PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MICHAEL SCHENKER GROUP - Immortal

Po deseti letech se legendární německý kytarista Michael Schenker rozhodl vytáhnout na svět svou dávnou značku Michael Schenker Group, která se stala jeho poznávacím znamením už na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Už tehdy žil v obrovské turbulenci. Začínal u Scorpions, kterým pomohl na svět s bratrem Rudolfem, hvězdné chvilky a slávu si užil u britských UFO, v období alba „Lovedrive“ na chvilku naskočil znovu ke Scorpions. Tam sice nevydržel, ale jeho jméno už mělo takovou sílu, že si mohl dovolit tvořit na vlastní pěst. I když v pozdější letech koketoval znovu s UFO, či byl součástí hairmetalové superskupiny Contraband, vždycky se ke své vlastní značce vracel. Vydával alba pod jmény Michael Schenker`s Temple Of Rock nebo Michael Schenker Fest. Je vlastně úplně jedno, pod jakým jménem Schenker album vydá, protože vždycky je jeho kytarová hra a osobnost dominantní.

Děje se tomu tak i tentokrát a princip u novinkové „Immortal“ je v podstatě stejný jako u předchozích dvou alb, vydaných pod hlavičkou Michael Schenker Fest. Kytarista se opět nespolehl jen na kvality jednoho pěvce a přizval si jich rovnou sedm. Z dob Michael Schenker Fest zde chybí pouze Graham Bonnet, přičemž i trojice Robin McAuley, Gary Barden a Doogie White se musí spokojit jen s pár štěky v závěrečné skladbě „In The Search Of The Peace Of Mind“, kde je navíc doplnil Ronnie Romero (Rainbow, Lords Of Black, Vandenberg), který si z nové desky pro sebe uzmul největší kus prostoru. Tentokrát se ovšem nedá říct, že by to byl právě on, kdo by z pěvců byl tím největším tahounem, i přesto, že v sobě má nejen mladickou energii, ale i náboj staré hardrockové školy. Jen je slyšet, že vedle Schenkerovy kytary mu to sedí o poznání méně, než když vloni vydal skvělou desku po boku Adriana Vandenberga, někdejšího zásadního člena Whitesnake.

Přestože se v případě „Immortal“ jedná o klasickou a poctivou schenkerovskou práci, posluchači bude pravděpodobně trvat déle, než si na album zvykne. Zpočátku může přivodit i mírné zklamání, protože materiál se na pár prvních poslechů zdá být méně výrazný, než tomu bylo u obou alb Michael Schenker Fest a trochu to vypadá, že se Michael vrací k trochu slabším albům z dob Temple Of Rock. Obavy o kvalitu materiálu se nakonec nepotvrdily, přestože trvá delší dobu, než se člověk do desky dostane. I tak ale kvality „Revelation“ a zejména „Resurrection“ (obě alba Michael Schenker Fest) tenkrát dosaženo není. Každý den nemůže být posvícení, na druhou stranu je „Immortal“ pořád velice dobrá deska, která naplňuje formuli o poctivosti starého hard rocku. Nedá se říct, že by deska předčila očekávání nebo zůstala za ním, je to prostě typická práce blonďatého Němce v pozdních letech jeho kariéry.

Kupodivu ze záplavy kvalitních pěvců předvedl nejlepší výkon Michael Voss, někdejší frontman kapel Casanova a Mad Max, a dnes už spíše chlápek, věnující se produkční činnosti. Vvzhledem k jeho minulosti, kdy byl spíše stylově ukotvený v melodickém hard rocku či hair metalu, mu Schenker svěřil dvě nejkomerčnější skladby - slušnou baladu „After The Rain“, které by sice slušelo méně patosu, ale která nepřekračuje hranici dobrého vkusu, a stadionovou hymnu „The Queen Of Thorns And Roses“, bezpochyby nejlepší a nejhitovější položku alba. Voss se nedere do výšek jako Ralf Sheepers z Primal Fear, ani netlačí tolik na pilu jako Romero, ale o to je možná přesvědčivější. Jeho hlas dokonale doplňuje Schenkerovu kytaru, která maluje (především v „The Queen Of Thorns And Roses“) velice příjemná a pro tohoto Němce typická sóla.

Když už jsme zmínili Romera, jeho největší chvilka přichází ve svižné hardrockové „Come And Over“, která mu sedla takřka dokonale a mnohem lépe než metalově rozjetá „Knight Of The Dead“, kde jeho projev jde zbytečně až na dřeň. Vcelku mu sluší i hromová „Sail The Darkness“, kde jsou slyšet jasné ozvěny epických skladeb osmdesátých let (a vlastně i Rainbow, kde je Romero poslední roky kmenovým členem), ovšem mrazení v zátylku se z této skladby nedostavuje. O to více možná překvapil Ralf Sheepers, který se ujal zabijáckého úvodu „Drilled To Kill“, jenž je rázným bouchnutím do stolu a jakýmsi manifestem této desky. Sheepersovi metalovější poloha sedne také v „Devil`s Daughter“, přestože svůj typický projev, který je tak často porovnáván s Robem Halfordem, žene spíše do vrčivějších poloh, díky čemu se možná nevyhne srovnání s Udem Dirskchneiderem…

Poslední pánem na holení je Joe Lynn Turner. Jeho výkon je ze všech zúčastněných pěvců ten nejrozpačitější. Turnerovi jako kdyby už docházel hlas a jemu přímo na tělo napsaná „Don`t Die On Me Now“ rozhodně nezafunguje tak, jak by si on sám přál. Ve zpěvnější „Sangria Morte“ je na tom líp, ale přece jen je v jeho hlase pořád slyšet, že doby, kdy byl oporou Blackmoreových Rainbow, jsou už nenávratně pryč. Ovšem když se všichni spojí v závěrečné, dramatické „In Search Of The Peace Of Mind“, vypadá to jako přehlídka velkých rockových hlasů. Tato skladba je samostatnou kapitolou, protože se jedná o více než padesát let starou věc, kterou Schenker napsal jako patnáctiletý. Byla to ona, která odstartovala jeho dechberoucí kariéru a její umístění na závěr tohoto alba může i vzbuzovat úvahy o ukončování kariéry a uzavírání kruhu. Ovšem na druhou stranu, Schenker má ještě stále dost síly…

„Immortal“ nepředstavuje vrchol jeho tvorby, ale bezesporu i po padesáti letech kariéry je silnou a přesvědčivou deskou. Schenker na ní hraje přesně tak, jak chtějí jeho příznivci slyšet. Stále dokáže překvapit nápaditou hrou, zajímavými sóly a energií, kterou do svého nástroje vkládá. V žádném případě nezklamal a pro stylové fanoušky bude „Immortal“ nutností. Těm ostatní nabídne alespoň občasný zajímavý poslech.

Jan Skala             

Čekat od Michaela Schenkera sestavení stabilní sestavy, s kterou bude vydávat řadová alba, by mohl jen hodně naivní fanda, nebo člověk, který nesleduje Mistrovu tvorbu. Tento člověk nevydrží chvíli v klidu, hostuje v mnoha projektech a kapelách, sestavuje putovní karavany Michael Schenker Fest a Michael Schenker’s Temple of Rock s plejádou zpěváků, kamarádů a nájemných muzikantů. K svému padesátiletému výročí působnosti na hudební scéně reaktivoval svůj projekt M.S.G., složil kolekci devíti nových písní a připravil vlastní cover song. Na novince, vtipně pojmenované „Immortal“ sekunduje slušná skupinka muzikantů, na jejichž společné foto by bylo potřeba setsakra široké sklo, aby se všichni vměstnali do záběru. Kostru skladeb připravilo duo Michaelů (Schenker a Voss) v německém studiu, kam se během kovidové krize po vlastní ose Schenker musel přepravovat z Anglie. Ostatní hudebníci své party zaslali z místa svého pobytu a to by mohla být příčina méně technicky zvládnutého zvuku u některých songů.

Materiál na albu je poměrně pestrý, roztřídím jej dle zúčastněných zpěváků. Němec Ralf Scheepers z Primar Fear v úvodní „Drilled to Kill“ (s velmi topornou rytmikou Briana Tichyho) a v „Devil’s Daughter“ předvedl podobný výkon, jako ve svém domovském souboru – reminiscenci na power speed metal nabourávají jen jinak vedené melodické refrény a typické kytarové vyhrávky Michaela. Poněkud usedle působícímu Joey Lynn Turnerovi připadly hard rockovější kousky – výbornou pomalejší „Don’t Die On Me Now“ s kapánek rušivým dvoukopákem Simona Philippse na pozadí a svěží pop rockovou :Sangria Morte:. Na chilského zpěváka Ronalda Rommera (Rainbow, Lords of Black) je slyšet samá chvála, mě na něm krom občasné podoby s R.J.Diem v určitých polohách nepřijde nic až tak úchvatného. Metalový kvapík „Knight Of The Dead“ zvládnul se ctí, „Sail The Darkness“ je pocta R.J.Diovi, zpěvem i muzikou. Nejvíc zaujala dravá hard and heavy „Come On Over“, určitě jeden z nejlepších songů na albu. Na producenta Vosse zbyly k nazpívání dva nikterak zásadní kousky - tklivý ploužák „After The Rain“ (vidíte ty komíhající se rozsvícené displaye mobilů nad hlavou?) a pop rockový „The Queen Of Thorns And Roses“.

Desku uzavřela cover verze „In Search Of Peace Of Mind“ z debutního alba Scorpions, kterou Schenker napsal ve svých patnácti letech. Nový kabátek tomuto až progresivně rockovému songu velmi sluší, po jedné sloce se podělili Ronald Romero, Gary Barden, Doogie White, Robin McAuley, z pečlivě vygradovaného songu a ze závěrečného sóla až mrazí.

Poslední autorskou desku kapely M.S.G. „In the Midst of Beauty“ z roku 2008 podpořenou kvalitním živákem „Live In Tokyo“ Michael Schenker nepřekonal. Album „Immortal“ je přesto barevnou mozaikou, kde si každý fanda najde to své. Jeho vydání pod hlavičkou M.S.G. však leckdo přijal s podivem, rovněž neustálá fluktuace muzikantů mohla posluchače zahltit porovnáváním výkonů jednotlivých zúčastněných a odvést tak jejich pozornost od hudby samotné.

jirka7200 6/10
K Michaelu Schenkerovi chovám dlouholetý respekt. Byť si ho pochopitelně zaslouží i za své aktivity, kterým se věnuje v posledních letech, jeho nejsilnější chvíle mám spojené se značkou MSG, přičemž na piedestalu stojí období, kdy se pod písmenkem M ukývalo nikoliv křestní jméno kytaristy, ale příjmení zpěváka Robina McAuleyho. Výraz MSG se v průběhu let posunoval, takže tvrdit, že aktuální album „Immortal“ nějakým zásadním způsobem nezapadá do dřívější hard rockové fazóny, by bylo zavádějící. Ovšem díky úvodní až power-heavíkové vypalovačce, ve které svým obvyklý nadupaným způsobem exceluje Ralf Scheepers. se může stát, že ortodoxní hard rockový fanoušek se do téhle desky zakousne o něco obtížněji, než do tradičnějších Schenkerových nahrávek. Za mě jde o jeden z nejsilnějších otvíráků, se kterým se Schenker kdy vytasil, s Ralfem Scheepersem si jdou úžasně naproti a tuhle položku na albu už nic nepřekoná. Nejvíc jí šlape na paty pohodově klokotající „Sangria Morte“, závěrečná vzpomínka na dávné Michaelovo působení ve Scorpions „In Search Of The Peace Of Mind“, zachovávající si neotřelost letitého originálu a uvolněná rockovka „The Queen Of Thorns and Roses“ s Michaelem Vossem u mikrofonu. Z tohoto výčtu by se mohlo zdát, že slibné spojení nápadité Schenkerovy kytary s famózním hlasem Ronnieho Romera kdovíjak nefunguje. Buďte bez obav, ono samozřejmě zabírá, jen nějak nevybočuje z obvyklých Schenkerových kvalitativních kolejí. Snad proto, že je „Immortal“ docela povědomě znějící deska, klouže do uší hrozně snadno a za mě je tím nejpřitažlivějším Schenkerovým kouskem od dob eponymního alba s Robinem McAuleym.

Savapip 8,5/10

www.michaelschenkerhimself.com

YouTube ukázka - Drilled To Kill

Seznam skladeb:
1. Drilled To Kill
2. Don`t Die On Me Now
3. Knight Of The Dead
4. After The Rain
5. Devil`s Daughter
6. Sail The Darkness
7. The Queen Of Thorns And Roses
8. Come On Over
9. Sangria Morte
10. In Search Of The Peace Of Mind

Sestava:
Ronnie Romero - zpěv
Ralf Sheepers - zpěv
Michael Voss - zpěv
Joe Lynn Turner - zpěv
Gary Barden - zpěv
Robin McAuley - zpěv
Doogie White - zpěv
Michael Schenker - kytara
Barry Sparks - baskytara
Steve Mann - klávesy
Derek Sherinian - klávesy
Bodo Schopf - bicí
Brian Tichy - bicí
Simon Phillips - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 45:02
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: hard rock

Diskografie:
1980 - The Michael Schenker Group
1981 - MSG
1982 - Assault Attack
1983 - Build To Destroy
1996 - Writting In The Sand
1999 - The Unforgiven
2001 - Be Aware Of Scorpions
2003 - Arachnophobiac
2005 - Heavy Hitters
2006 - Tales Of Rock N`Roll
2008 - In The Midst Of Beauty
2011 - By Invitation Only
2021 - Immortal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2021
Přečteno: 3439x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Michael and his guitar Tvorbu tohoto...3. 03. 2021 9:07 jirka7200
Za poslední roky...2. 03. 2021 18:51 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0895 sekund.