DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ricky WARWICK - When Life Was Hard And Fast

Je jasné už dlouhou řadu let, že Ricky Warwick není už jen namachrovaný potetovanec z The Almighty, propagující kapelu vedle manželky Vanessy Warwick, toho času moderátorky populárního pořadu MTV Headbangers Ball. Minimálně od doby, kdy se s novou ženou Christinou usadil v Los Angeles, rozpustil The Almighty, kteří stejně na konci devadesátých let na poli slávy živořili a rozjel vlastní kariéru. Výraz, jenž definoval nejlepší alba The Almighty „Powertrippin`“ či „Crank“ úplně neopustil, ale jeho skladby doznaly mnohem písničkovějšího charakteru a Warwick sám se začal spíše obracet k legendám hardrockového hnutí sedmdesátých let. Vybral si jej i Scott Gorham, aby ho postavil do člena legendárních Thin Lizzy, v nichž se Warwick stal faktickým nástupcem ikonického Phila Lynotta, a přestože je v současné době činnost Thin Lizzy spíše sporadická, ze spolupráce Warwicka s Gorhamem se vyvinula formace Black Star Riders, které se stále více daří přesvědčovat o svých kvalitách. A Warwick na tom má lví podíl…

Je totiž výborným skladatelem, který ctí kořeny rockového stylu, dobře zná punkovou revoltu sedmdesátých let, heavy metal dekády následující, a nechybí mu drzý výraz losangeleského glam metalového floutka. Je rovněž zdatným písničkářem, ovšem bez toho, aby si musel pomáhat countryovými vlivy nebo se snažil kopírovat nedostižný styl Bruce Springesteena. Že si vybudoval vlastní specifický styl, dokázal i ve své sólové diskografii, neboť se leckdy posadil sám na stoličku s akustickou kytarou a naléhavým hlasem promlouval klasickým rockem či dokonce folkem. To není případ novinky „When Life Was Hard And Fast“, přestože se náznaky (i na její oficiální části) podobných výletů najdou. V drtivé většině stopáže je jeho novinka hardrockovou nahrávkou, kde stejně důležitou roli jako Warwickův skladatelský um hraje i rockový drajv a brilantní instrumentální výkony. A když si na desku pozvete takové střelce, jakými jsou kytarista Thunder Luke Morley, bývalý kytarista novoromantiků Duran Duran Andy Taylor, frontman Def Leppard Joe Elliott či klávesista Guns N`Roses Dizzy Reed, nemůže to dopadnout špatně.

Warwick je natolik ostřílený muzikant a výborný skladatel, že v současnosti nemůže udělat špatnou desku. Je to rocker každým coulem a podle toho taky „When Life Was Hard And Fast“ zní. Našlápnutě, tvrdě, ale zároveň i přitažlivě romanticky. Tentokrát převažuje tvrdší nota, která album vede zejména od hardrockově klasických „When Life Was Hard And Fast“ a „You Don`t Love Me“ (zde je dominantní kytara Lukea Morleyho) až k připomínce rebelských časů The Almighty v řádně tvrdé coververzi Willyho DeVillea „Gunslinger“. Jaký je to kontrast, když se po „Gunslinger“ a punkově nervní „Never Corner A Rat“ ozve jemná akustická kytara a Warwickův duet s jeho dcerou Pepper „Time Don`t Seem To Matter“, čímž album získává nový rozměr a barvitost. Ta je pro „When Life Was Hard And Fast“ důležitá a Warwick s postupující stopáží sází především na tento kontrast.

Střídá tvrdší věci jako „Fighting Heart“, jižanským rockem načichlou „Still Alive“ a závěrečnou „You`re My Rock N`Roll“, kde jsou cítit vlivy jak Black Star Riders, tak The Almighty s akustičtějšími skladbami „I Don`t Feel At Home“ či „Clown Of Misery“, přičemž ve druhé jmenované mu do výrazu legendárního Johnnyho Thunderse chybí jen kapka nihilismu a sebedestruktivní pachuti. Obě polohy Warwick zvládá s grácií, pojítkem všech skladeb je jejich vysoká kvalita a profesionální úroveň. Proto zní zajímavě i bonusový materiál rozšířeného vydání, na němž Warwick představil jakési „garážové“ verze jeho oblíbených skladeb mezi kterými najdeme akustické verze „I Fought The Law“ od The Clash, „Wrathchild“ z repertoáru Iron Maiden, „nízkorozpočtové“ provedení „I Don`t Want To Grow Up“ od Ramones, či rockabilly klasiku Eddieho Cochrana „Summertime Blues“.

Zdá se, že Warwick je v současné době při chuti, a to nejen v rámci stále populárnějších Black Star Riders, ale i na své sólové dráze. Na té se nedrží žádných mantinelů a dokáže přeskakovat od vysoceoktanového rock n`rollu k punku i skoro až folkové písničce. To vše z „When Life Was Hard And Fast“ dělá hodně dobře poslouchatelnou záležitost, která díky své pestrosti, ale i kvalitě materiálu, nemá šanci nudit.

Jan Skala             


www.rickywarwick.com

YouTube ukázka - Fighting Heart

Seznam skladeb:
1. When Life Was Hard And Fast
2. You Don`t Love Me
3. I`d Rather Be Hit
4. Gunslinger
5. Never Corner A Rat
6. Time Don`t Seem To Matter
7. Fighting Heart
8. I Don`t Feel At Home
9. Still Alive
10. Clown Of Misery
11. Your My Rock N`Roll

Sestava:
Ricky Warwick - zpěv, kytara
+ hosté
¨
Rok vydání: 2021
Čas: 39:28
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: hard rock/hair metal

Diskografie:
2003 - Tattoos & Alibis
2005 - Love Many Trust Few
2009 - Belfast Confetti
2015 - Stairwell Troubadour
2016 - When Patsy Cline Was Crazy (And Guy Mitchell Sang The Blues)/Hearts On Trees
2021 - When Life Was Hard And Fast

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.04.2021
Přečteno: 1258x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rok 2021 ve...4. 04. 2021 9:21 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11033 sekund.