DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Karl WILLETS (MEMORIAM) - Stačí se podívat na svět kolem sebe a máš inspiraci hned

V první polovině letošního roku mluví na deathmetalové scéně nejsilněji Britové Memoriam. Ti vydali čtvrté album „To The End“, které je řadou fanoušků i kapelou samotnou považováno za jejich nejlepší dílo. Kapela za krátkou dobu své existence dokázala zúročit velké zkušenosti, které její členové nasbírali v průběhu dlouhých let, v jejich životopise jsou zapsané položky jako Benediction nebo Bolt Thrower. Právě v druhé jmenované působil léta zpěvák Memoriam Karl Willets. V rozhovoru s ním mělo dojít i na bývalé působiště, což ale zpěvák rezolutně odmítl. „Nebudu odpovídat na otázky, které mají jakoukoliv souvislost s Bolt Thrower,“ řekl. Konec této kapely, která byla jednou z nejoriginálnějších deathmetalových formací vůbec, tak zůstává obestřen rouškou tajemství…

O Memoriam se obecně mluví jako o deathmetalové superskupině. Je podle tebe to pojmenování správné?
Já si myslím, že výraz superskupina je tak trochu podivný. Určitě bych řekl, že jsme tím, kým jsme a děláme věci, jaké děláme.

Před vydáním vaší aktuální desky „To The End“ došlo k výměně bubeníka. Mohl bys říct, proč dnes v kapele hraje Spike T. Smith místo Andyho Whalea?
Andy nám nemohl slíbit, že bude s námi hrát naživo a vlastně ani to, že bude s námi dělat na desce. To vše kvůli zranění jeho ramene. Museli jsme se rozhodnout pro nového bubeníka, který se k nám hodí. Zapadl velice dobře.

Svou čtvrtou desku jste pojmenovali „To The End“. Co má tento „konec“ symbolizovat?
Konec v názvu alba znamená konec života. Obal tohoto alba obsahuje znovu naši „vůdčí“ postavu, která byla na obalech předchozích tří alb vždy v rakvi. Na nové desce je vyobrazen jako vůdce, který vede své jednotky do bitvy, nakonec je ale zabit. I tím je „To The End“ dějovým pokračování předchozího příběhu.

O „To The End“ mluví řada lidí jako o vašem nejlepším albu. Souhlasíš s tím?
Ano, s tím souhlasím. Rozhodně musím říct, že se mi líbí všechna naše alba taková, jaká jsou, ale na nové desce došlo k velkému pokroku v naší tvorbě.

Mě osobně nejvíce na vašem novém albu zaujala poslední skladba „As My Heart Grows Cold“, která má až gothic/doommetalovou náladu. Cítím z ní atmosféru alba „Icon“ od Paradise Lost jen já nebo máš stejný pocit?
Tohle je moje hodně oblíbená skladba z této desky. Ale nejen tato věc, celá deska je po zvukové stránce hodně rozmanitá. Experimentovali jsme s různými zvuky, které zafungovaly velice dobře a dělají album takovým, jaké je. Líbí se mi ten velký, epický nádech, který poskytuje skvělý prostor pro mé texty.

Mohl bys tedy říct, o čem jsou texty alba? Držíš se stále válečných témat nebo jsi lyrickou stránku posunul do osobnější roviny?
Snažím se držet tří ústředních témat. Jsou to samozřejmě věci o válce, které jsem dělal vždycky a kde je třeba zachovávat nějakou kontinuitu. Pak jsou texty, které jsou o světě kolem nás a nějakým způsobem se mě dotýkají a které mají obecně politický kontext. A nakonec dělám na tématech, které se týkají putování životem se všemi jeho radostmi i trápeními. Prostě takové věci, které se týkají každého z nás.

„To The End“ vydáváte pod křídly vaší nové vydavatelské společnosti Reaper Entertainment. Proč jste po třech albech opustili Nuclear Blast?
Naše smlouva s Nuclear Blast skončila po minulém albu. Tehdy nás oslovila společnost Reaper Entertainment, což je nová společnost, ale tvoří ji lidé, se kterými jsme v rámci Nuclear Blast úzce spolupracovali. Nabídli nám výborné podmínky a funguje to mezi námi opravdu dobře.

Hrajete teprve pět let a za tu dobu jste vydali už čtvrté album. Kde berete inspiraci pro stále novou hudbu?
Opravdu se dá říct, že pracujeme velmi rychlým tempem. To je dané tím, že nás baví tvůrčí proces, skládání skladeb a vydávání nových alb. Pro mě je tahle kapela a to, co se jí týká, vlastně všechno. A co se týče inspirace, tak se stačí podívat na svět kolem sebe a máš inspiraci hned. Scott (Fairfax, kytarista, pozn. aut.) navíc pořád přichází s novými riffy. Takže se dá říct, že píšeme neustále.

Kromě Memoriam jsi aktuálně součástí i projektu Metal Against Coronavirus. O co konkrétně jde?
V tomto případě mě oslovili muzikanti, kteří tenhle projekt dali dohromady. Mým úkolem bylo nazpívat úvodní vokální party do jedné ze skladeb. Byla to taková nenáročná věc, která mi nezabrala příliš času.

Aktivní by měl být i tvůj další projekt Triokadon. Mohl bys popsat, co si pod tím má čtenář představit?
Myšlenka tohoto projektu je stará už řadu let a jde vlastně jen o to, že se ztrojnásobí vokály, které obstarává Dave Ingram (zpěvák Benediction, pozn. aut.), Kam Lee (zpěvák Massacre, pozn. aut.) a já. Problém je v tom, že jsme všichni zaneprázdněni prací v našich kapelách, že už to vypadá, že prostě ten čas na to, abychom tento projekt dokončili, už mít nebudeme. Snad to ale jednoho dne zvládneme.

Svět se snad pomalu začíná vracet k normálnímu životu. Máte už s Memoriam naplánované nějaké koncerty na letošní léto?
Mezi srpnem a prosincem máme šest koncertů po Velké Británii. Nejsem si ale jistý, co se stane s našimi koncerty v kontinentální Evropě, protože pořád platí omezení cestování. Prostě musíme počkat a uvidíme.

Jan Skala             


www.memoriam.uk.com

YouTube ukázka - Onwards Into Battle

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.06.2021
Přečteno: 864x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.34703 sekund.