RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK TRANQUILLITY - Projector

Dark Tranquillity připravovali na rok 1999 nové album. To ještě nahráli ve stejné sestavě, jako „The Mind´s I“, ale aby ho mohli podpořit živým hraním, nastala netypická personální rošáda. Kytarista Fredrik Johansson chtěl být více doma, věnovat se otci a udržet si práci. V kapele tak skončil. Jeho místo obsadil dosavadní basák Martin Henriksson a u čtyř strun jej nahradil Michael Nicklasson. Další změna sestavy souvisela s hudebním vývojem skupiny. Dark Tranquillity angažovali klávesáka Martina Brändströma. Sice si na nové desce ještě nezahrál, ale bylo to znamení, že Dark Tranquillity něco mění.

Čtvrtá deska Dark Tranquillity dostala název „Projector“, vyšla u Century Media a od prvního momentu zněla jinak. Kapela do svého projevu přidala důležitou ingredienci – gothic metal. Úvodín "Freecard" začíná klavírní předehrou, ta vyvrcholí přechodem k melo-death metalu. Brzy přichází refrén, který je čistě zpívaný. V zásadě to není až tak překvapivé, Mikael Stanne trochu svého čistého zpěvu ukázal již dříve, ale zde poprvé své hlasivky pořádně provětrá. Prostředek skladby nabídne zajímavou mezihru, ve které dostanou prostor klávesy a Dark Tranquillity ukazují, že svůj zvuk chtějí zmodernizovat. Prvky gotiky jsou decentní, ale jasně rozpoznatelné. Už úvodní skladba ukázala progres kapely.

„Thereln“ je jeden z největších hitů kapely a je jasné proč. Nabídne totiž všechno. Pořádný nářez, ale také velice chytlavé melodie. Stanne chrčí, growluje, předvádí svůj baryton a občas barvou hlasu připomíná Davea Gahana. Song osciluje mezi melodickým deathem a gotikou, to se projevuje i ve střídání rychlých a uvolněných pasáží. „Thereln“ je nesmírně dynamická skladba, která je pevnou součástí koncertních setlistů kapely. Podobný fígl se střídáním tvrdých a jemných pasáží využije i „Undo Control“. Začíná jako balada, kterou zpívá hostující zpěvačka Johanna Andersson. Do klidu a pohody však vyskakují brutální deathové nájezdy, kterým dominuje takřka šílený Mikaelův řev. Nejsilnější stránkou písně jsou krásné harmonie vybrnkávaných kytar i samotná hlavní melodie, která se vám uloží hluboko do paměti. Prostřední instrumentální pasáž je pak až hudebně „mazlivá“ a vy si můžete vychutnávat každý nástroj. Následuje regulérní balada. Šest minut dlouhá „Abduction“ je jednou z nejměkčích skladeb Dark Tranquillity. Vadí to? Ale vůbec ne! Stanne naplno předvádí svůj rozsah a píseň je nesmírně povedená, nabídne emoce, melodie i silnou atmosféru.

Ze začátku „To A Bitter Halt“ by se mohlo zdát, že kapela chce pokračovat v pomalém tempu, ale píseň se brzo rozjede. Dark Tranquillity dobře chápou, kdy je třeba přitvrdit a zrychlit. Začátek nejrychlejšího nářezu „The Sun Fired Blanks“ by rozhýbal i zapřisáhlého speed metalistu. Je to jediná položka, kterou Stanne kompletně odzpívá growlem. Nejdelší a nejvariabilnější kousek „Nether Novas“ promíchává baladičnost, doom metal, gotiku i death metal. „Day To End“ poprvé ukáže elektronické choutky kapely, což evokuje určitou severskou verzi Depeche Mode. Netradiční tvář vydatně zpestří hudební výraz Dark Tranquillity. „Dobermann“ výborně plní úlohu hitovky a především jedné z nejenergičtějších sskladeb. Podobně působí i závěrečná „On Your Time“, která zaujme velice kousavými riffy a Mikaelovým procítěným zpěvem. Jako by vás kapela chtěla na závěr probudit a načerpat do vás novou sílu.

„Projector“ je explozí nápadů a skvělých melodií. Je to deska, kde Mikael Stanne nejvíce zpívá čistě a naplno dává na odiv svůj rozsah (i v rámci growlu). Je to i jedna z nejměkčích nahrváek Dark Tranquillity, ale to neznamená, že by kapela vyměkla. Tvrdé pasáže působí ještě agresivněji, když se prolínají s těmi „jemnějšími“. Deska je návyková a pro Dark Tranquillity byla absolutním vítězstvím. Nejenže zaznamenala velký úspěch, ale především dala kapele znamení, že se nemusí bát více experimentovat. Fanouškům nevadily ani jemnější skladby, větší využití kláves a špetka elektroniky. Kvalitu alba podtrhla nominace na švédskou cenu Grammy. Kapela se vydala na koncertování, které bylo největší za dobu jejich dosavadní existence. V pražském Rock Café si zahráli Dark Tranquillity spolu s In Flames, Arch Enemy a Children Of Bodom. To byla sestava, že?

Tomáš Marton             


www.darktranquillity.com

https://www.youtube.com/watch?v=pqRceAh2Jck

Seznam skladeb:
1. FreeCard
2. ThereIn
3. UnDo Control
4. Auctioned
5. To a Bitter Halt
6. The Sun Fired Blanks
7. Nether Novas
8. Day to End
9. Dobermann
10. On Your Time

Sestava:
Mikael Stanne - zpěv
Fredrik Johansson - kytara, doprovodný zpěv
Niklas Sundin - kytara
Martin Henriksson - baskytara, akustická kytara
Anders Jivarp - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 50:24
Label: Century Media Records
Země: Švédsko
Žánr: Melodický death metal

Diskografie:
1993 - Skydancer
1995 - The Gallery
1997 - The Minds I
1999 - Projector
2000 - Haven
2002 - Damage Done
2005 - Character
2007 - Fiction
2010 - We Are the Void
2013 - Construct
2016 - Atoma
2020 - Moment

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.06.2021
Přečteno: 1281x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08905 sekund.