..více

22.01.2021
PHIL X AND THE DRILLS
Současný kytarista Bon Jovi Phil X nezapomíná ani na ..více

22.01.2021
THE DEAD DAISIES
Ve chvíli, kdy kapele vychází album "Holy Ground" bylo ..více






WOLFHEART - Constellation of the Black Light
Tak jsem si dal opáčko všech desek Wolfheart a ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Dajte prosím tomu psychopatovi už niekto BAN, le ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
Koukl jsem, že to mělo být asi k diskuzi u Peps ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
To Supermatonator : Chápu, že si ten koncert t ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
Nezlob se, úplně nerozumím k čemu se tvůj př ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
A dvd live koncert Blind Guardian - Imaginations 2 ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Lepší stream koncerty než nic ! Podle mě konce ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Live stream koncerty? To je snad nějaká sranda? ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Nechápu, že vám tam chybí Live stream koncert ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Moloch
Jak to že vám tam chybí Titanic Live stream kon ..




Za poslední měsíc:
WHITESNAKE - Trouble
2659x

WHITESNAKE - Lovehunter
2624x

IRON MAIDEN - Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City
2604x

ORLÍK - Lesk a bída doby revoluční
1717x

SEBASTIEN - Integrity
1647x

WHITESNAKE - Ready An` Willing
1625x





článků celkem: 8112
recenzí: 6676
reportů: 573
rozhovorů: 460













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


THE FLOWER KINGS - Islands

Comeback švédských The Flower Kings pokračuje. Přestože se před nedávnem ještě zdálo, že kapelu rozložily sólové aktivity frontmana Roinea Stolta, když deska z roku 2018 „Manifesto Of An Alchemist“ vyšla pod jeho jménem (s malým dovětkem The Flower Kings v závěsu), loni přišla odpověď, jak to vlastně s nekorunovanými králi skandinávského progrocku vlastně je. To vyšlo album „Waiting For Miracles“ a řadě příznivců kapely se okamžitě zvýšil tep. Ne proto, že by tato nahrávka byla přelomovou (naopak, byla jednou z nejméně nápaditých alb souboru), ovšem The Flower Kings mají tak barvitou minulost, že každá z jejich desek je mezi příznivci tradičního progresivního rocku sedmdesátých let vyhlížena s velkým očekáváním. Je to totiž pětadvacet let, co se tahle kapela uvedla na scénu grandiózním způsobem debutovou deskou „Back In The World Of Adventures“, a v době, kdy rockovou hudbu decimovaly různé trendy (ať už grungeové, alternativní nebo neopunkové) ukázala, s jakou lehkostí, nadhledem a dávkou inovace lze hrát tradiční prog rock a vzdávat tak hold dávným velikánům Yes, Jethro Tull, Emerson, Lake And Palmer nebo Pink Floyd.

Sám Roine Stolt byl v té době už velice zkušený a ostřílený hudebník, jenž si v sedmdesátých letech udělal jméno s dnes už polozapomenutou formací Kaipa, a proto moc dobře věděl, jak uchopit styl, jímž se zabýval celý život. The Flower Kings si i kvůli tomu okamžitě udělali jméno a renomé mezi žánrovými příznivci. Tehdy vydávali alba skoro každý rok a nezdálo se, že by tím jejich produkce trpěla. Navíc Stolt se konečně našel, vydobyl si kýžený úspěch, byl zván do různých projektů žánrových veličin a brzy se z něj stala ikona evropského prog rocku. Desky „Retropolis“, „The Rainmaker“ a především „Adam & Eve“ jsou dodnes velice uznávané a zub času se na nich nijak nepodepsal. Jenže pak se The Flower Kings trochu nečekaně odmlčeli. Album „Desolation Rose“ bylo na šest let poslední, což je pauza u této kapely nevídaná.

Teď jsou tu po trochu rutinním díle „Waiting For Miracles“ The Flower Kings zpět s novinkou „Islands“. S ní jako kdyby se chtěli svým příznivcům revanšovat za nečinnost v minulých letech. „Islands“ vychází ve formátu dvojalba, čímž si však kapela ukousla přiliš velký kus. Ambice byly veliké, doba na přípravu materiálu také (přece jen deska vznikala i během karanténních opatření), ovšem tyto prvky nedokáží zastínit fakt, že na plochu, přesahující více než hodinu a půl, prostě The Flower Kings dostatek materiálu nemají. Skalní fanoušci možná obří plochou budou nadšeni, protože zdánlivě je všechno v pořádku, ovšem na podobně rozmáchlých albech by dnes splakali nad výdělkem i ty největší ikony stylu. The Flower Kings se sice z té šlamastiky povedlo vybrusil se ctí, ovšem jen s odřenýma ušima.

Toto monstrózní dilo na mnoha místech nudí až k uzoufání. Lze sice opět obdivovat skutečně precizní a skvělé muzikantské výkony (s poněkud nevýrazným zpěvem Hasse Fröberga už je to trochu horší), ale to už k The Flower Kings léta patří. Bylo by nespravedlivé tvrdit, že zde nejsou výborné momenty, které připomenou nejlepších chvilky kapely, ale ty jsou zředěny dalšími skladbami, se kterými už to tak slavné není a kde kapela jen přežvykuje staré nápady. Je na jednu stranu sympatické, že Stolt se vzdal dlouhých kompozic, které fungovaly v první desetiletce života souboru (a pak už o poznání méně), ve prospěch kratších skladeb, ovšem výsledný počet jedenadvacet položek je skoro až neúnosný. Navíc, když druhý disk, otevřený svižnou „All I Need Is Love“, jednou z nejlepších věcí na albu, je zbytečně natahovaný skladbami jako „A New Species“, „Looking For Answers“ nebo „Serpentine“, kde prostě kapele společná chemie a skladatelský potenciál nefungují.

První část dvojalba je na tom o poznání lépe, protože s úvodní dvojící „Raging With Blinders On“ a „From The Ground“ dokáží The Flower Kings posluchače vtáhnout do děje a přiblížit se ke svým velkým výkonům. I následné skladby „Black Swan“, „Morning News“ nebo „Broken“ stále drží laťku kvality vysoko a kapela v nich vcelku úspěšně přesvědčuje o své výjimečnosti. Ale i na první části desky dojde na položky, které klidně mohly zůstat v šuplíku. Částečně se tato výtka týká „Solaris“, která nápady na devítiminutové ploše rozmělňuje, i méně výrazných kusů „Goodbye Outrage“ Journeyman“ nebo „Tangerine“. Právě v nich se dostavuje pocit únavy a letargie.

Toto ambiciózní dílo se trochu míjí účinkem, méně by v tomto případě znamenalo více. Kdyby The Flower Kings napěchovali nejlepší nápady na jedno album, určitě by se jednalo o jedno z jejich nejlepších děl. Bohužel, v tomto rozsahu se „Islands“ bude pohybovat mezi těmi nejméně dobrými z jejich diskografie.

Pepsi Stone             


www.flowerkings.se

YouTube ukázka - Morning News

Seznam skladeb:
CD 1:

1. Racing With Blinders On
2. From The Ground
3. Black Swan
4. Morning News
5. Broken
6. Goodbye Outrage
7. Journeyman
8. Tangerine
9. Solaris
10. Heart Of The Valley
11. Man In A Two Peace Suit
CD 2:
1. All I Need Is Love
2. A New Species
3. Northern Lights
4. Hidden Angles
5. Serpentine
6. Looking For Answers
7. Telescope
8. Fool`s Gold
9. Between Hope & Fear
10. Islands

Sestava:
Hasse Fröberg - zpěv, kytara
Roine Stolt - kytara, klávesy, ukulele, zpěv
Jonas Reingold - baskytara
Zach Kamins - klávesy
Mirko DeMaio - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 92:45
Label: Inside Out
Země: Švédsko
Žánr: prog rock

Diskografie:
1995 - Back In The World Of Adventures
1996 - Retropolis
1997 - Stardust We Are
1999 - Flower Power
2000 - Space Revolver
2001 - The Rainmaker
2002 - Unfold The Future
2004 - Adam & Eve
2006 - Paradox Hotel
2007 - The Sum Of No Evil
2012 - The Banks Of Eden
2013 - Desolation Rose
2019 - Waiting For Miracles
2020 - Islands

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.01.2021
Přečteno: 402x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zkusil jsemkdysi debutové...1. 01. 2021 11:03 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.94081 sekund.