RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JINJER - Alive in Melbourne

Říznou a skočnou muziku ukrajinských Jinjer z doněcké Gorlovky jsem objevil někdy před čtyřmi lety. Jako správného chlapa mě oslovily nejen ladné křivky frontwomanky Táťány Šmaijlukové, ale i její kreativní projev zasazený do groove metalové řezničiny, nasáklé mnoha dalšími styly. Soubor sice vznikl již před dvanácti lety, ale ledy začaly praskat až po příchodu zpěvačky s dlouhými dredy a děsivým growlingem.

Poté, co vyhráli několik národních ocenění a po vydání ještě poněkud přímočarého druhého alba „Cloud Factory“, podepsali Jinjer smlouvu s rakouskou firmou Napalm Records a začali nesměle pronikat mimo teritorium své domoviny. Nejprve po internetu, později i fyzicky na turné s Arch Enemy či Cradle of Filth. Třetí album „King of Everything“ se krom několika žádaných koncertních ostrých vypalovaček proslavilo zejména baladou „Pisces“, která byla vystavěna na kontrastu poklidné skladby a zuřivé, až hardcorové pasáže, ve které se Táťána jakoby mávnutím proutku převtělila do Démona Zla. Toto video zhlédlo k dnešnímu dni přes čtyřicet pět miliónů diváků a vzniklo na něj mnoho tehdy oblíbených reakčních videí od všemožných i nemožných, vesměs šokovaných komentátorů. Už tady se potvrdilo, že pěvecká technika zpěvačky je velkou devizou souboru. Zatím poslední studiové album „Macro“ podobný trhák nepřineslo, dost písní se však živě setkalo s velkým úspěchem, v sedmi případech bylo šikovným marketingovým přístupem podpořené povedenými klipy. V celkovém projevu kapely je opět znatelný posun v technice hraní. Nemyslím tím třeba jen překvapivou funky odbočku v „Home Back“, či ska intermezzo v „Judgement (& Punishment)“, ale barevnou a náročnou muziku na ploše celého alba, na kterém trojice muzikantů naservírovala užaslému posluchači v podstatě prog metalový materiál, pokud by byl vydán v instrumentální podobě.

Minulý rok měl být pro Jinjer tím průlomovým, naplánované celosvětové turné je mělo katapultovat do první ligy metalové smetánky. Planetátní lockdown však takový cíl zhatil, (tak, jako mnoha jiným) - kapela však stihla na jaře zaznamenat na jedné z několika australských štací své živé vystoupení, které bylo vydáno pod názvem „Alive in Melbourne“. Napěchované album s téměř osmdesáti minutami záznamu poskytlo solidní průřez diskografií souboru, nejvíce prostoru logicky dostalo album „Makro“ se sedmi zářezy, předchozí album „King…“ bylo prezentováno pěti kousky, kapela nezapomněla ani na letmé připomenutí „Cloud Factory“ a zařazeny byly i dva úspěšné songy z posledního EP „Micro“.

Naživo logicky zní tenhle různorodý groove metal s hardcore prvky a občas melodičtějšími refrény drsněji. Některé ve studiu propracované pasáže a aranže s dvěma kytarami dostaly v koncertním provedení úspornější a průraznější podobu, až mi to někdy přišlo ke škodě věci. Zvuková kvalita záznamu rovněž (diplomaticky řečeno) není žádná velká sláva. Tato kapela se však zrodila k živému hraní, sledování živelné Taťány je velkým zážitkem a v kotli fanoušek leccos odpustí…

Toto CD (nebo chcete li double LP) shrnulo poctivě první desetiletku souboru, na YouTube jej lze zhlédnout i ve video verzi. Je zjevné, že se i v zámoří podobná muzika nemaistreamového charakteru líbí. V roce 2021 Jinjer chystají vydání zatím bezejmenného alba. Až se tak stane, budu připraven, stojí to za to!

Jirka Lulek             


www.jinjer-metal.com

YouTube ukázka - Judgement (& Punishment)

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Teacher, Teacher!
3. Sit Stay Roll Over
4. Ape
5. Judgement (& Punishment)
6. I Speak Astronomy
7. Who is Gonna Be the One
8. Noah
9. Retrospection
10. Perennial
11. On the Top
12. Pit of Consciousness
13. Home Back
14. Words of Wisdom
15. Pisces
16. Captain Clock
17. Outro

Sestava:
Tatiana Shmailyuk – zpěv
Roman Ibramkhalilov – kytara
Eugene Abdukhanov – baskytara
Vladislav Ulasevich – bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 1:19:03
Label: Napalm Records
Země: Ukrajina
Žánr: hardcore/groove metal/metalcore

Diskografie:
2012- Inhale, Don`t Breathe
2014- Cloud Factory
2016- King of Everything
2019- Macro
2020- Alive in Melbourne

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2021
Přečteno: 1924x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
dobrej vkusInfected Rain i...16. 01. 2021 22:42 jirka7200
ženský growlSouhlasím, živák...16. 01. 2021 13:20 dadaft


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09239 sekund.