DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PHANTOM ELITE - Titanium

Marina La Torraca. Jméno, které by v metalových kruzích molo znít už docela povědomě. První významnější zmínka o téhle brazilské zpěvačce se pojí s její účastí v živém ansámblu Avantasie, v druhé polovině roku 2017 nejprve s dalšími třemi kolegyněmi vypustila pod hlavičkou Exit Eden poměrně kontroverzně přijaté (nicméně zajímavé) album „metalově“ načačančaných předělávek popových a rockových písní „Rhapsody In Black“, aby o čtyři měsíce později představila i debutové album své kapely Phantom Elite „Wasteland“ s poměrně nesnadno vstřebatelnou muzikou. Po revoluci v sestavě, v níž kromě Mariny nezbyl kámen na kameni, Marina se pustila do dalšího díla, ke kterému ruku přiložil i bývalý kytarista After Forever Sander Gommans, či zvukový mistr Jacob Hansen a výsledkem je aktuální album „Titanium“. Pokud jste ještě s Phantom Elite neměli nic do činění, v první řadě zapomeňte na všechny výše zmíněné názvy kapel, protože svět Phantom Elite je o něčem jiném.

Byť někde hluboko v základech lze narazit na pramen symfonického metalu i pramínek power metalu, Phantom Elite volí poněkud alternativnější cestu – sází spíš na modernu, samply, lehkou progresivitu i melodie, které nejsou sice příliš chytavé, ale zajímavě propracované. Samozřejmě se sluší říci, že v hlavní roli alba „Titanium“ je barevný hlas Mariny – tak, jak se tahle dáma představila v řadách Exit Eden, tedy jako sladce i jedovatě živočišná zpěvačka, přesně v těchto intencích se její smyslný hlas projevuje. Nicméně zpěv není jednoznačnou dominantou nahrávky – podobně důležitou roli hraje hodně technická kytara i nezanedbatelné samply. V téhle konstelaci záleží na tom, jakou velkou chuť máte prokousávat se leckdy poměrně nesjízdnými písněmi – mezi ty nejpřístupnější se dají počítat živá a nekomplikovaná „Deliverance“ a „The Race“ s krásně oprásklým zpěvem, u které zřejmě nebude náhoda, že Sander Gommans se v minulosti podílel na albech kapely Trillium, ke které mají v téhle skladbě Phantom Elite docela blízko. Ostatně pomyslnou vazbu na Triliium může připomenout i hostování Amandy Somerville, která se představí v (paradoxně jedné z těch méně výrazných skladeb) „Silver Lining“ i v závěrečné „Eyes Wide Open“, ve které prolínání ženských hlasů směřuje desku k příjemnému vyvrcholení. Široký zápřah alba dobře dokumentuje dvojice skladeb „Bravado“, v níž Phantom Elite koketují až s popem, a nejsložitější položka desky, titulní „Titanium“ s akčním nástupem, plíživě jedovatou atmosférou a chaotickou instrumentální pasáží.

„Titanium“ není album na první (možná ani druhou) dobrou, není to album postavené na hitech a není to ani nahrávka, na níž by každá položka zaručovala alespoň malé dobrodružství. Ale lákadlo v podobě velmi příjemného hlasu Mariny je dostatečným důvodem k tomu ponořit se do prozkoumávání lehce spletitých hudebních cest Phantom Elite, v konečném součtu se to vyplatí.

Savapip             


www.phantom-elite.com

YouTube ukázka - Diamonds and Dark

Seznam skladeb:
1. Conjure Rains
2. The Race
3. Diamonds and Dark
4. Worst Part of Me
5. Glass Crown
6. Titanium
7. Bravado
8. Silver Lining
9. Haven
10. Deliverance
11. Eyes Wide Open

Sestava:
Marina La Torraca - zpěv
Max van Esch – kytara, baskytara
Joeri Warmerdam - bicí

Hosté:
Amanda Somerville – zpěv
Stef Rikken – zpěv
Koen Stam – klávesy

Rok vydání: 2021
Čas: 47:55
Label: Frontiers Records
Země: Brazílie / Holandsko

Diskografie:
2017 – Wasteland
2021 - Titanium

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2021
Přečteno: 793x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08659 sekund.