TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LEVIATHAN PROJECT - It`s Their World

Co spojuje bývalé členy tak zdánlivě nesourodých kapel, jako je britské heavymetalová legenda Judas Priest, hairmetaloví bohatýři osmdesátých let Britny Fox a průkopníci death metalu, slovutní Death? Zdánlivě nic, ale pokud zabrouzdáte internetem, narazíte na (skoro utajené) hudební těleso Leviathan Project. To tvoří někdejší zpěvák Judas Priest Tim „Ripper“ Owens a kytaristé Tommy Krash (ex-Britny Fox, American Sugar Bitch) a Bobby Koelble (ex-Death). Na první pohled neuvěřitelný mix několika hudebních světů, na pohled druhý spojení ( v časech, kdy se rozdíly na scéně smývají do té míry, že členové deathmetalových kapel dnes hrají AOR/disco rock), které dává smysl. Tak daleko samozřejmě Leviathan Project nešli, ovšem s jejich někdejšími působišti (hlavně Britny Fox a Death) nemá jejich hudba mnoho společného.

Celá věc se zrodila v hlavě Tommyho Krashe, který vyrostl z hairmetalové škatulky a hnul se směrem k rockovému a metalovému undegroundu. V jeho současné tvorbě už nelze hledat stopy hitů Britny Fox jako „Girlschool“, „Love Way To Love“ nebo „Save The Weak“ (ostatně Krash nebyl jejich autorem, nýbrž pouze interpretem), neboť spíše nabrousil metalové ostří, k čemuž se hodí jedovatě pronikavý hlas Rippera Owense. Stejně jako briskně sólující kytara Bobbyho Kolebleho, jenž o svém umění přesvědčil už v roce 1995, kdy s Chuckem Schuldinerem natočil v rámci Death skvělé album „Symbolic“. Všechna tahle kolečka do sebe začala zapadat a výsledkem je první ukázka jejich hudby v podobě šestiskladbového EP „It`s Their World“.

Které je zajímavé a na první pohled velmi rozdílné. Nahrávka má dvě zdánlivě nesourodé polohy. První z nich (ta výraznější), je ostře heavymetalová. Čerpá z tradic ostrovního heavy metalu osmdesátých let, je poučena americkým power metalem a dbá na moderní zvukovou stránku. V tomto stylu „It`s Their World“ startuje skladbou „Leviathan“, která byla základním stavebním kamenem celého projektu. Nejprve z ní vykouknou v chorobných riffech Death, ale skladba brzy zahájí úprk do klasicky heavymetalového hájemství, v němž kytarové vyhrávky mohou evokovat nejlepší chvilky Iron Maiden. V podobném duchu je vedena i singlová „Solar Storm“, ze které však ční velmi výrazný refrén, jenž dává velký prostor pro vokální melodie Rippera Owense. Titulní skladbu a vlastně poslední skutečně metalový kousek pak charakterizují sekané, suché riffy, znovu vykvétající z panterovské surovosti do čiré oslavy tradičního heavy metalu, v němž probleskují až poprockové melodie.

Druhá poloha alba je diamterálně odlišná… Kytarista Tommy Krash mluví až o atmosférickém black metalu. To je sice trochu nepřesné přirovnání, ale částečně chladnou atmosféru tohoto stylu „Deserted“, „Solitude“ a „In Time“ zastupují. Z určitých pasáží je cítit vliv ambientní tvorby Varga Vikernese na kriminálnických deskách Burzum, ovšem do chvíle, než se ke slovu dostanou kytary, které zejména v „Deserted“ mení náladu skladby bluesovějším směrem. Tyto tři krátké instrumentálky spojuje stísněná atmosféra, jež je umocněna jejich velice pomalým tempem. Možná v tom Tommy spatřuje blackmetalový aspekt, i když severského holomrazu se pod horkým americkým sluncem docílit nepodařilo.

EP „It`s Their World“ ukázalo potenciál, který v těchto muzikantech bezesporu je, ovšem jestli kapela zamíří k výšinám, to ukáže až další tvorba. Přestože jistá neucelenost posluchače dokáže dráždit celou dobu, je i tento aspekt k dobru věci, protože Leviathan Project jím dotvářejí barvitost alba. Uvidíme, s čímž tito muzikanti přijdou dál.

Jan Skala             


www.leviathanprojectband.com

YouTube ukázka - Solar Storm

Seznam skladeb:
1. Leviathan
2. Deserted
3. Solar Storm
4. Solitude
5. It`s Their World
6. In Time

Sestava:
Tim Ripper Owens - zpěv
Tommy Krash - kytara
Bobby Koelble - kytara
Matt Nardo - baskytara, bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 21:18
Label: Deko Entertainment
Země: USA
Žánr: heavy metal/ambient

Diskografie:
2021 - It`s Their World EP

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.06.2021
Přečteno: 945x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09758 sekund.