MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ODRADEK ROOM - Painted Mind

Před čtyřmi lety ukrajinští Odradek Room zaujali albem „A Man Of Slit“, na kterém se prezentovali jako talentovaná doom metalová kapela. Deska to nebyla dokonalá, ale měla cosi osobitého, co naznačovalo, že skupina může stvořit něco ještě lepšího. Odradek Room v mezičase prošli obměnou kádru. Odešel bubeník, bicí jsou na novince tedy naprogramované, změna se odehrála i na postu kytaristy.

Třetí album Odradek Room „Painted Mind“ je (na žánr, jakým je doom metal) neobyčejně krátké. Sedm skladeb zabere půl hodinku a některé z nich jsou spíše mezihrami. To může zavánět lehkým zklamáním, ale ve výsledku je album neobyčejně sevřené a emotivně nabité. „The Room“ má pouze dvě a půl minuty, ale o intro se úplně nejedná. Hudba se totiž záhy rozjede, Odradek Room na vás ihned nechají působit melancholický doom metalový balvan. Pomalé valivé tempo a táhlé riffy jsou podpořeny srdcervoucími orchestracemi, které jako by vypadly z repertoáru Shape Of Despair. Na tyto velikány upomene i styl growlování. Nejdelší song desky. „Breaching The Soil“ nepolevuje z nasazené hutné atmosféry. Odradek Room mají rádi divoké kytary, které řezají doomové riffy nebo děsivě kvílí. Určitá divokost je však proložena jemnými pasážemi, které ukonejší, ačkoliv svým temným pojetím můžou zároveň posluchače zneklidnět.

„Clarity“ se ještě víc noří do bláta deprese. Z toho jako maják ční tklivý čistý zpěv, který zní jak pozdrav z říše mezi životem a smrtí. Atmosféra je jako z mrazivého severského dramatu. Hudba pokračuje v melancholii, nezmění ji „Escape“, která nabídne trochu ambientu a žánrově směřuje až někam k rockovým vodám. Stále však drží smutek v maximálních hodnotách. „Prayer“ je tesknou instrumentální mezihrou, která pomalu tvaruje krásnou melodii. Tikot hodinek, neklidný dech, klavír. Ultra melancholická nálada a housle, které jako by říkaly, že už není naděje. Čistý zpěv dominuje závěrečné „Tree Of Time“. Jako byste slyšeli ozvěny Anathemy.

Ještě že má „Painted Mind“ jen půl hodiny, je to plně dostačující. Deska má ohromnou emotivní sílu a ukazuje, že doom metal má mnoho podob. Odradek Room zvládli natočit silnou desku bez výkyvů a s nesmírně hutnou atmosférou, která staví na perfektních kytarách, práci s orchestracemi a podmanivými vokály. Základem je klasický doom metal, ale prvky rocku, ambientu či filmové hudby dělají z alba zážitek. Kdyby tohle slyšel David Lynch, chtěl by to jako hudbu ke svým filmům. „Painted Mind“ je umělecké dílo.

Tomáš Marton             


FB ODRADEK ROOM

YouTube ukázka - Clarity

Seznam skladeb:
1. The Room
2. Breaching the Soil
3. Clarity
4. Can´t Tend a Flame
5. Escape
6. Prayer
7. Tree of Time

Sestava:
Artyom Krikhtenko - zpěv, kytary, klávesy
Vladislav Vyshegorodskikh - kytary
Sergey Kuznetsov - baskytara, klávesy

Rok vydání: 2021
Čas: 31:58
Země: Ukrajina
Žánr: Doom metal

Diskografie:
2013 - Bardo. Relative Reality
2017 - A Man Of Silt
2021 - Painted Mind

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.04.2021
Přečteno: 687x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08654 sekund.