MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HATEBREED - Weight Of The False Self

Zapomeňte na Hatebreed jako na tvrdou metalcorovou partu, kterou byla na posledních albech. Tahle kapela dokázala opsat kruh své kariéry a vrátila se ke svým začátkům, což od nich jejich staří fanoušci snad ani nečekali. Přestože desku „Weight Of The False Self“ provázely obrovské porodní bolesti, neboť její vydání muselo být kvůli koronavirové pandemii odsunuto o třičtvrtě roku, výsledek je v podstatě takový, jaký od kapely jejich příznivci chtěli už dlouhou dobu. V rozhovorech tvrdil frontman Jamey Jasta, že nešlo o návrat plánovaný, ale spíše o přirozenou cestu, která je odvedla od metalcorových alb posledních let až do dob přelomu milénia, kdy Hatebreed sice tento styl absorbovali, ale důležitější byla jejich punkově hardcorová složka.

Přestože jejich raná alba, ať už debut „Satisfaction Is The Death Of Desire“ nebo propracovanější „Perserverance“, nebyla po komerční stránce pro Hatebreed vrcholem, kapela se s nimi v současnosti ztotožňuje více než s dalšími deskami, které jim prodejní úspěch přinesly. Na „Weight Of The False Self“ proto sází hlavně na přímočarost a typickou hardcorovou dravost, tento styl však míchají s brutálním thrash metalem. To u nich není nic překvapivého, ale novinka přece jen zní jinak než poslední alba, která Hatebreed zaváděly do slepé uličky. Kapela v podstatě neměla moc na výběr, protože na předchozím počinu „The Concrete Confessional“ řekla de facto všechno. Mohla natočit pokračování této desky, ovšem je otázka, nakolik by to jejich fanoušci přijali. „The Concrete Confessional“ měla prakticky stejnou vizi jako předchozí „The Divinity Of Purpose“ či dokonce eponymní „Hatebreed“ z roku 2009, která byla vždy chápána jako jejich dosavadní vrchol.

Že se tentokrát hraje s trochu jinými kartami, je jasné už se silovým nástupem do „Instinctive (Slaughterlust)“, kde kapela hraje podle starých hardcorových pravidel a je řádně poučena thrash metalem po vzoru Slayer. Nemění sice svůj obvyklý přístup, hraje se především na údernost materiálu, ale tentokrát snad ještě víc ubírá na melodiích a sází hlavně na skandované refrény, což je případ titulní skladby „Weight Of The False Self“ nebo „Wings Of The Vulture“, jež jsou z celé sevřené kolekce pravděpodobně ty nejsilnější věci. Kapela v nich (a samozřejmě i v řadě dalších, možná kromě závěrečné trochu atmosférické a experimentální „Invoking Dominance“, kde je v ůvodní části znát vliv sugestivnějších metalových odnoží) sází hlavně na ostré a rychlé tempo, které se nakonec jeví jako velká deviza kolekce, díky němu Hatebreed udržují energii.

Jak bývá u Hatebreed zvykem, „Weight Of The False Self“ neobsahuje dlouhé skladby, jejich délka se pohybuje okolo tří minut, do kterých je nacpáno obrovské množsví punkové navztekanosti a když pak Hatebreed přijdou se slayerovsky laděnou „Dig Your Way Out“, působí to jako třesnička na dortu. Nejdůležitější je však pouliční feeling, který se Hatebreed daří předkládat v takové formě, jaká od nich delší dobu nebyla ke slyšení. Nehraje se na žádnou modernu, všudypřítomný je oldchoolový přístup, který se mísí s moderním zvukem a drsným projevem Jameye Jasty, jenž se tentokrát omezil pouze na silový zpěv a melodičtější linky si nechává schované pro své ostatní projekty.

Hatebreed nijak neexperimentují, ale nabízejí to, co jim v podstatě vždy šlo nejlépe. Ve svých začátcích byli nejsilnější a nejuvěřitelnější a podobný pocit u nich může mít člověk i dnes. „Weight Of The False Self“ je sice krátká, ale úderná deska, která pro ně nebude znamenat jejich „Reign In Blood“, ovšem fanoušky bude rozhodně ceněná.

Jan Skala             


www.hatebreed.com

YouTube ukázka - Weight Of The False Self

Seznam skladeb:
1. Instinctive (Slaughterlust)
2. Let Them All Rot
3. Set It Right (Start With Yourself)
4. Weight Of The False Self
5. Cling To Life
6. A Stroke Of Red
7. Dig Your Way Out
8. This I Earned
9. Wings Of The Vulture
10. The Herd Will Scatter
11. From Gold To Gray
12. Invoking Dominance

Sestava:
Jamey Jasta - zpěv
Frank Novinec - kytara
Wayne Lozinak - kytara
Chris Beattie - baskytara
Matt Byrne - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 36:12
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: hardcore punk/metal

Diskografie:
1997- Satisfaction Is The Death Of Desire
2002 - Perseverance
2003 - The Rise Of Brutality
2006 - Supremacy
2009 - Hatebreed
2013 - The Divinity Of Purpose
2016 - The Concrete Confessional
2020 - Weight Of The False Self

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.01.2021
Přečteno: 1061x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0967 sekund.