RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mika LUTTINEN (IMPALED NAZARENE) - Církev je dnes slabá jako stará kurva

Finští Impaled Nazarene patří už k inventáři extrémní metalové hudby. Jejich specifický black metal s punkovými kořeny a thrashmetalovou naštvaností je znovu aktuální, neboť kapela po sedmi letech vydává nové album „Eight Headed Serpent“, na němž si znovu brousí svůj nenávistný ostrovtip vůči církvi, liberální politice i vůči novým pořádkům, které nastavila koronavirová pandemie. To vše v následujícím rozhovoru vysvětluje frontman kapely Mika Luttinen, jenž je jediným pamětníkem pekelných začátků alb „Ugra Karma“ nebo „Suomi Finland Perkele“. Všem, kteří poukazují na to, že Impaled Nazarene v podstatě nikdy nezměnili svůj styl, Mika vysvětluje, proč je důležité držet se svého kopyta. V tomto případě stále ještě pekelně černého…

Světem dnes vládne politická korektnost. Nemíváte někdy problém se svým kontroverzním názvem?
Jediný případ, kdy jsme kvůli našemu jménu měli problém, byl před lety v Itálii. Měli jsme tam malé velikonoční turné a jeden koncert měl být v malém, velmi náboženském městě. Kapele zvané Papa Boys, jejíž název odkazuje na papeže, se podařilo toto vystoupení zrušit. Nakonec nám to neuškodilo, pořadatel nás přesunul na mnohem lepší místo. Papa Boys se pak snažili zrušit celé naše turné, ale neuspěli. Satan vždy vyhrává.

Impaled Nazarene vždy vystupovali proti náboženství. Cítíte nějaké tlaky od finské luteránské církve? Máte nějaké problémy, jako mají například Behemoth v Polsku?
Církev je dnes slabá jako stará kurva. Přesto u nás církev a stát nejsou odděleny jako například v Norsku, a to je třeba udělat. Pokud zde vlastníš firmu, musíš zaplatit církevní daň, i když sám nejsi členem církve. Je to naprosto zvrácené. Když jsme začínali, asi 91 procent patřilo církvi. Právě teď je to 68,6 procenta. Lidé se ale probouzí a stále více rodičů své děti nekřtí. Jako kapela jsme ale s církví neměli žádné problémy. Je příliš zaneprázdněna dojením peněz od starých lidí.

Chápeš věci, které se děly na začátku devadesátých let, jako třeba vypalování kostelů, jako symbolický akt, hlášení se k vikinským tradicím nebo šlo podle tebe jen o pozérství a mladickou nerozvážnost?
Dnes už to tak chápu, tehdy tolik ne…

Pojďme k vašemu novému albu „Eight Headed Serpent“. Jaká je hlavní filozofie této nahrávky?
Název „Eight Headed Serpent“ pochází z japonské mytologie Yamata No Orochi. Uchopili jsme jej ve stylu Impaled Nazarene a proto z původního významu zůstalo jen velmi málo. Toto album pokračuje v naší tradiční cestě, tedy válka, smrt, satanismus, misantropie. Obrovský vliv na texty mělo všechno současné šílenství. Zrušení kultury, korektní signalizace ctnosti, intersekcionální feminismus. Žijeme ve velmi smutném světě, kde pár modrovlasých, obézních žen ovládá třeba Twitter, kvůli čemuž ti můžou zrušit podnikání nebo můžeš přijít o práci, jen proto, že ses nesklonil přes liberálními levicovými normami.

Na „Eight Headed Serpent“ zůstáváte věrni svému stylu. Nemáš někdy chuť více experimentovat?
Před lety jsem řekl, že pokud se budeme jmenovat Impaled Nazarene, budeme hrát rychlý a brutální metal. Necítíme nutkání experimentovat, ale zároveň nemáme žádná přísná pravidla, jak musí naše skladba znít. Děláme to více než třicet let, abychom věděli, co je pro nás to pravé a co ne.

Nové album vydáváte sedm let po vaší předchozí nahrávce „Vigorious And Liberating Death“, což je vaše nejdelší pauza mezi alby. Proč to trvalo tak dlouho?
Měli jsme koncerty každý rok a když máme koncerty, zkoušíme naše živé sety, ne nové věci. Začali jsme mluvit o novém albu před čtyřmi lety a před třemi lety jsme měli připravené první skladby. Čas jde rychle a my nejsme hudebníci na plný úvazek, normálně chodíme do práce. Nakonec v létě 2019 jsme si řekli, že musíme začít psát novou desku na plný úvazek, jinak budeme mít mezi alby desetiletý odstup. V lednu 2020 jsme měli vše připraveno, ale pak přišel koronavirus. Konečně v červenci 2020 jsme nastoupili do studia a vše bylo připraveno v září 2020.

O obal na minulém albu se postaral váš bývalý basista a frontman Sentenced Taneli Jarva. Kdo dělal obal pro novinku?
Obal nového alba udělal Ritual z Nucleart Fame. Je to člověk, který předtím dělal obal našich alb „Pro Patria Finlandia“, „Manifest“ a našeho živáku. Vytvořil také naše logo. Je to náš dobrý přítel a ví, co se k nám hodí.

Na „Eight Headed Seprent“ mě mimo jiné zaujala skladba „The Nonconformists“, kde je riff jako od Motörhead. Byla tato legenda inspirací pro Impaled Nazarene?
Samozřejmě! Na mnoha albech jsme měli skladby ve stylu Motörhead. A před několika lety jsme na našem EP „Morbid Fate“ dokonce udělali cover od Motörhead „Driving With The Driver“.

Album začíná skladbou „Goat Of Mendes“, která obsahuje typické intro. Co má toto intro znamenat?
To je něco, co jsem objevil před několika lety, a když jsem to slyšel, bylo jasné, že to bude úvod pro naše nové album. Jsou to skutečné záznamy kostela. Ale to je vše, co ti k tomu řeknu.

Po intru se skladba rozjede tvým řevem. Jak udržuješ svůj hlas v kondici?
Když máme mít koncert, tak den předtím smíchám syrový česnek a tavený sýr a jím to. Dělá to zázraky, dá to hlasu pořádně pěkný sliz, díky kterému zní mnohem lépe. A navíc to docela smrdí, takže se lidé ode mě drží dál. Kromě toho piju Jacka Danielse.

Na novince jsou slyšet hodně vlivy punku, například ve skladbách „Human Cesspool“ nebo „Mutilation Of The Nazarene Whore“. Myslíš, že black metal se vyvinul právě z punku?
Myslím, že původní první vlna black metalu byla mixem heavy metalu, punku a Motörhead. Později se to vyvinulo v něco jiného. „Human Cesspool“ má tento vliv jasný, ale „Mutilation Of The Nazarene Whore“ je jiná, alespoň podle mého názoru. Pro mě je tam spíše speedmetalový riff, ovšem hraný v blackmetalovém stylu.

Impaled Nazarene už hrají více než deset let ve stejné sestavě. Co je příčinou této stability v kapele?
Myslím, že jedním z hlavních důvodů je, že nejezdíme na turné a hrajeme hlavně víkendové koncerty, kterých už je také méně než dřív. Vidíme se jen na zkouškách nebo na koncertech. Nejsme unavení jeden z druhého. S bubeníkem Eperem už hraju od roku 1995, basista Arc je s námi od roku 2000 a UG od roku 2007, ale už s námi občas jako kytarista hrál od roku 2000. Takže se známe víc než dvacet let.

Kdybys porovnat novinku a vaše klasická alba „Ugra Karma“, „Suomi Finland Perkele“ nebo „Latex Cult“, v čem se odehrál největší vývoj Impaled Nazarene?
Nová deska shrnuje celou naši kariéru. Je na ní punk, black, thrash metal, vlivy Motörhead, v podstatě všechny prvky smíchané z naší kariéry. Moc na ten vývoj nemyslíme, jsme tady pořád a stále dokážeme nakopat prdele. Nikdy jsme se nerozpadli, nezměnili jsme logo, nezměnili text ani hudbu. Na to jsem hrdý. Co s trendy? Viděli jsme je přicházet, odcházet a znovu se vracet.

Změnil se za tu dobu také tvůj hudební vkus? Jsi stále příznivcem starých kapel Sodom, Venom nebo Hellhammer?
Jsem totální old school metalista až na kost. A jedna z nejlepších věcí na naší kapele je, že jsme mohli potkat skoro všechny lidi, kteří nás inspirovali.

O Impaled Nazarene a Finech celkově se říká, že hodně holdují alkoholu. Piješ tolik jako dřív?
Tolik už ne. Čím jsi starší, tím jsou kocoviny strašnější. Ovšem během koronové doby jsem začal svůj nový koníček, naučil jsem se dělat různé koktejly, hlavně různě netypické. Je příjemné si dát jeden nebo dva speciální nápoje.

Impaled Nazerene jezdili do České republiky poměrně často. Chystáte se k nám po uvolnění koronavirových opatření? Jak moc na tebe celosvětová karanténa dopadla?
Měli bychom v roce 2022 hrát na Czech Death Festu, čímž se k vám vrátíme. Všechny naše koncerty z roku 2020, tedy kromě jedné klubové akce v Rakousku, kde jsme hráli v lednu 2020, byly zrušeny a přesunuty na rok 2021. Teď byly zase téměř všechny přesunuty na rok 2022. A kdo ví, co se stane potom, když se objevují pořád nové mutace covidu.

Impaled Nazarene s tebou zakládal tvůj bratr Kimmo. Když v devadesátých letech odešel, řekl jsi v jednom rozhovoru, že „už nemáš bratra, protože chce hrát pop“. Jaký je váš vztah v součanosti?
To že jsem řekl? To tedy bylo ode mě dost slabé. Znovu jsme se sešli před lety a teď spolu vycházíme velmi dobře. Vidíme se minimálně dvakrát ročně a vždy skončíme sledováním starých metalových show na Youtube. Tedy ne našich vlastních…

Jan Skala             


FB IMPALED NAZARENE

YouTube ukázka - Total War, Winter War

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2021
Přečteno: 1265x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.40884 sekund.