RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Sex drógy rokenról

Tři sestry byli na staré punkové coververze vždycky kadeti. Už ve svých raných (a nejsilnějších) časech přihodili na alba vždy něco z nepřeberného archivu punkové klasiky, ať už to byli Sham 69 ("Pěší zóna"), Dead Kennedys ("Na Kovárně to je nářez") nebo Sex Pistols ("O melouny boj"), aby tím doplnili vlastní hity, aniž by někdo poznal, že jde o skladby jiných autorů. Sám předák Sester Lou Fanánek Hagen se pak spolu s Františkem Sahulou realizoval na albu "Stará Kovárna aneb konec punku v Čechách", kde si oba splnili svůj dávný sen a představili skladby, jež utvářely jejich hudební život. V dalších letech se zdálo, že podobný projekt je už uzavřená kapitola, po které zbyl zejména hit "Krysy snad jí lapnou", coververze hitu "This Is Not The Love Song" od Rottenových Public Image Ltd. a úlet "Gel na prdel" z repertoáru Devo.

V časech po "Staré Kovárně" Tři sestry zažívali dobré roky V devadesátkách i v prvních letech nového tisíciletí se vyprofilovali v jednu z nejúspěšnějších českých kapel s výbornými alby "Hudba z Marsu", "Lihová škola umění" nebo " Na eXX". Na další album výpůjček nebyl v dobách uměleckého rozpuku čas ani prostor. Od roku 2010, kdy Tři sestry přišli s albem "Lázničky", se mluví stále silněji o tvůrčí krizi uvnitř souboru samotného, což podtrhla i poslední alba "Líná hudba holý neštěstí", "Fernet Undergorund" a "Svobodu ředkvičkám", které nesnesou srovnání s předchozími deskami, natož se starými klasikami "Na Kovárně to je nářez", Alkáč je největší kocour" a "Švédská trojka", ať si skalní příznivci této kapely tvrdí, co chtějí.Proto se myšlenka na volné pokračování "Staré Kovárny" vyloženě nabízela. Teď je tady pod název "Sex drógy rokenról", a je skvělé! Vrací se na něm už trochu zapomenutý duch klasických Sester, doba kovárenských pijatyk, nikotinem načichlých lihových melodií a doba bezstarostnosti, kdy nejtěžší na světě bylo sehnat pár korun na několik piv a kusovku.

Výběr je lepší než na "Staré Kovárně". Divoká karta patří pohrobkům Sex Pistols, kapele The Professionals, od které pochází hitová "Mods, Skins, Punks"), zde uvedená pod názvem "Ať seš punk". Třem sestrám se podařilo zachovat nakažlivou atmosféru původní skladby, přestože trochu nepochopitelně vyměnila slovo "skins" za "skunk" (popřípadě drunk či dred). Samozřejmě holé lebky dnes nejsou v módě a vzbuzují negativní asociace, ale byli to právě Tři sestry, mající ve svých začátcích ke skiheadskému hnutí blízko. Dnes už jsou to sice pohádky z dávnověku, ovšem tato hra se slovy tentokrát Fanánkovi úplně nevyšla, obzvlášť, když se se "Sex drógy rokenról" snaží vyvolávat staré kovárenské časy. Těch odkazů na tyto časy je tu totiž habaděj...

Samozřejmě nejdál v tomto ohledu jde "Dříve než na Kovárnu" (v originále od Sham 69) a "Dávaj pár točenejch" (z repertoáru The Varukers), kde na posluchače skutečně dýchne nálada sesterského debutu. Blízko k němu má i "Piva i retko v ruce" (od The Adicts), kam výborně zapadne i zvuk tahací harmoniky, který je na desce trochu zatlačen do pozadí. To však starým fanouškům Tří sester tolik vadit nebude, protože staré punkové klasiky, které mají rovněž léty naposlouchané, stojí hlavně na kytarách a Fanánkově stále více a více jistějším zpěvu (půvabnou dobu, kdy se nehledělo na falešný tón, skutečně nehledejte...) Ostatně, kdo by chtěl poslouchat dominantní harmoniku v klasice od The Stooges "I Wanna Be Your Dog", předělané zde do "A já chci bejt jak tvůj pes", která patří k vrcholům alba, zejména díky tomu, že se Třem sestrám povedlo zachovat nihilistickou a chorobnou atmosféru prezentovanou už od roku 1970 Iggym Popem. Ovšem jiným kouskům částečný přerod do sesterské podoby prospěl a proto k vrcholům desky patří kultivovanější verze "Sonic Reducer" od Dead Boys ("Igelitku i legitku"), "Hier kommt Alex" od Die Toten Hosen ("Já jsem Aleš") a "Love Song" z pera The Damned ("Klakson"), kde se mísí klasická punková tvář s typickou sesterskou poetikou.

Vše výše zmíněné dává dohromady nekomplikovanou, uvolněnou, ale přesto výbornou kolekci. Je z ní totiž slyšet, že ji Tři sestry nahráli skutečně s chutí a bez toho, aby byli zatíženi očekáváním a stresem ze skladatelského procesu. Jistě, tahle cesta je jednoduchá (pro muzikanty, protože rozpustilý Fanánek je znovu při velké chuti), ale pro Tři sestry byla v současné době tou nejrozumnější. Sázka na staré punkové covery se vyplatila, ovšem teď záleží, jak moc se silná forma, prezentovaná na této desce, potvrdí na autorském albu.

Jan Skala             


www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Ať seš punk

Seznam skladeb:
1. Ať seš punk
2. A já chci bejt jak tvůj pes
3. Dávaj pár točenejch
4. Dříve než na Kovárnu
5. Igelitku i legitku
6. Já jsem Aleš
7. Klakson
8. Nosí smůlu
9. Piva a retko v ruce
10. Sex drógy rokenról
11. Vodka mě straší
12. Zbejvá tu rum a sparty

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Ronald Seitl - kytara
Zdeněk Petr - kytara
Ing. Magor Doležal - baskytara
Supice - harmonika
Jaroušek - saxofon
Franta Vrána - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 35:41
Label: Tři sestry
Země: Česká republika
Žánr: punk

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground
2018 - iSvobodu ředkvičkám!
2020 - Sex drógy rokenról

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.01.2021
Přečteno: 2289x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velmi dobre napsana...30. 01. 2021 9:14 adrian
Album mě...30. 01. 2021 2:52 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.4474 sekund.