ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jesper BINZER - Save Your Soul

Kdo je v Dánsku největší rocková hvězda? King Diamond? Mike Tramp? Pretty Maids? Ne.., je to bezesporu Jesper Binzer a jeho kapela D.A.D. Ve své rodné zemi totiž mají stejný status jako Kabát u nás, přičemž tuzemská kapela se několikrát přiznala, že právě tito rtuťovití Dánové byli jedním z jejich největších inspiračních vzorů, od nichž nestydatě celou kariéru kradou i nápady. Každý už to Kabátu dávno odpustil a to dokonce i sami D.A.D., kteří několikrát přijali pozvání Vojtka, Špalka a spol. ke společnému hraní v české kotlině. Dánové jsou nad věcí, oproti Kabátu mají výsadní postavení i za hranicemi své země, uznává je celá Evropa a dokonce ani americký trh jim nenastavil striktně nepřátelskou tvář, kterou tak rád ukazuje umělcům, co se jej pokoušejí dobýt zvenčí. Tahle kapela je zejména díky dvojici alb „No Fuel Left For The Pilgrims“ a „Riskin` It All“ už dávno legendou a sama se svého postavení nechce vzdát.

D.A.D. jsou plní života a jejich loňská deska „A Prayer For The Loud“ je důkazem toho, že tahle parta má stále co říct. A nejen ona, ale i její frontman Jesper Binzer, který se před pár lety vydal i na sólovou dráhu. Před třemi lety udělal první krok, na trh pustil sólovku „Dying Is Easy“, a i když neměla stejný dopad jako tvorba jeho domovské kapely, ukázala, že Binzer dokáže stát na vlastních nohou i bez svého bratra Jacoba a basisty Stiga Pedersena. I když se možná čekalo, že se zpěvák na vlastním albu trochu vzdálí světu D.A.D., byla „Dying Is Easy“ spíše další deskou jeho domovské kapely, kterou však Binzer dostal chuť tvořit pouze sám za sebe. Rukopis nezměnil. Přestože D.A.D. měli za sebou i několik experimentů (zejména na albech „Helpyouselfish“, „Simpatico“ a „Everything Glows“), dnes už jsou zase ukotveni ve svém svébytném hard rocku, kde se stále jmísí vlivy jejich cowpunkových začátků, Binzer na něco podobného na „Dying Is Easy“ nehrál.

A vlastně na to nehraje ani na novince „Save Your Soul“. Na té se sice najde několik skladeb, které by D.A.D. asi udělali jinak, ovšem i tentokrát se Binzer oprostil od experimentů minulosti a za pomoci autorského vkladu producenta a multiinstrumentalisty Sorena Andersena posluchačům nabízí přesně to, co od něho poslední léta čekají. Album sice působí trochu uklidněným dojmem, absentuje jistá výstřednost a ztřeštěnost tak vlastní pro D.A.D., ale stylově máme zase co do činění (z větší části) s typickým hard rockem v tom podání, jaké prezentuje zmíněná dánská čtveřice. Binzer proto nabízí znovu svou typickou tvář, zejména na začátku desky, ve skladbách „Life Is Moving“, „Save Your Soul“ nebo „Move A Mountain“ přijde s typicky rozjetými věcmi, jež definují léta jeho styl. Největší rozdíl mezi touto deskou a tvorbou D.A.D. je v tom, že Binzer na sólovce ukazuje i civilnější tvář, a tam, kde by D.A.D. dodali více pompy a patosu, jde spíše po přírodním zvuku a skladby tak získávají více písničkářskou formu. Není tak rozervaný a oduševnělý jako krajan Mike Tramp, ale přece v lecčems lze spatřovat v jejich tvorbě paralely.

Zejména ve skladbách z konce alba, ve kterých Binzer ubere nohu z plynu a nechá se ve „What Time Is It Now“ a „The Price Of Patience“ inspirovat vlivy country a hudby typické pro americké písničkáře (zde není tentokrát míněn Jon Bon Jovi…). Odlišněji znějí i bluesově rozmáchlá „Drown Waving“ a baladická (v tomto případě to však neznamená popovější) „Premonition“, což jsou skladby, které by D.A.D. asi takto nenapsali a vlastně jediným pojítkem je typický Binzerův vokální projev. Tím je „Save Your Soul“ trochu barvitější, než by mohla v současnosti být deska D.A.D., ale na druhou stranu albu chybí větší hit, jenž by ho ještě více přiblížil masovému posluchačstvu. Jenže to není případ jen Binzerovy sólové tvorby, ale věc, která je vlastní sólovým albům komplexně. Za tahouna alba byla nasazena úvodní „Life Is Moving“, a ač je to skladba bez pochyby velice kvalitní, hvězdný prach „Sleeping My Day Away“, „Point Of View“ nebo „Grow Or Pay“ na ní tolik neulpěl.

Jenže to jsou jen takové drobné mouchy na jinak velmi slušné desce, která Binzerovi sice neotvírá další obzory, spíše jej opět o něco více upevňuje v postavení dánského fenoménu. Binzer vzhledem ke své minulosti, současné formě, silnému rukopisu a velice specifické barvě hlasu už nemá zapotřebí někomu něco dokazovat. Od něj stačí, když přijde s dobrou deskou, což se v případě „Save Your Soul“ stalo. Ta únava, která by mohla pramenit z jeho věku (už dávno překonal padesátku), navíc na tomto počinu znát vůbec není.

Jan Skala             


www.jesperbinzer.com

YouTube ukázka - Premontion

Seznam skladeb:
1. Life Is Moving
2. Save Your Soul
3. Don`t Let Them Make You Choose Sides
4. Move A Mountain
5. The Heart Will Find Its Way
6. Premonition
7. My Head`s Been Places
8. Drown Waving
9. What Time Is It Now
10.The Price of Patience

Sestava:
Jesper Binzer - zpěv, kytara
Soren Andersen - kytara, baskytara
Jacob Ronlov - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 40:08
Label: Warner Music
Země: Dánsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
2017 - Dying Is Easy
2020 - Save Your Soul

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.01.2021
Přečteno: 1402x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08618 sekund.