RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FEAR FACTORY - Soul Of A New Machine

Osmdesátá léta se v metalové hudbě počínaje thrash metalem nadále prohlubovala do extrémnějších vod a závěr této dekády již patřil subžánrům jako death metal či grindcore. V této době zakládají Dino Cazares a Raymond Herrera ve slunné Kalifornii projekt s názvem Ulceration. O rok později už se dvojice rozrostla o vokalistu Burtona C. Bella, kterého Cazares přetáhl z kapely Hateface a změnil se i název. Blízko zkušebny si členové kapely všimli továrny, která byla střežena muži se zbraněmi…Zrodilo se „Fear Factory“.

První výraznější demonahrávka spatřila světlo světa v roce 1991 a nesla název „Concrete“. Kapela však tehdy nebyla příliš spokojená s producentem Rossem Robinsonem (posléze KoRn, Slipknot, Machine Head nebo Sepultura) a konflikt dospěl až k soudu. Práva na album získal Robinson a oficiálně vyšla demonahrávka až v roce 2002, kdy se původní sestava kapely rozpadla. Práva na písně jako takové si však zachovala kapela. Demonahrávka „Concrete“ i tak splnila účel, neboť údajně po jejím poslechu Max Cavalera ze Sepultury doporučil Roadrunner Records, aby se Fear Factory ujali. Ti nelenili, spojili se s producentem Colinem Richardsonem a začali s ním pracovat od začátku na kompletním albu, které nakonec neslo název „Soul of a New Machine“.

Když se řekne Fear Factory, pravděpodobně se většině posluchačů vybaví „Demanufacture“ nebo „Obsolete“ a nutno říct, že naprosto po právu. „Soul of a New Machine“ se sice k industrial metalu vzdáleně blíží, ale tady se více než jinde projevuje obrovský vliv death metalu a grindcoru. Debutová placka se dá definovat jako dítě Napalm Death a Godflesh, byť s jistými nuancemi, které se v budoucích deskách kapely daleko více projevily a zde se jen nepatrně přihlásily o slovo. Úvodní trojice songů se neztratí ani dnes a deathmetalový duch je protkán celou stopáží. Co se však stalo přelomovým a průkopnickým aspektem na „Soul of a New Machine“, je vokální styl Burtona C. Bella, který dohromady spojil čistý projev s deathmetalovými growly, což je v dnešní nu-metalové či corové tvorbě běžný standard. Navíc co tehdy Bell dokázal obstarat sám, se dnes řeší v rámci kapely většinou dvěma zpěváky.

Z prvotiny lze slyšet náležitá syrovost a agresivita podpořená solidními riffy a výše zmíněným unikátním vokálním projevem. Fear Factory si z demonahrávky do debutu přetáhli hned osm kousků a především druhá polovina alba se nese v hodně grindovém duchu. Celkový počet sedmnácti písní je v závěru desky poněkud repetitivní na poslech a jediná větší různorodost se koná v textové části, neboť témata se linou od protiválečných kousků („Crisis“) přes vztahy („Leechmaster“) až po sériové vrahy („Suffer Age“). Byť se kytarista Dino Cazares nechal slyšet, že se jedná o koncepční album, lyrická roztříštěnost a univerzálnost témat tento výrok lehce narušuje. Cazares se kromě kytary ujal i baskytary a nahrál veškeré party. Tehdejší basák Andrew Shives se angažoval až u živého hraní, ale dlouho u kapely nevydržel.

Fear Factory se každopádně už prvním albem přihlásili o slovo a dali o sobě náležitě vědět. Svým vlastním stylem se zasadili o fúzi death metalu, industrial metalu, thrash metalu a grindcoru. Výrazným příspěvkem diskografie (a metalu vůbec) se stal hlavně vokální styl Burtona C. Bella. Využitelnost samplů, strojově přesná rytmika a vyšperkovaná produkce byly ovšem ještě v plenkách a právě tyto atributy se staly pro kapelu v budoucnu definující. I tak se dá o „Soul of a New Machine“ hovořit jako o solidním debutu s dobrými nápady, který se jen časem potřeboval vybrousit, nažehlit a pořádně vytunit. Pravdou je, že ta surová brutalita, neučesanost a agresivita prvního alba je v lecčems i po těch skoro třiceti letech okouzlující a nastavuje protipól pozdějších vypiplaných desek.

Radek Neuman             


www.fearfactory.com

YouTube ukázka - Martyr

Seznam skladeb:
1. Martyr
2. Leechmaster
3. Scapegoat
4. Crisis
5. Crash Test
6. Flesh Hold
7. Lifeblind
8. Scumgrief
9. Natividad
10. Big God/Raped Souls
11. Arise Above Oppresion
12. Self Immolation
13. Suffer Age
14. W.O.E.
15. Desecrate
16. Escape Confusion
17. Manipulation

Sestava:
Burton C. Bell – zpěv, programování
Dino Cazares - kytara, baskytara
Raymond Herrera - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 55:14
Label: Roadrunner Records
Země: USA
Žánr: death metal/industrial metal

Diskografie:
1992 - Soul of a New Machine
1995 - Demanufacture
1998 - Obsolete
2001 - Digimortal
2004 - Archetype
2005 - Transgression
2010 - Mechanize
2012 - The Industrialist
2015 - Genexus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.02.2021
Přečteno: 1772x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
5.5/10Oproti legendarnym...14. 03. 2021 20:08 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.2189 sekund.